BANNER ME POS 987x100px

Το νέο του βιβλίο παρουσίασε ο Ιάκωβος Μαρτίδης στην Βέροια (φωτογραφίες, βίντεο)

Το Λύκειο Ελληνίδων Βέροιας και το Βιβλιοπωλείο «Ηλιοτρόπιο» διοργάνωσαν την παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ιάκωβου Μαρτίδη «Πλάθοντας ευτυχισμένα παιδιά - Γονιός από το Α ως το Ω», την Τετάρτη 22 Μαρτίου, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας.

Χαιρετισμό απηύθυνε η αντιπρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Βέροιας, Μπεμπέτσου Αλκμήνη, η οποία πρώτα αναφέρθηκε στο βιογραφικό του συγγραφέα κι έπειτα στις δικές τις σκέψεις κι εντυπώσεις που της άφησε το βιβλίο. Όπως είπε διαβάζοντάς το ένιωσε μεγάλες ενοχές, θεωρώντας τον εαυτό της αρκετά αυστηρό στο μεγάλωμα των παιδιών της με αποτέλεσμα να ζητήσει συγνώμη από αυτά.

Το συνιστά ανεπιφύλακτα στους νέους γονείς αλλά και στους μεγαλύτερους. Έπειτα συνέχισε με την ανάγνωση του οπισθόφυλλου “Το βιβλίο αυτό πραγματεύεται και αναλύει με έναν απλό και κατανοητό τρόπο εικοσιτέσσερα σημαντικά θέματα που αφορούν τις σχέσεις γονιών - παιδιών βασιζόμενο στην ελληνική πραγματικότητα.

Ενθαρρύνει τους γονείς να δουλέψουν για τη δημιουργία σχέσεων που θα βασίζονται στην αγάπη, την αλληλοκατανόηση και τον αλληλοσεβασμό. Συμβάλλει να διαχειρίζονται ποιοτικότερα και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα τα προβλήματα που προκύπτουν. Είναι μοναδικό και πρωτότυπο στο είδος του. 
Βοηθάει γονείς, παιδαγωγούς και εκπαιδευτικούς να δώσουν απαντήσεις ζωής σε πράγματα που τους απασχολούν και τους προβληματίζουν.

Συνδυάζει την τεκμηριωμένη παιδαγωγική άποψη, την επιστημονική γνώση με την πρακτική της εφαρμογή με παραδείγματα, χωρίς θεωρητική ορολογία. Ένας πρακτικός «οδηγός» για το πως κτίζεις μια υγιή σχέση με τα παιδιά σου και -γιατί όχι;- πως μπορείς να πλάσεις ευτυχισμένα παιδιά!

Η αμεσότητα του τρόπου γραφής φιλοδοξεί να γοητεύσει τον αναγνώστη”.

Τον λόγο έπειτα πήρε η Ειρήνη Αναγνώστου, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια, η οποία διάβασε φράσεις από το βιβλίο που της άρεσαν κι αναφέρθηκε στο ύφος του βιβλίου. Όπως είπε πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο, κατανοητό από όλους, αφού είναι ‘ζωντανό’ και είναι βγαλμένο από τις ζωές αληθινών ανθρώπων. Το βιβλίο καθοδηγεί και δίνει οδηγίες, κατευθύνσεις σε γονείς κι εκπαιδευτικούς, από την Ελληνική πραγματικότητα. Βάζει τους φροντιστές των παιδιών να προβληματιστούν, ενώ παράλληλα αφήνει μία πλατιά γνώση, μία πλούσια κατάθεση εμπειριών, όχι για το τι να κάνουν αλλά για το τι να μην κάνουν.

Τέλος τον λόγο πήρε ο συγγραφέας, Ιάκωβος Θ. Μαρτίδης, ο οποίος αναφέρθηκε σε περιστατικά από τις παρουσιάσεις των βιβλίων του και για το ίδιο το βιβλίο. Όπως είπε το έγραψε με προφορικό τρόπο κι αποτελεί κομμάτι της ζωής του, του εαυτού του, που του δίνει μεγάλη χαρά. Ο αναγνώστης διαβάζοντάς το νιώθει ότι συνομιλεί με τον ίδιο. Το βιβλίο είναι χρήσιμο για τον αναγνώστη (γονείς, παιδιά), καθώς με σεβασμό και συναίσθηση ευθύνης καταπιάνεται με θέματα ζωής της ελληνικής οικογένειας και πραγματικότητας, σε απλή γλώσσα χωρίς να χάνει κάτι άλλο από το επιστημονικό κύρος του, ενώ με τα παραδείγματα που αναφέρει βοηθάει όσους ασχολούνται με παιδιά. Το βιβλίο είναι γραμμένο σε πολυτονικό σύστημα, αφού αυτή είναι η πεποίθηση του συγγραφέα.

Στην συνέχεια ο συγγραφέας διάβασε ποίημα του βιβλίου, αναφέρθηκε σε παραδείγματα και απάντησε σε ερωτήματα των παρευρισκομένων. 

{jlex}flickr:72157679301626892{/jlex}

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Ιάκωβος Θ. Μαρτίδης γεννήθηκε το 1957 στην Δράμα όπου και μεγάλωσε. Το 1975 πέρασε με υποτροφία στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στα πλαίσια της εξειδίκευσής του στην Ψυχιατρική, εκπαιδεύτηκε μεταξύ άλλων στην οικογενειακή θεραπεία και στην θεραπεία ζεύγους. Τελείωσε με άριστα τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην Κοινωνική Ψυχιατρική. Είναι μέλος διαφόρων επιστημονικών συλλόγων και εταιρειών που ασχολούνται με την ψυχική υγεία και την ψυχοθεραπεία και ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας για την Γνωστική και τη Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία. 
Ζει και εργάζεται στη Δράμα ως ψυχίατρος, ασχολούμενος με την ατομική ψυχοθεραπεία, την ομαδική ψυχοθεραπεία, την συμβουλευτική γονέων, την οικογενειακή θεραπεία και τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Από το 1993 διοργανώνει ανελλιπώς, καθ’όλη την διάρκεια του έτους, ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια που στόχο έχουν, αφ' ενός μεν τον μεγαλύτερο βαθμό εναισθησίας και αυτογνωσίας του συμμετέχοντος, με την ταυτόχρονη διεύρυνση και εμβάθυνση της οπτικής ματιάς απέναντι σε ανθρώπους και διεργασίες ζωής, αφ' ετέρου δε την ανάδειξη των βαθύτερων αναγκών του ανθρώπινου προσώπου και την ανανοηματοδότηση της καθημερινότητας με τρόπο ώστε να ευοδώνεται η εσωτερική πληρότητα και να καλλιεργείται το βίωμα του ευ ζην.