BANNER ME POS 987x100px

Ενθουσίασε το Βεροιώτικο κοινό η ομιλία του Ψυχιάτρου - Συγγραφέα Ιάκωβου Μαρτίδη (φωτογραφίες, βίντεο)

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Ψυχιάτρου – Συγγραφέα Ιάκωβου Μαρτίδη με θέμα «Αλλάζω τον εαυτό μου, αλλάζω τον κόσμο όλο», την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν το Λύκειο των Ελληνίδων Βέροιας, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, οι εκδόσεις Αρμός και το Βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ.

Τον συγγραφέα προλόγισε η Αντιπρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας, Αλκμήνη Γαλανοπούλου – Μπεμπέτσου.

Tον λόγο πήρε ο Ψυχίατρος - Συγγραφέας Ιάκωβος Μαρτίδης, λέγοντας στην εισαγωγή «Νιώθω πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι και πάλι στην φιλόξενη Βέροια, ανάμεσα σε φίλους, γνωστούς και συνεργάτες… Οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο ότι ακούν. Είναι φυσιολογικό, γιατί ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός. Αυτό από τη μία είναι μειονέκτημα γιατί δημιουργεί συγκρούσεις και από την άλλη πλεονέκτημα γιατί αν αυτές τις διαφωνίες που έχουμε τις μπορούμε και τις συνθέσουμε κάτι καλό βγαίνει στο τέλος. Η σύνθεση απαιτεί δυσκολία, ενώ η σύγκρουση είναι πιο εύκολο να γίνει… Ενοχές. Ευτυχώς που έχουμε ενοχές και τύψεις… Το ζητούμενο δεν είναι να κολλάμε και να μένουμε στις ενοχές και τις τύψεις… Αν οι άνθρωποι αξιοποιήσουν τις ενοχές και τις τύψεις τότε αυτά θα γίνουν ζωή…»

Στο ερώτημα πως θα αλλάξουμε, ερωτήθηκαν οι παντρεμένοι «Πόσοι από εσάς θέλετε να αλλάξετε τον/την σύζηγό σας; Τα στραβά του/της; Μπορούμε καταρχήν να αλλάξουμε τον άλλον? Η απάντηση είναι σαφέστατα όχι. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τον άλλον. Φυσικά ο άλλος αλλάζει αλλά έχει να κάνει με τον εαυτό του… Ένα μυστικό μας είναι, αντί να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τον άλλον ας προσπαθήσουμε να εστιάσουμε στον εαυτό μας και να αλλάξουμε τον εαυτό μας. Γιατί εκεί είναι το μυστικό. Ένα λάθος που γίνεται μέσα στον γάμο, ανάμεσα στα ζευγάρια… Ένα άλλο λάθος που κάνουμε (είναι λάθη που μας καθηλώνουν και δεν αλλάζουμε τον εαυτό μας προσπαθώντας να αλλάξουμε τον άλλον και εστιαζόμενοι σε λάθος πεδία) είναι το ερώτημα που προσπαθούμε να απαντήσουμε «Ποιος φταίει;»... Για να πάρουμε απάντηση  πρέπει να ρωτήσουμε «Τι φταίει;»

«Ένα ακόμη λάθος είναι ότι δεν ανταποκρινόμαστε σε αυτό που συμβαίνει γύρω μας, αλλά αντιδρούμε… Τι λέτε ο άνθρωπος αλλάζει; Φυσικά και αλλάζει. Δεν αλλάζει μόνο σε βιολογικό επίπεδο. Ο άνθρωπος είναι ένα βιοψυχοκοινωνικό όν… Το επίκτητο μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο…»

«Λέμε γιατί δεν αλλάζουμε; Πρώτον γιατί δεν είναι εύκολο. Θέλει κόπο και πρέπει να υπάρχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Δεύτερο πρέπει να ξέρω τι συγκεκριμένα θέλω να αλλάξω. Τρίτον τι κίνητρο έχω για να αλλάξω κι αν δεν έχω πρέπει να βρω κίνητρο. Τέταρτον να δεσμευτώ απέναντι στην απόφασή μου. Αυτές είναι μερικές προϋποθέσεις για να αλλάξω. Εμείς χωρίς προϋποθέσεις θέλουμε να αλλάξουμε. Αυτό δεν γίνεται…»

