Παρουσιάστηκε το νέο ημερολόγιο 2018 του Λυκείου των Ελληνίδων Βέροιας (φωτογραφίες, βίντεο)

Το νέο ημερολόγιο 2018 του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας παρουσιάστηκε την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας.

Ένα καλαίσθητο ημερολόγιο με άρωμα από την παλιά και τη σύγχρονη Βέροια. Μέσω του ημερολογίου μας δίνετε η ευκαιρία να θυμηθούμε ορισμένα καταστήματα και κάποιους επαγγελματίες που άφησαν την σφραγίδα τους στον επαγγελματικό τομέα όσο και στην οικονομία της πόλης. Ένα ημερολόγιο που αποτελεί χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο για εκπαιδευτικούς και μαθητές αλλά και για κάθε βεριώτικο σπίτι, εντός και εκτός των ορίων της πόλης.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας, Έλλη Μάλαμα. Η κα Μάλαμα διάβασε το εισαγωγικό σημείωμα του ημερολογίου, μίλησε για τις δράσεις του συλλόγου και παρουσίασε το βιογραφικό του κεντρικού ομιλητή, του συνταξιούχου εκπαιδευτικού Θωμά (Μάκη) Δημητράκη, ο οποίος έκανε την έρευνα κι επιμελήθηκε τα κείμενα.

«Ένα ημερολόγιο αφιερωμένο σε καταστήματα και επαγγέλματα που αν και η εξέλιξή τους επέφερε μεγάλες αλλαγές, συνεχίζουν να παραμένουν στον κοινωνικό μας ιστό πάντα με την ίδια αξία. Αρκετά επαγγέλματα έπαψαν να ασκούνται. Οι νεότεροι δεν τα έζησαν και δεν τα γνώρισαν και οι παλαιότεροι στον ίλιγγο του σημερινού ρυθμού ζωής τα λησμόνησαν. Οι παλαιότεροι επαγγελματίες «έφυγαν» και αρκετοί «πήραν» μαζί τους, τις γνώσεις και τις εμπειρίες αλλά και τις αντιξοότητες του επαγγέλματός τους», αναφέρει ο Μάκης Δημητράκης στο εισαγωγικό του σημείωμα, στο ημερολόγιο 2018 με τίτλο «Επαγγέλματα από τα χτες… μέχρι τα τώρα».

Έπειτα τον λόγο πήρε ο κος Δημητράκης. Παρουσίασε αναλυτικά τον κάθε μήνα και που είναι αφιερωμένος, ενώ το κοινό παρακολουθούσε την προβολή παλιών και νέων φωτογραφιών.

Κάθε μήνας κι ένα επάγγελμα. Ο Ιανουάριος είναι αφιερωμένος στα Εστιατόρια, ο Φεβρουάριος στον Ωρολογά, ο Μάρτιος στον Μπακάλη – Παντοπώλη, ο Απρίλιος στον Μανάβη – Μπαξεβάνη (Ωπορολαχανοπώλη), ο Μάιος στον Τυροκόμο, ο Ιούνιος στον Κουρέα – Κομμωτή – Κομμώτρια, ο Ιούλιος στο Υδροτριβείο – Μπατάνι, ο Αύγουστος στον Φωτογράφο, ο Σεπτέμβριος στον Λευκοσιδηρουργό (Τενεκετζή), ο Οκτώβριος στον Τσαγκάρη – Υποδηματοποιό, ο Νοέμβριος στον Φούρναρη – Αρτοποιό και ο Δεκέμβριος στον Ζαχαροπλάστη.

«Αυτό που έχει σημασία, και είναι στόχος της διατήρησης της παράδοσης από το Λύκειο Ελληνίδων, είναι να διατηρήσουμε πρόσωπα, καταστάσεις, δρόμους, γειτονιές, γιατί αυτά μας κρατούνε, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες. Μας κρατάει η παράδοση και η οικογένεια», είπε κλείνοντας ο κος Δημητράκης.

Η φωτογράφιση των σύγχρονων επαγγελμάτων έγινε από την φωτογράφο, Σοφία Ελευθεριάδου.

Δείτε ένα απόσπασμα από την παρουσίαση:

{jlex}flickr:72157690038707404{/jlex}