BANNER ME POS 987x100px

Η Έλενα Χουζούρη παρουσίασε το νέο της μυθιστόρημα στη Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Η Δημόσια Κεντρική  Βιβλιοθήκη της Βέροιας, το Βιβλιοπωλείο  Ηλιοτρόπιο και οι Εκδόσεις Πατάκης παρουσίασαν το νέο μυθιστόρημα της Έλενα Χουζούρη, «Ο θείος Αβραάμ μένει πάντα εδώ», την Δευτέρα 15 Μαΐου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της βιβλιοθήκης.

Ο συγγραφέας Γιώργος Λιόλιος αναφέρθηκε στο πλούσιο βιογραφικό της Έλενας Χουζούρη κι έπειτα συζήτησε μαζί της το θέμα του νέου της βιβλίου. Ο κος Λιόλιος είπε ότι το βιβλίο είναι μία νωπογραφία της μεσοπολεμικής και μεταπολεμικής Θεσσαλονίκης και διατρέχει όλα τα σημαντικά στοιχεία από τη συμβίωση των Εβραίων από τους Χριστιανούς της πόλης.

Τον λόγο έπειτα πήρε η κα Χουζούρη όπου αναφέρθηκε στην πλοκή του βιβλίου. Το βιβλίο πραγματεύεται τη μεταμνήμη. Περιέχει πραγματολογικά στοιχεία ενώ η ιστορία των ηρώων αποτελούν μυθοπλασία. Χαρακτηρίζει τη γραφή της μετανεοτερική κατασκευή, μία συνομιλία στο παρόν και το παρελθόν, ενώ δίνει βάσει στο πως είναι γραμμένο και πως προσεγγίζει τα ζητήματα. Τέλος διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο της.

Επιπλέον έγινε προβολή φωτογραφιών από την εποχή που οι Γερμανοί μπήκαν στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και η συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων της.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τρεις φωτογραφίες κι ένα χειρόγραφο µε τις χρονολογίες 1931, 1939, 1941-1944 που κληρονομεί από τη Θεσσαλονικιά γιαγιά της Λούνα ωθούν την εγγονή Αλίζα να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 2012. Επίσηµη αιτιολογία για το ταξίδι της εικοσιεπτάχρονης µεταπτυχιακής φοιτήτριας ιστορίας στο Πανεπιστήµιο του Τελ Αβίβ η έρευνα για το µεταπτυχιακό της µε θέµα Ο βίος και το έργο του Αβραάµ Μπεναρόγια. Η αλήθεια όµως είναι η επιθυµία της να ανακαλύψει τι κρύβουν τόσο οι τρεις φωτογραφίες όσο και οι χρονολογίες που έχει καταγράψει η Λούνα. Και πραγµατικά κρύβονται πολλά και επώδυνα, τα οποία η Αλίζα ανακαλύπτει σταδιακά και µε δυσκολία. Στο επίκεντρο των ανακαλύψεών της ο µοιραίος έρωτας της Λούνα µε τον αντάρτη Παύλο, ο αιρετικός τρόπος διάσωσής της από το Ολοκαύτωµα, η περιπέτειά της μέχρι να φτάσει στην Παλαιστίνη το 1946. Καθώς η Αλίζα ψάχνει, οι αινιγματικές χρονολογίες της γιαγιάς της πλαισιώνονται από εικόνες µιας πάλαι ποτέ ευτυχισμένης ζωής στη Salonico έως την ηµέρα που οι Γερµανοί µπαίνουν στην πόλη. Σ’ αυτές τις εικόνες θέση κατέχει και ο Αβραάµ Μπεναρόγια, καθώς και οι σοσιαλιστικοί εργατικοί αγώνες της Φεντερασιόν στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα στη Θεσσαλονίκη. Ένα πολυφωνικό, πολυεπίπεδο διαχρονικό µυθιστόρηµα για τα πολλαπλά πρόσωπα των συλλογικών ταυτοτήτων, για τη Μνήµη και προπαντός για τη συµφιλίωση και την παραδοχή των όσων κληρονοµούµε από το παρελθόν και καθορίζουν το παρόν µας. Ένα µυθιστόρηµα για το Ολοκαύτωµα της Θεσσαλονίκης και τα φαντάσµατα των χαµένων σεφαραδιτών Εβραίων που κυκλοφορούν έως σήμερα, αδικαίωτα, στους δρόµους της.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η EΛΕΝΑ ΧΟΥΖΟΥΡΗ έχει εκδώσει έξι ποιητικές συλλογές, δοκίµια και µελέτες για πρόσωπα (Γιώργος Ιωάννου) και θέµατα της ελληνικής λογοτεχνίας, µία συγκεντρωτική έκδοση κριτικών της για Έλληνες ποιητές και µία συγκεντρωτική έκδοση των ποιηµάτων της (2011). Στην πεζογραφία εµφανίστηκε το 2004 µε το µυθιστόρηµα «Σκοτεινός Βαρδάρης» (εκδ. Κέδρος), υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήµατος (βραχεία λίστα) και για το βραβείο BALKANIKA 2006. Το 2009 κυκλοφόρησε το µυθιστόρημά της «Πατρίδα από βαµβάκι» (εκδ. Κέδρος), υποψήφιο για το Βραβείο Αναγνωστών και στη βραχεία λίστα των λογοτεχνικών βραβείων του περιοδικού Διαβάζω. Το 2013 κυκλοφόρησε το µυθιστόρηµά της «Δύο φορές αθώα» (εκδ. Κέδρος), υποψήφιο για το λογοτεχνικό βραβείο του περιοδικού Ο Αναγνώστης και υποψήφιο για το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήµατος (βραχεία λίστα). Τα µυθιστορήµατά της έχουν µεταφραστεί στα γερµανικά, σερβικά, βουλγαρικά και τουρκικά. Ποιήµατά της στα τουρκικά και στα ρουµανικά. Ως κριτικός της λογοτεχνίας έχει συνεργαστεί µε µεγάλες ηµερήσιες αθηναϊκές εφηµερίδες, καθώς και µε λογοτεχνικά περιοδικά. Διετέλεσε σύµβουλος έκδοσης ξένης και ελληνικής λογοτεχνίας σε µεγάλους ελληνικούς εκδοτικούς οίκους. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως δηµοσιογράφος στον τοµέα πολιτισµού και βιβλίου στον ηµερήσιο και περιοδικό Τύπο, καθώς και στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Είναι µέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, στο Δ.Σ. της οποίας έχει χρηµατίσει γενική γραµµατέας και αντιπρόεδρος. Επίσης είναι µέλος της συντακτικής επιτροπής του ηλεκτρονικού περιοδικού για το βιβλίο και τον πολιτισµό «Ο Αναγνώστης».

{jlex}flickr:72157680799436493{/jlex}