Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Ιωάννου Παπαφλωράτου στην Λέσχη Αξιωματικών Βέροιας (φωτογραφίες)

Η Ι Μεραρχία Πεζικού με αφορμή την συμπλήρωση 105 ετών από την απελευθέρωση της Βέροιας, αποδίδοντας φόρο τιμής στους ηρωικούς προγόνους μας, παρουσίασε το έργο του Δρ. Ιωάννη Σ. Παπαφλωράτου, Νομικού – Διεθνολόγου Καθηγητού της Σχολής Εθνικής Άμυνας «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ (1833-1949) - Η ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ Ι - VΙΙΙ ΜΕΡΑΡΧΙΩΝ ΠΕΖΙΚΟΥ», (το οποίο προλογίζουν ο Στρατηγός κ. Μιχαήλ Κωσταράκος, Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Αντιστράτηγος ε.α. Δημήτριος Τόρβας, Επίτιμος Διοικητής ΙΧ Μεραρχίας Πεζικού), την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου, στην Χειμερινή Λέσχη Αξιωματικών Βέροιας.

Ο Γεώργιος Βίνιος χαιρέτησε την εκδήλωση, λέγοντας: «Σήμερα συμπληρώνονται 105 χρόνια από την νικηφόρα προέλαση του Ελληνικού Στρατού στην τουρκοκρατούμενη Βέροια που άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της Μακεδονίας... Το δίτομο έργο του Ι. Παπαφλωράτου πραγματεύεται την ιστορία του νεότερου ελληνικού κράτους, μία περίοδο ιδιαίτερα ταραγμένη που σημαδεύτηκε από πολλές και μεγάλες αναμετρήσεις. Το έργο αναλύει μέσα από πηγές και αρχεία το ευρύτερο ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο γύρω από το οποίο ξετυλίχθηκαν τα γεγονότα».

Ο Ταγματάρχης Γιώργος Κωττούλας συντόνισε την εκδήλωση κι αναφέρθηκε στα βιογραφικά των ομιλητών.

Τον λόγο έπειτα πήρε ο Υποστράτηγος ε.α. Βασίλειος Παπαθανασίου, ο οποίος μίλησε με λίγα λόγια για την δομή του βιβλίου. «Ο συγγραφέας ερεύνησε επί 10 έτη και στο βιβλίο παρουσιάζει τα γεγονότα με πλήρη και αντικειμενική άποψη. Δεν παίρνει θέση, αλλά αφήνει τον αναγνώστη να μάθει τα πραγματικά γεγονότα και να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Το βιβλίο περιέχει πολλές πληροφορίες κι εκτεταμένες αναφορές κάτι που το κάνει να αξίζει να διαβαστεί. Στο τέλος γίνεται πλήρη παράθεση αρχειακών στοιχείων και σπάνιων κειμένων. Είναι ένα αξιόλογο πόνημα που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη», ανέφερε.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Υποστράτηγος ε.α. Χρήστος Μπολώσης. «Με το έργο αυτό ο συγγραφέας γράφει ιστορία. Σε πάνω από 1.600 σελίδες οι αλήθειες αποκαθίστανται και δείχνει πως ξετυλίχθηκαν τα γεγονότα. Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία του Ελληνικού Στρατού και της σύγχρονης Ελλάδας... Ένα βιβλίο που πρέπει να το έχεις συνεχώς δίπλα σου, να το συμβουλεύεσαι καθημερινά... Ένα βιβλίο εγκόλπιο του καλού Έλληνα...», ανέφερε.

Στο τέλος τον λόγο πήρε ο συγγραφέας, Ιωάννης Παπαφλωράτος. Ο συγγραφέας είπε ότι το ερέθισμα για την συγγραφή του βιβλίου στάθηκε η επίσκεψή του στην Υπηρεσία Στρατιωτικών Αρχείων και την Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού. Αναζητώντας στοιχεία διαπίστωσε τον πλούτο του υλικού, αλλά και την δυσκολία του μη στρατιωτικού να έρθει σε επαφή με αυτά. Μέσα από το βιβλίο ξεδιπλώνεται η ιστορία του Ελληνικού Στρατού και του έθνους μας. Τα γεγονότα παρουσιάζονται ανάγλυφα από πλήθος εγγράφων. Ένα βιβλίο που σκοπό έχει να υπενθυμίσει την συμβολή και τη συνεισφορά των ενόπλων δυνάμεων στην πορεία του Ελληνικού κράτους. Να κρατήσει άσβεστη την ιστορική μνήμη. Το έργο εμπεριέχει πλείστα γεγονότα της πολιτικής σκηνής, της διπλωματικής κονίστρας και του κοινωνικού γίγνεσθαι. Ο αναγνώστης δεν προκαταβάλλεται καθώς αναφέρονται δευτερογενείς πηγές στις οποίες μπορεί να ανατρέξει.

Έπειτα ο συγγραφέας ανέγνωσε ένα κείμενο του Σπύρου Μελά, από την περιγραφή της απελευθέρωσης της Βέροιας, το οποίο περιέχεται στο βιβλίο.

Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην μνήμη ενός συμφοιτητή και φίλου του συγγραφέα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν εκπρόσωποι των πολιτικών τοπικών αρχών, στρατιωτικοί εν αποστρατεία & εν ενεργεία κι ο Διοικητής της Σχολής Μετεκπαίδευσης Αστυφυλάκων.

{jlex}flickr:72157687154464301{/jlex}