Θα σας πω ένα μυστικό. Έναν κανόνα ζωής «Ότι θέλετε, θα το δώσετε εσείς πρώτοι. Τι θέλετε; Αγάπη, αγκαλιές, φιλιά, χρήματα; Ότι δίνεται επιστρέφεται», συμπλήρωσε.

Η ομιλία συνεχίστηκε για περισσότερο από μία ώρα κι έκλεισε λέγοντας ο συγγραφέας «Θα ξεκινήσουμε από τα μικρά για να έρθει η αλλαγή… Οι πρώτες ψυχολογικές ανάγκες ενός ανθρώπου είναι η αγάπη και να νιώθει ότι αξίζει. Με αυτά θα νιώθει καλυμμένος, ειδάλλως θα μαραζώσει». Κατά τον ίδιο ευτυχισμένος άνθρωπος είναι αυτός που νιώθει εσωτερική χαρά, ειρήνη και πληρότητα.

Ακολούθησε συζήτηση και απαντήθηκαν ερωτήματα του κοινού.

Στο τέλος ο συγγραφέας φωτογραφήθηκε με φίλους και γνωστούς και υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του. Όπως και πέρσι τον συγγραφέα συνόδεψε ο 92χρονος πατέρας του, που τον φωτογράφιζε κατά την διάρκεια της ομιλίας, με μία κλασική φωτογραφική μηχανή εποχής.

Οι παρευρισκόμενοι στο τέλος τίμησαν τον πλούσιο μπουφέ με εδέσματα και κρασί, που ετοίμασαν τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας.

Μέσα στο έτος 2018 ο κ. Μαρτίδης σκοπεύει να εκδώσει το νέο του βιβλίο.

Δείτε στο βίντεο την ομιλία:

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ιάκωβος Θ. Μαρτίδης γεννήθηκε το 1957 στην Δράμα όπου και μεγάλωσε. Το 1975 πέρασε με υποτροφία στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στα πλαίσια της εξειδίκευσής του στην Ψυχιατρική, εκπαιδεύτηκε μεταξύ άλλων στην οικογενειακή θεραπεία και στην θεραπεία ζεύγους. Τελείωσε με άριστα τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Κοινωνική Ψυχιατρική. Είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών συλλόγων και εταιρειών που ασχολούνται με την ψυχική υγεία και την ψυχοθεραπεία και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας για την Γνωστική και τη Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία.

Ζει και εργάζεται στη Δράμα ως ψυχίατρος, ασχολούμενος με την ατομική ψυχοθεραπεία, την ομαδική ψυχοθεραπεία, την συμβουλευτική γονέων, την οικογενειακή θεραπεία και τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Από το 1993 διοργανώνει ανελλιπώς, καθ’όλη την διάρκεια του έτους, ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια που στόχο έχουν, αφ' ενός μεν τον μεγαλύτερο βαθμό εναισθησίας και αυτογνωσίας του συμμετέχοντος, με την ταυτόχρονη διεύρυνση και εμβάθυνση της οπτικής ματιάς απέναντι σε ανθρώπους και διεργασίες ζωής, αφ' ετέρου δε την ανάδειξη των βαθύτερων αναγκών του ανθρώπινου προσώπου και την ανανοηματοδότηση της καθημερινότητας με τρόπο ώστε να ευοδώνεται η εσωτερική πληρότητα και να καλλιεργείται το βίωμα του ευ ζην.

Είναι συγγραφέας των βιβλίων: “Τα μυστικά των άλλων”, “Πλάθοντας ευτυχισμένα παιδιά” και «Η αγάπη στην πρίζα” που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Αρμός.

{jlex}flickr:72157668831437709{/jlex}