Η Βασιλική Αποστολοπούλου παρουσιάζει το βιβλίο της «Πάροδος Μουσών 9» στη Βέροια

Από τις εκδόσεις Πνοή επανακυκλοφορεί το βιβλίο Βασιλικής Αποστολοπούλου «Πάροδος Μουσών 9» που περιγράφει τη ζωή της δεκαετίας ’60-’70 στην επαρχιακή πόλη της Βέροιας όπου γεννήθηκε και έχει ζήσει τα παιδικά της χρόνια.

Την πόλη της καρδιάς της λοιπόν επέλεξε για να γίνει η πρώτη παρουσίαση της νέας ανανεωμένης έκδοσης του βιβλίου της. Την Δευτέρα 8 Μαΐου στο Παραδοσιακό Ζαχαροπλαστείο Σερεμέτας, 8 η ώρα το βράδυ. Για το βιβλίο θα μιλήσουν και θα διαβάσουν η συγγραφέας Ευαγγελία Παπανίκου, ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας και η συγγραφέας-εκδότρια Κάκια Ξύδη.

Οπισθόφυλλο

Τρία κορίτσια, τρεις αδελφές, τρεις μούσες. Η Μέλπω, η Θάλεια, η Κλειώ. Μια μάνα, η Ουρανία, που παλεύει μόνη να τις αναστήσει. Ένας γάμος στην Αμερική για την Μέλπω, ένας θυελλώδης έρωτας και πολλές ανατροπές στη ζωή της Θάλειας, μια υιοθεσία και μια σχέση κόντρα στο κατεστημένο για την Κλειώ. Και η Ουρανία, πάντα δίπλα στις θυγατέρες της, να παλεύει με θεούς και δαίμονες για να τις προφυλάξει.
Δεκαετίες ’60 και ’70 σε μια αυλή στην πάροδο Μουσών 9, στην πανέμορφη Βέροια. Μικρά, γραφικά σπιτάκια τριγύρω και μια θεόρατη μουριά στη μέση. Ποια πορεία σχεδίασαν οι Μοίρες για τα τρία κορίτσια; Σε ποια μονοπάτια άφησαν τα χνάρια τους οι Μούσες;
Διαδρομές απρόβλεπτες, πορείες τεθλασμένες. Με μόνο σταθερό σημείο αναφοράς έναν αριθμό: το εννιά στην πάροδο Μουσών.

Βιογραφικό

Η Βασιλική Αποστολοπούλου γεννήθηκε στη Βέροια, όπου τελείωσε το Δημοτικό. Αυτή είναι η πατρίδα της καρδιάς της, παρότι κατάγεται από την Πελοπόννησο και μετέπειτα έζησε στην Αθήνα.

Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε ως γιατρός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έως τον Δεκέμβρη του 2013, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε. Είναι παντρεμένη με τον γιατρό Μανώλη Αναστασίου και έχουν αποκτήσει δύο γιους. Σήμερα ζει μόνιμα με τον άντρα της στο Λαγονήσι και μοιράζει τον χρόνο της ανάμεσα στο γράψιμο, τη φροντίδα του κήπου και των αγαπημένων της τετράποδων, τη θάλασσα που λατρεύει και τα ταξίδια σε Ελβετία και Αγγλία όπου ζουν και εργάζονται τα παιδιά της.

Τον Δεκέμβριο του 2010 εκδόθηκε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Το βαλς μιας ζωής» κι από τότε γράφει διαρκώς. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές, μια νουβέλα και μια συλλογή διηγημάτων. Το «Πάροδος Μουσών 9» είναι το δεύτερο μυθιστόρημά της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πνοή.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τρία κορίτσια, τρεις αδελφές, τρεις Μούσες. Η Μελπομένη, η Θάλεια, η Κλειώ. Μια μάνα, η Ουρανία, που αγωνίζεται μόνη να τις αναστήσει. Οι Μοίρες, όταν τις μοίραναν, είχαν αλλόκοτη διάθεση.
Η ζωή τεσσάρων γυναικών ξετυλίγεται με φόντο τη Βέροια της δεκαετίας του ’70. Μια αυλή στην πάροδο Μουσών εννιά. Μικρά, γραφικά σπιτάκια τριγύρω και μια θεόρατη μουριά στη μέση.
Ποια πορεία σχεδίασαν οι Μοίρες για τα τρία κορίτσια; Σε ποια μονοπάτια άφησαν τα χνάρια τους οι μούσες; Διαδρομές απρόβλεπτες, πορείες τεθλασμένες. Με μόνο σταθερό σημείο αναφοράς έναν αριθμό: το εννιά στην πάροδο Μουσών.
Βέροια, Θεσσαλονίκη, Νέα Υόρκη. Τρεις κόρες, τρεις διαφορετικές ζωές. Όνειρα που γκρεμίζονται, θυελλώδεις έρωτες, σχέσεις κόντρα στο κατεστημένο. Και η Ουρανία, πάντα δίπλα στις θυγατέρες της, να παλεύει με θεούς και δαίμονες για να τις προστατεύσει.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Βάσω Αποστολοπούλου – Αναστασίου γεννήθηκε στη Βέροια, όπου και τελείωσε το δημοτικό. Αυτή είναι η πατρίδα της, η πόλη της καρδιάς της. Δεν διστάζει ποτέ να δηλώνει με καμάρι: Εγώ είμαι Μακεδόνισσα!

Ο λόγος, γραπτός και προφορικός, πάντα την γοήτευε, ωστόσο πάντα πίστευε πως, αν κάνεις επάγγελμα αυτό που σε γοητεύει, κινδυνεύεις να το απομυθοποιήσεις, να το ξεθωριάσεις. Έτσι, και μετά από πολύ προβληματισμό, ακολούθησε την δεύτερη μεγάλη της αγάπη: Την Ιατρική. Τελείωσε το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, παντρεύτηκε με τον Μανώλη Αναστασίου, συμφοιτητή της, κι απέκτησε δυο γιους. Εθνικό Σύστημα Υγείας, νοσοκομεία, εφημερίες. Συνέδρια, οικογένεια, ανατροφή παιδιών. Πολλές οι υποχρεώσεις, επί σειρά ετών. Και η πρώτη αγάπη να αρκείται στο διάβασμα βιβλίων. Αναρίθμητων. Ώρες πολύτιμες, αποθεματικό ανεκτίμητο. Μέχρι που άρχισε ο ελεύθερος χρόνος της να γίνεται λίγο περισσότερος. Κι έτσι αποφάσισε να περάσει από την ανάγνωση στη συγγραφή.