Παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη "Το πέρασμα" στην Βέροια
- Γράφτηκε από τον/την Μαρία Τριγώνη
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας, το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργάνωσαν την παρουσίαση του νέου μυθιστορήματος του Κωνσταντίνου Τζαμιώτη "ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ", την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου, στο Φουαγιέ του Αρχαιολογικού Μουσείου Βέροιας.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Γιάννης Μάνος, διδάκτωρ αρχαιολογίας. Ο κος Μάνος παρομοίασε το βιβλίο με την ανασκαφή. Είπε πως αποτελείτε από συμπλεκώμενες ετεροτυπίες, με υπαρκτά γεγονότα συνδυασμένα με τον μύθο. Το βιβλίο παρουσιάζει την πραγματική έννοια του ρατσισμού, τις μετακινήσεις των ανθρώπων, τις διαφοροποιήσεις, την θρησκεία, την οικονομική ανισότητα... με αναγκαία λύση «το πέρασμα».
Τον λόγο έπειτα πήρε ο συγγραφέας Γιώργος Λιόλιος. Ο κος Λιόλιος αναφέρθηκε στην μαζική μετακίνηση των προσφύγων, για τις αντοχές τους που δοκιμάζονται, για την κρίσιμη κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας και τις προκατασκευασμένες αλήθειες που προωθούν τα ΜΜΕ. Διαβάζοντας το βιβλίο ένιωσε πως ξαναζούσε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Στρατόπεδο Αρματολού Κόκκινου όταν έφτασαν οι πρώτοι πρόσφυγες. Την απροκάλυπτη ξενοφοβία και τον τρόμο της τοπικής κοινωνίας. Στην συνέχεια έθεσε ερωτήματα στον συγγραφέα που αφορούσαν το βιβλίο καθώς και γενικά την λογοτεχνία.
Τέλος τον λόγο πήρε ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Τζαμιώτης. Ο κος Τζαμιώτης αναφέρθηκε στο βιβλίο και απάντησε στα ερωτήματα που του έθεσε ο κος Λιόλιος.
Ο συγγραφέας ανέφερε πως πρόκειται για ένα μυθιστόρημα βασισμένο στα τελευταία γεγονότα της χρονιάς που πέρασε η χώρα. Αφορμή για την συγγραφή του βιβλίου στάθηκε ένα γεγονός από τα χρόνια που υπήρξε φαντάρος στην Μυτιλήνη. Στάθηκε μάρτυρας σε περιστατικό αποβίβασης από θαλάσσης Αφγανών στο νησί, κι έζησε από κοντά τις αντιδράσεις των κατοίκων του νησιού. Ο ρόλος του ξένου στην κοινωνία ως αποδιοπομπαίου τράγου, οι αντιδράσεις φόβου, οι αντίξοες συνθήκες που ζουν οι πρόσφυγες και τα αίτια που τους αναγκάζουν να μετακινηθούν ήταν κάποια από τα θέματα που συζητήθηκαν. Η λογοτεχνία αναμιγνύεται με τα γεγονότα, ο συγγραφές δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλός, είπε, ειδικά όταν πρόκειται για τα ζητήματα-προκλήσεις τις εποχής. Ο ίδιος πιστεύει πως είναι τρία τα ζητήματα, ο οικονομισμός, η επαναφορά της ιστορίας και το περιβάλλον. Για την πιστή αποτύπωση του τρόπου συμβίωσης των προσφύγων με τους κατοίκους του νησιού, ο ίδιος χρειάστηκε να χρησιμοποιήσει όλες του τις αισθήσεις. Οι περιγραφές οφείλονται σε κουβέντες που έγιναν με ανθρώπους που εμπλεκόντουσαν με το συγκεκριμένο θέμα. Κεντρικό πρόσωπο στο βιβλίο δεν υπάρχει, εκτός από το ίδιο το γεγονός. Ήρωες είναι το γεγονός και ο χρόνος που καθορίζει τα πράγματα, καθώς η ψυχραιμία των ανθρώπων μειώνεται χρόνο με χρόνο. Τέλος συμπλήρωσε πως το βιβλίο μιλά για ένα θέμα αληθινό, δραματικό, γραμμένο για μια πιθανή πραγματικότητα. Ο ίδιος με τόλμη όφειλε να δώσει πολλές οπτικές, ενώ είναι επιλογή του καθενός η απόφαση να ταχθεί υπέρ ή κατά του θέματος των προσφύγων.
Στο τέλος απαντήθηκαν ερωτήματα του κοινού και ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα βιβλίων του.
Σύντομα θα κυκλοφορήσει και το νέο του βιβλίο με τίτλο «Οι φύλακες του χρυσού βουνού».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν πρόσφυγες κι εθελοντές από το στρατόπεδο Αγίας Βαρβάρας.