Το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Γκιουλέκα “Ο Μακεδονικός Αγώνας 1903-1908. Από τις εφημερίδες της εποχής” θα παρουσιαστεί στην Βέροια

Οι Εκδόσεις Μένανδρος παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα “Ο Μακεδονικός Αγώνας 1903-1908. Από τις εφημερίδες της εποχής”, στην Βέροια, την Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018, στις 7 το απόγευμα, στο Κινηματοθέατρο STAR (Μητροπόλεως 57).

Πρόκειται για έναν αφιερωματικό τόμο 600 σελίδων, βασισμένο στα δημοσιεύματα των εφημερίδων εκείνης της εποχής που αναφέρονται στα τραγικά γεγονότα στην Μακεδονία. Τώρα κυκλοφορεί και σε νέα, μικρότερη έκδοση, ένας τόμος 400 σελίδων.

Το βιβλίο στηρίζεται στο προσωπικό αρχείο του Κωνσταντίνου Π. Γκιουλέκα, που αποτελείται από 450 πρωτότυπες εφημερίδες εκείνης της εποχής. Η έκδοση εμπλουτίζεται με ντοκουμέντα του Μακεδονικού Αγώνα, δηλαδή ανέκδοτες φωτογραφίες και έντυπα, αποσπάσματα από αναμνήσεις και απομνημονεύματα Μακεδονομάχων και κάποια «αδημοσίευτα» ρεπορτάζ του συγγραφέα από συναντήσεις του με πρόσωπα που σχετίζονται με τον Αγώνα για την Μακεδονία.

Το βιβλίο διατρέχει, κυρίως, την ένοπλη φάση του Μακεδονικού Αγώνα, από το 1903/1904 έως το 1908. Περιλαμβάνει, όμως, και όλα τα προηγούμενα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτό τον Αγώνα από το 1870 και φθάνει έως και τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912-1913, προοίμιο των οποίων αποτέλεσε ο Αγώνας για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Για την πληρέστερη απόδοση των γεγονότων παρουσιάζονται για πρώτη φορά τουρκικές και βουλγαρικές πηγές (εφημερίδες και ντοκουμέντα), με προπαγανδιστικό υλικό των δύο άλλων δυνάμεων που ενεπλάκησαν πιο έντονα στον Aγώνα για την διεκδίκηση της Μακεδονίας. Οι πηγές αυτές προέρχονται από επιτόπια έρευνα του συγγραφέα στην Σόφια, την Φιλιππούπολη και την Κωνσταντινούπολη, σε ιστορικά αρχεία και βιβλιοθήκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη, τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπιος Παυλόπουλος. Ο πρόλογος του βιβλίου εγράφη από τον π.πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Στην βέροια, προλογεί ο π.Επ.Καθηγητής Βυζαντινής Ιστορίας του Α.Π.Θ., Ιωάννης Λεοντιάδης.

Το βιβλίο παρουσιάζουν με την σειρά που θα μιλήσουν ο Λέκτορας Διεθνούς Δικαίου Α.Π.Θ., π.Αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης, υποψήφιος βουλευτής-ευρωβουλευτής, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, ο δημοσιογράφος, ερευνητής του λαϊκού πολιτισμού Γεώργιος Μελίκης, ο συγγραφέας, δικηγόρος, δημοσιογράφος, βουλευτής Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Π.Γκιουλέκας.

Την εκδήλωση συντονίζει η Σύμβουλος Επιχειρήσεων Ιφιγένεια Βλαχογιάννη.

Στην εκδήλωση έχει προσκληθεί να απευθύνει χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ.κ.Παντελεήμων.