novart veria

proteas

tsakiridis tires

Το νέο του βιβλίο παρουσίασε στη Βέροια ο Πέτρος Τατσόπουλος

Ο Πέτρος Τατσόπουλος παρουσίασε το νέο του βιβλίο «Γκαγκάριν, ο κόσμος από χαμηλά», την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, σε διοργάνωση της ίδιας και της Brainfood Εκδοτικής.

Σε ένα ευχάριστο και φιλικό κλίμα ο Φιλόλογος, Αλέξανδρος Κόγκας μίλησε για τον συγγραφέα και το καινούργιο του βιβλίο, λέγοντας πως πρόκειται για ένα non fiction novel (μυθιστορηματική αφήγηση πραγματικής ιστορίας), που πρόκειται να γίνει βιβλίο σταθμός στο μέλλον. Ένα εξαιρετικό βιβλίο, ευχάριστο που διαβάζεται εύκολα, με πολλές αντιφάσεις, όπως συμβαίνει άλλωστε και στον κόσμο μας, με μία χειμαρρώδη εισβολή προσώπων και καταστάσεων στις σελίδες του.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο συγγραφέας. Ο κος Τατσόπουλος αναφέρθηκε στην αφορμή που στάθηκε για τη συγγραφή του βιβλίου, για τη γνωριμία του με τον Νίκο Τριανταφυλλίδη και το μαγαζί του, το «Gagarin 205». Μίλησε για την ιστορία του μαγαζιού, από τότε που υπήρξε θερινός αστικός κινηματογράφος έως και τις μέρες μας. Αναφέρθηκε στα πρόσωπα που συναντά ο αναγνώστης στο βιβλίο, που ενώ δεν έχουν κοινά σημεία, κατά κάποιον τρόπο σχετίζονται μεταξύ τους. “Με κύκλους και με νήματα λειτουργεί όλο το Γκαγκάριν. Είναι μια προσπάθεια αυτογνωσίας, εθνικής αυτογνωσίας, μία προσπάθεια να απαντήσω στο ερώτημα ποιοι είμαστε, εμείς οι νεοέλληνες, πραγματικά ποιοι είμαστε, όχι ποιοι πιστεύουμε πως είμαστε”, είπε ο συγγραφέας. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στην μνήμη του φίλου του, Νίκου Τριανταφυλλίδη, που τον βοήθησε πολύ στην συγγραφή του, αφού του πήρε έξι χρόνια για να το ολοκληρώσει. “Ήταν ένα χρέος μου όχι μόνο στον Νίκο, αλλά και στο να δούμε την Ελλάδα από χαμηλά”, είπε κλείνοντας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο σπιθαμιαίος Γιούρι Αλεξέγεβιτς Γκαγκάριν, ο πρώτος κοσμοναύτης στην ιστορία της ανθρωπότητας, έρχεται στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1962 για να διαβεβαιώσει τους Έλληνες ότι ο Νικίτα Χρουστσόφ, παρά τις αντίθετες δηλώσεις του, δεν σκοπεύει να βομβαρδίσει την Ακρόπολη. Δεν μπορεί να φανταστεί πως η επίσκεψή του θα προκαλέσει μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις, πιο παρανοϊκές και από τις συνήθεις ψυχώσεις του Ψυχρού Πολέμου, ούτε υποπτεύεται ότι τέσσερις δεκαετίες αργότερα –κι ενώ ο ίδιος θα έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο– ένας κακόφημος κινηματογράφος, σε μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας, θα αναβαπτιστεί με το όνομά του, θα στεγάσει αντισυμβατικούς καλλιτέχνες, τόσο από την cult όσο και από την trash σκηνή και θα λειτουργήσει ως διαχρονικός πυροκροτητής μνήμης.

Με πόλο έλξης το μαγαζί του Νικόλα Τριανταφυλλίδη, ο Πέτρος Τατσόπουλος υπογράφει ένα συναρπαστικό non fiction novel και αναλαμβάνει να μας αφηγηθεί την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας όπως δεν θα τη διδαχτούμε ποτέ στα σχολεία. Από τη θρυλική πλέον ομιλία του Μάνου Χατζιδάκι για το ρεμπέτικο στο Θέατρο Τέχνης έως τη βλάσφημη εκπομπή του για τον Φλωρινιώτη στο Τρίτο Πρόγραμμα, από τους λασπότοπους της Καλαμαριάς έως τις ελληνικές παροικίες στο Μόντρεαλ, το Σικάγο και την Αστόρια, εμβληματικές μορφές της λαϊκής σάτιρας και των εφηβικών ονειρώξεων –όπως ο Χάρρυ Κλυνν και ο Κώστας Γκουζγκούνης– μας ξεναγούν σε έναν κόσμο όπου έχουν καταλυθεί τα όρια ανάμεσα στο υψηλό και στο χυδαίο, ενόσω και η πιο τολμηρή φαντασίωση φλερτάρει με μια προ πολλού χαμένη αθωότητα. Μια νοσταλγική ματιά στην εποχή που ο πολιτισμός δεν είχε μπει σε κουτάκια και μπορούσες ακόμη και σ’ ένα τσοντάδικο να δεις το Θεώρημα του Παζολίνι. (Εκδόσεις Οξύ, Οκτώβριος 2016).

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Πέτρος Τατσόπουλος γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1959. Σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες. Εργάστηκε ως ασκούμενος κοινωνικός λειτουργός, σεναριογράφος, δημοσιογράφος, σύμβουλος εκδόσεων και παρουσιαστής πολιτιστικών εκπομπών στην τηλεόραση. Έχουν εκδοθεί δεκαεννιά βιβλία του, μεταξύ των οποίων τα εξής: Οι ανήλικοι (1980), Το παυσίπονο (1982), Η καρδιά του κτήνους (1987 – μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2005), Τιμής ένεκεν (2004), Η καλοσύνη των ξένων (2006), Ο Σίσυφος στο μπαλκόνι (2009 – Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), Το βιβλίο για τα βιβλία (2010), Ήμουν κι εγώ εκεί (2016). Διηγήματα και μυθιστορήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, τουρκικά και τσεχικά. Διατέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Συγγραφέων την περίοδο 2001-2003, και βραχύβιος αντιπρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου το 2010. Τον Μάιο του 2012 εκλέχτηκε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Ιανουάριο του 2014 έως το τέλος της ίδιας χρονιάς ήταν ανεξάρτητος βουλευτής. Έχει δύο παιδιά, τον Γιάννη και τη Δανάη.

dyslexia centers

logomageia

ΤΑΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ

sidiropoulos

meimaridis

studio 69