Το νέο βιβλίο του Παναγιώτη Δημητρόπουλου παρουσιάστηκε στην Βέροια (φωτογραφίες)

Το νέο του βιβλίο «Ο Μπαμπάς μου... Ο Ήρωάς μου» παρουσίασε ο Παναγιώτης Δημητρόπουλος, την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, στο Κινηματοθέατρο ΣΤΑΡ, στην Βέροια.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Βιβλιοπωλείο «Η γωνιά του βιβλίου» και οι εκδόσεις Ελληνοεκδοτική, σε συνεργασία με το Κινηματοθέατρο ΣΤΑΡ.

Στην αίθουσα του κινηματογράφου συγκεντρώθηκαν παιδιά με τους γονείς τους και μέλη του 3ου Συστήματος Δασοπροσκόπων. Πριν την εκδήλωση, μοιράστηκαν σε όλα τα παιδιά χαρτιά και μαρκαδόροι για να φιλοτεχνήσουν τον δικό τους μπαμπά-ήρωα. Οι ζωγραφιές συμμετείχαν σε κλήρωση, όπου έξι τυχερά παιδιά πήραν από ένα μπλουζάκι με φωτογραφία του εξωφύλλου του βιβλίου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την υπεύθυνη του κινηματογράφου, Ιφιγένεια Βλαχογιάννη, η οποία αναφέρθηκε στο βιογραφικό του συγγραφέα.
Σύντομο χαιρετισμό απηύθηνε η κα Τριανταφύλλου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “ΦΛΟΓΑ”, η οποία αναφέρθηκε στις δράσεις της αδελφότητας.

Τον λόγο έπειτα πήρε η Εκπαιδευτικός, Αρίστη Κουκουρίκου. Η κα Κουκουρίκου είπε πως πρόκειται «για ένα βιβλίο ιδιαίτερο και συγκινητικό». Εντυπωσιάστηκε από τον τίτλο του, καθώς «σπάνια βλέπουμε βιβλία να αναφέρονται στους μπαμπάδες». «Η μεγάλη ανατροπή ήρθε από το περιεχόμενο του βιβλίου, καθώς αγγίζει το θέμα της υιοθεσίας – θετών γονέων, της διαφορετικότητας και της λεκτικής βίας», συμπλήρωσε. Αναφέρθηκε στον ρόλο των γονέων για το πώς πρέπει να το αντιμετωπίσουν και να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους. Η ίδια ανέφερε μάλιστα κι ένα παράδειγμα από τα παιδικά της χρόνια, κι έκλεισε λέγοντας «να γίνουμε οι ίδιοι το καλό παράδειγμα στα παιδιά μας».

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η Ψυχολόγος, Ευδοξία Αδαμίδου. Η κα Αδαμίδου είπε πως «το παιδικό βιβλίο είναι θησαυρός στα χέρια μας». Μίλησε για τα θέματα που πραγματεύεται το βιβλίο ενώ έκλεισε με χρήσιμες συμβουλές για το πώς να επικοινωνούν οι γονείς, τα παραμύθια στα παιδιά.

Ο συγγραφέας ακολούθως πήρε τον λόγο. Είπε πως ο νους του είναι στην προσφορά και στην αλληλεγγύη. Αναφέρθηκε στο πώς γεννήθηκε αυτό το βιβλίο. Αφορμή στάθηκε ένα φίλος, ο οποίος υιοθέτησε δύο παιδιά. Κουβέντες που αντάλλαξε μαζί του, τον στιγμάτισαν. Ο συγγραφές δεν στάθηκε στην υπόθεση του βιβλίου, αλλά στα μηνύματα που θέλει να περάσει. Μηνύματα όπως, ότι γονιός είναι αυτός που αγαπά κι όχι απαραίτητα ο βιολογικός, στους τρόπους πώς να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά ότι όλοι είναι ίσοι, στη συγχώρεση, στην αλληλεγγύη και την στήριξη.

Ακολούθησε παιχνίδι με τα παιδιά και ζωγραφική. Τα παιδιά ενθουσιασμένα ζωγράφισαν ή έγραψαν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης στο πανώ που προορίζεται για τα παιδιά της «ΦΛΟΓΑΣ». Τέλος ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα των βιβλίων του.

Τα έσοδα από την αγορά κάθε βιβλίου (2 ευρώ) διατέθηκαν στον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια “ΦΛΟΓΑ” για τη στήριξη της εκστρατείας καταπολέμησης του παιδικού καρκίνου.

Την εικονογράφηση έκανε η Αγγελική Δρακάκη.

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσει κάθε γονιός και ν' ακούσει κάθε παιδί...

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μια συναρπαστική ιστορία για τη φιλία, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την αξία των οικογενειακών δεσμών και την πατρική αγάπη. Ένα θαυμάσιο βιβλίο που καταδεικνύει πως γονιός δεν είναι απαραίτητα όποιος γεννά παιδιά, αλλά εκείνος που συνειδητά ζει για τα παιδιά του. Παράλληλα, δίνει την ευκαιρία σε γονείς και εκπαιδευτικούς να προβληματιστούν και να συζητήσουν με τα παιδιά για την υιοθεσία και τον ρόλο της οικογένειας, προβάλλοντας έτσι το αληθινό νόημα της αγάπης. ¬ Κοίτα, μπαμπά, κοίτα! - Τι συμβαίνει, κορίτσι μου; Δεν βλέπω τίποτα περίεργο. - Δες το παιδάκι στο απέναντι πεζοδρόμιο. Είναι ο Στέφανος, ο συμμαθητής μου. - Ο κύριος που βαδίζει στο πλάι του είναι ο μπαμπάς του. Μα είναι αλλιώτικος. Όχι σαν κι εσένα. ¬ Αλλιώτικος; Γιατί; - Να... αυτός ο κύριος -όλα τα παιδιά το λένε - δεν είναι o αληθινός μπαμπάς του.