Η Μαίρη Κόντζογλου παρουσίασε το νέο της μυθιστόρημα στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Το νέο της μυθιστόρημα “Οι Μαγεμένες” παρουσίασε στην Βέροια η Μαίρη Κόντζογλου, σε μία εκδήλωση που διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 2 Ιουνίου, στο ζαχαροπλαστείο Σερεμέτα, παρουσία φίλων και βιβλιόφιλων.

Η συγγραφέας Χριστίνα Ρούσσου προλόγισε την εκδήλωση και αναφέρθηκε στο συγγραφικό έργο της κας Κόντζογλου και στη γνωριμία – φιλία τους.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η συγγραφέας όπου αφηγήθηκε της ιστορία του βιβλίου σαν να διάβαζε ένα όμορφο παραμύθι.

Η Θεσσαλονικιά συγγραφέας εμπνευσμένη από έναν αστικό θρύλο, της απαγωγής των «Καρυάτιδων της Θεσσαλονίκης», των περίφημων Μαγεμένων ή Las Incantadas, όπως τις αποκαλούσαν οι ισπανόφωνοι Εβραίοι της πόλης, συνέθεσε μια αφήγηση για τα πάθη, τους έρωτες, τις κλεμμένες αρχαιότητες και τους αγώνες της πόλης, που μιλούσε πολλές γλώσσες και πίστευε σε τρεις θεούς.

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ιστορικό μυθιστόρημα στην πολύβουη και κοσμοπολίτικη Θεσσαλονίκη του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα με επαναστάτες, αρχαιοκάπηλους και απαγορευμένους έρωτες, ένα μυθιστόρημα που θα σας αιχμαλωτίσει από την αρχή ως το τέλος. Μια σαγηνευτική ιστορία, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, που σκαλίζεται με έρωτα και αίμα στα βυζαντινά τείχη, στα υγρά λιθόστρωτα, στις συναγωγές, στα παζάρια και στα γεμάτα θρύλους και ατμούς χαμάμ της Σαλονίκης.

Ένα βιβλίο για τη Θεσσαλονίκη και τους κατοίκους της. Ένα βιβλίο για το άγνωστο στους περισσότερους μνημείο και την απαγωγή του, που είναι η πρώτη καταγραμμένη αρχαιοκαπηλία στην ιστορία της Ελλάδας.

Στο τέλος της παρουσίασης η συγγραφέας απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού και υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων της.

Η συγγραφέας Μαίρη Κόντζογλου μιλάει για το νέο της μυθιστόρημα "Οι Μαγεμένες" στην κάμερα του "Πληροφοριοδότη".

Λίγα λόγια για την υπόθεση των Μαγεμένων

Θεσσαλονίκη, στα βάθη των αιώνων: Μια βασίλισσα ερωτευµένη παράφορα µε τον Μεγαλέξανδρο τρέχει µες στη νύχτα να συναντήσει τον εραστή της. Τα µάγια του απατηµένου συζύγου της όµως θα µαρµαρώσουν αυτή και τη συνοδεία της. Οι µορφές τους θα µείνουν για πάντα στη Στοά των Ειδώλων.
Περίπου χίλια οχτακόσια χρόνια αργότερα, στην ίδια πόλη, που οι κάτοικοί της λατρεύουν τρεις θεούς και µιλάνε αµέτρητες γλώσσες, ο παλαιογράφος Εµµανουέλ Μιλλέρ επιχειρεί, µε τη συγκατάθεση του Σουλτάνου, να ξεριζώσει το αρχαίο µνηµείο των «Μαγεµένων» και να τις πάει στη Γαλλία, να κοσµήσουν τα ανάκτορα και τα σπίτια των ευγενών.

Στην προσπάθειά του όµως αυτή, θα βρεθεί αντιµέτωπος µε µια χούφτα ξεχωριστούς ανθρώπους: Τη Χάννα και τον Νικόλα, δυο ερωτευµένα παιδιά, που αγωνίζονται για τη µαταίωση της αρπαγής του µνηµείου, ενώ παλεύουν για το δικαίωµά τους στην αγάπη. Τον γλύπτη Αλέξανδρο ∆ηµητριάδη, που εµπνέεται από τους νεαρούς του φίλους, και ρίχνεται στη µάχη µε αυτοθυσία. Και τον Νταβίντ εφέντη, τον αρχαιολάτρη Εβραίο, που δίνει τον δικό του αγώνα ενάντια στην εποχή, τη φυλή του και την κοινωνία, προσπαθώντας να κρατήσει κοντά τους τις «Μαγεµένες» και να αποτρέψει την επανάληψη µελλοντικών διωγµών.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Μαίρη Κόντζογλου γεννήθηκε, µεγάλωσε και συνεχίζει να µεγαλώνει στη Θεσσαλονίκη. 
Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήµες στο Πάντειο Πανεπιστήµιο και έχει εργαστεί σε µεγάλες ελληνικές εταιρείες, µε αντικείµενο πάντα την Επικοινωνία. 
Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα Το Μέλι το Θαλασσινό (2008), Περπάτα µε τον άγγελό σου (2009), Χίλιες ζωές απόψε (2013), καθώς και την τριλογία Οι μεσημβρινοί της ζωής (2011) που αποτελείται από τα βιβλία Στους ήλιους του έρωτα, Στα φεγγάρια της αλήθειας, Στη γη της αγάπης. 

{jlex}flickr:72157684485956116{/jlex}