Παρουσιάστηκε στην Βέροια το νέο βιβλίο του βουλευτή Θεσσαλονίκης Θεόδωρου Καράογλου «Ορκίζομαι» (φωτογραφίες)

Το νέο βιβλίο του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρου Καράογλου, με τίτλο «Ορκίζομαι» και θέμα την επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης του ισχύοντος Συντάγματος, παρουσιάστηκε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου, στον πολυχώρο ΕΛΙΑ στη Βέροια.

Η πόλη της Βέροιας επιλέχθηκε καθώς θεωρείται η «πρωτεύουσα» του βιβλίου της Μακεδονίας, μιας και η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης είναι η πιο σύγχρονη και ενημερωμένη που υπάρχει στην Ελλάδα και δικαίως θεωρείται παγκόσμιο πρότυπο.

Το βιβλίο «Ορκίζομαι» δεν είναι ένα ακόμη «προϊόν» που υπακούει στους κανόνες της αγοράς, αλλά μια αφετηρία διαλόγου του Βουλευτή και Τομεάρχη Μακεδονίας και Θράκης της Νέας Δημοκρατίας με την κοινωνία, σε μια προσπάθεια περαιτέρω εμβάθυνσης της ποιότητας της δημοκρατίας στον τόπο μας.

Στα κεφάλαιά του εστιάζει στην απαίτηση των καιρών το Σύνταγμα να γίνει πιο «αυστηρό» ως προς την αποτελεσματικότητά του και πιο «ανοικτό» όσον αφορά στον πολιτειακό μας προσανατολισμό. Επίσης καταγράφει την ιστορική εξέλιξη των Ελληνικών Συνταγμάτων από το 1822 μέχρι σήμερα και καταλήγει με την παρουσίαση δεκαεννέα συγκεκριμένων προτάσεων για τη βελτίωση του.

Η δικηγόρος Συρμούλα Τζήμα Τόπη αναφέρθηκε πρώτα στο βιογραφικό του κου Καράογλου κι έπειτα στο θέμα του βιβλίου. "Με απλό και γλαφυρό τρόπο ο συγγραφέας παρουσιάζει 19 μεστές και τεκμηριωμένες προτάσεις για την αναθεώρηση του συντάγματος, όπως τον ετήσιο έλεγχο στα οικονομικά των κομμάτων, την κατάργηση τον νόμου περί ευθύνης υπουργών, την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, την σταθερή 4ετή κοινοβουλευτική θητεία, την μείωσε των βουλευτών από 300 σε 200 κ.α., οι οποίες είναι δομημένες πάνω σε δύο βασικούς πυλώνες. Στην αναβάθμιση του πολιτικού μας συστήματος και στην θεσμική θωράκιση του συντάγματος. Η αναθεώρηση θα πρέπει να υπηρετεί τον πολίτη και την κοινωνία" ανέφερε η κ. Τζήμα - Τόπη.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ημαθίας κος Παναγιώτης Παλπάνας.

Ακολούθησε ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, Κωνσταντίνος Βλαχόπουλος, ο οποίος παρουσίασε ένα τμήμα του πονήματος του Θ. Καράογλου. Ανέφερε πως ο συγγραφέας μεταλαμπαδεύει προχωρημένες ιδέες για την συνταγματική αναθεώρηση. "Τα επιχειρήματά του και οι τεκμηριωμένες προτάσεις του, το καθιστούν σε ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για κάθε Έλληνα πολίτη. Κάνει λόγο για την πολιτική και οικονομική κρίση που μαστίζει τα τελευταία χρόνια την Ελλάδα κι επιβάλλει να σκεφτούμε σοβαρά πρώτα οι πολικοί κι έπειτα ο λαός ποιες μεταρρυθμίσεις και δομές θα πρέπει να αλλάξουν για να βγει η χώρα από το τέλμα" υπογράμμισε ο κ. Βλαχόπουλος και στις 19 προτάσεις του βιβλίου, στις καινοτόμες και ριζικές αλλαγές που είναι απαραίτητες και αποτελούν την πολιτική πυξίδα της χώρας μας.

Τον λόγο έπειτα πήρε ο Βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος ανέφερε πως η συνταγματική αναθεώρηση αποτελεί εργαλείο για να δώσει την οικονομική ανάπτυξη στην χώρα. "Υπάρχει αυτή η αναγκαιότητα να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο ασφαλείας. Είναι ευθύνη και πρωτοβουλία της Βουλής, να υπάρξει συναίνεση αφού είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες στην κοινωνία. Οι βουλευτές πρέπει να δώσουμε την ώθηση, είναι αναγκαία η αξιοπιστία με τον πολίτη, μας αφορά όλους για τα επόμενα 15 τουλάχιστον χρόνια. Μετά την αναθεώρηση του συντάγματος, η εφαρμογή του, θα βοηθήσει την χώρα και τον ίδιο τον πολίτη" υποστήριξε.

Ο Βουλευτής Αποστόλος Βεσυρόπουλος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ανέφερε πως είναι επιτακτική η ανάγκη αναθεώρησης του συντάγματος. Θα πρέπει τα κόμματα να συμφωνήσουν και να υιοθετηθούν οι 19 προτάσεις που αναφέρει το βιβλίο.

Τέλος τον λόγο πήρε ο κος Καράογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα του βιβλίου, στις αναγκαίες αλήθειες και την ανάγκη αναθεώρησης του συντάγματος, έτσι όπως το αντιλαμβάνεται ως ενεργός και υπεύθυνος πολίτης. Οι αλλαγές φιλοδοξούν σε ένα δημοκρατικό διάλογο, σε ένα κράτος δικαίου , και θα διασφαλίζουν μία νέα προοπτική για τον τόπο και που θα αντέχει σε βάθος χρόνου.

Ο κ. Καράογλου στον επίλογο του βιβλίου του σημειώνει: «Αταλάντευτος στόχος μας και ένας από τους βασικούς προσανατολισμούς της Πολιτείας, μέσω της Αναθεώρησης του Συντάγματος, πρέπει να είναι η διαρκής ενίσχυση της διαφάνειας στο δημόσιο βίο και η σφυρηλάτηση μιας νέας σχέσης αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης μεταξύ πολίτη-πολιτικής και πολίτη-κράτους, η οποία θα ανατρέπει το σημερινό τεκμήριο ενοχής που περιβάλλει τα κόμματα και τους πολιτικούς».

Μετά την παρουσίαση το βιβλίο δωρίστηκε στους παριστάμενους, ενώ φίλοι και συνεργάτες του κου Καράογλου έσπευσαν να του ευχηθούν «Καλοτάξιδο» και να τους υπογράψει το βιβλίο.