Το νέο βιβλίο του Θοδωρή Δεύτου παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας, οι εκδόσεις Ωκεανός και το Βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο παρουσίασαν το νέο βιβλίο του Θοδωρή Δεύτου με τίτλο «Είμαι Ποίτισσα τζάνουμ» το Σάββατο 27 Μαΐου, στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο στην Βέροια.

Χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας κα Τασούλα Παυλίδου και ο ιερέας Λεωνίδας Αφεντούλης εκπροσωπώντας τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης & Καμπανίας.

Προβλήθηκε βίντεο για το βιβλίο ενώ στη συνέχεια η κα Τάνια Πανανοπούλου διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.

Ακολούθησε ο εκπαιδευτικός κος Φώτης Πανανόπουλος όπου μίλησε για το βιβλίο. Όπως είπε πρόκειται για το 4ο βιβλίο του συγγραφέα που ασχολείται με τις αλησμόνητες πατρίδες. «Η ‘Πολίτισσα’ είναι ένα βιβλίο γεμάτο ανατροπές, που δεν αφήνει κάποιον ασυγκίνητο, απροβλημάτιστο και καθόλου βαρετό, παρ’ όλο που είναι μεγάλο. Απλή, γρήγορη, άμεση γραφή με πολλές εναλλαγές και υπέροχες σκηνές. Πέρα από την υπέροχη πλοκή, είναι ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας, της ιστορίας των Ρωμιών της Πόλης. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα, το οποίο παρουσιάζει την ζωή τριών γενεών Κωνσταντινουπολιτών, από το 1923-1981. Αναφέρονται μεγάλα ιστορικά και πολιτικά γεγονότα της περιόδου αυτής, μπλεγμένα με αριστουργηματικό τρόπο με τον μύθο… Περιγραφές παραστατικές, τρυφερές, ευαίσθητες, γεμάτες εικόνες και συναισθήματα… Ένα βιβλίο ευκολοδιάβαστο που θα σας ταξιδέψει, θα σας συγκινήσει, θα σας κάνει να κλάψετε…», είπε μεταξύ άλλων.

Στο τέλος ο συγγραφέας συνομίλησε με το κοινό και υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του.

Η εκδήλωση έκλεισε με την χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών που τραγούδησε τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες, με χοράρχη την κα Κατερίνα Λαγιώνη. Στο τουμπερλέκι ο κος Φώτης Πανανόπουλος.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

“Όλα καλά, χρυσά και άγια, είναι καμωμένα σ’ αυτήν την Πόλη, αλλά όταν πέφτει εκείνη η παρατεταμένη υγρασία, το ισλακλίκ όπως το λένε εδώ οι ντόπιοι, με πονάνε όλα μου τα κόκκαλα, με πηρονιάζει μέχρι την καρδιά!

Η Πόλη είναι φημισμένη για την ομίχλη, τις βροχές και τις αστραπές της. Όταν όμως πέφτει αυτή η ρημάδα η ομίχλη, δεν βλέπεις ούτε την μύτη σου!...

Όταν έχει βοριά, μέχρι κάτω τα Πριγκηπόνησα μπορώ να ατενίσω, και τότε η ψυχή μου ανοίγει σαν τριαντάφυλλο εκατόφυλλο! Τι να σε πω, αυτή η θέα είναι μοναδική, αξεπέραστη! Όποιος δεν την έχει διεί, χάνει τζάνουμ, χάνει!”

Είναι η Έλσα, η κοσμοπολίτισσα Ρωμιά της Πόλης, που μας σεργιανάει με τις αναμνήσεις της, με τις υπέροχες περιγραφές της για την Βασιλεύουσα, με τους παράξενους αλλά ξεχωριστούς έρωτες της, με τα γλέντια, τα πάθη, τις προσδοκίες..... Μαζί της κι η Ρωξάνη, η μεγάλη αρχόντισσα του Πέραν, που ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής της σαν παραμύθι, ...ένα παραμύθι όμως που οι απόγονοι των Νεότουρκων του Κεμάλ Ατατούρκ, το μετέτρεψαν σε εφιάλτη...

Μέσα από την αφήγηση των δύο γυναικών, αναδύεται η ίδια η Κωνσταντινούπολη των Ρωμιών, λαμπρή, μεγαλοπρεπής, πλανεύτρα. Μια πόλη μαγική κι ανεπανάληπτη, χαραγμένη ανεξίτηλα στις μνήμες όσων την έζησαν και όσων την ποθούν...

Ένα ακόμη συναρπαστικό μυθιστόρημα που αφηγείται με ιδιαίτερο τρόπο τη ζωή τριών γενεών μιας οικογένειας Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, από τον συγγραφέα του bestseller, Τραπεζούντα, το Διαμάντι της Ανατολής.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Θοδωρής Δεύτος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1957. Σπούδασε Μαθηματικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε στη δημόσια εκπαίδευση από το 1986- 2015. Εκλέγεται δημοτικός σύμβουλος στον δήμο Ιλίου από το 2006. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου (2001-2011), Πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού του δήμου Ιλίου την περίοδο 2008-2010 και Πρόεδρος του Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού και 'Αθλησης από το 2010-2014. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 2004.

Το έργο του:

• Ο Ηπειρώτικος Γάμος, 2004 (λαογραφικό)
• Μη Ρωτάς Γιατί, 2006 (ιστ. μυθιστόρημα)
• Σμύρνη Συγγνώμη, 2008 (ιστορικό μυθιστόρημα)
• Μήπως Αγάπησα Λάθος Πατρίδα;, 2011 (ιστ. μυθιστόρημα)

{jlex}flickr:72157681248030994{/jlex}