Παρουσιάστηκε ο "Κλεπταποδόχος" του Θανάση Δέλλα

Παρουσιάστηκε την Παρασκευή το βράδυ στην Στέγη το βιβλίο του Θανάση Δέλλα ο "Κλεπταποδόχος". Ο "Κλεπταποδόχος", είναι μια σειρά από έξι διηγήματα που περιγράφουν περιστατικά και ανθρώπους μιας άλλης εποχής – όχι και τόσο μακρινής. Ο συγγραφέας Θανάσης Δέλλας, τα είχε «φυλάξει» για πολλά χρόνια στην μνήμη και την ψυχή του και θεώρησε χρέος του, να τα ξαναφέρει στο φως, αμείβοντας με αυτόν τον τρόπο τους πρωταγωνιστές των «κλεμμένων» διηγημάτων του.

Την παρουσίαση συντόνισε η υπεύθυνη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Βέροιας Βούλα Κoτσάλου η οποία διάβασε το βιογραφικό του συγγραφέα, έκανε μια αναφορά στο προηγούμενο βιβλίο του (Το Δρομολόι) και μίλησε για το νέο βιβλίο λέγοντας ότι είναι μια σειρά από περιστατικά της παιδικής του ηλικίας τα οποία συγκεντρώθηκαν και παρουσιάζονται σε ένα βιβλίο με "προκλητικό" τίτλο.

kleptapodoxos par1

Ο ποιητής Δημήτρης Καρασάββας και η εκπαιδευτικός Βαρβάρα Σαράντη ακτινογράφησαν το βιβλίο. Ο Δημήτρης Καρασάββας σχολίασε ότι οι ιστορίες που παρουσιάζονται θυμίζουν την Ελλάδα που έφυγε και στο κλείσιμό τους έχουν ένα συμπέρασμα ενώ η Βαρβάρα Σαράντη χαρακτήρισε αξιοπρεπή και σοβαρή την δουλειά του κ. Δέλλα και σημείωσε ότι ο συγγραφέας αφηγείται ιστορίες απλών ανθρώπων που τις έχει ζήσει ή τις έχει ακούσει και ανταμείβει τους πρωταγωνιστές χαρίζοντάς τους την αθανασία.

Ο τελευταίος ομιλητής, ο εκδότης - συγγραφέας Αλέκος Χατζηκώστας πρόσθεσε ότι ο συγγραφέας χαρίζει διηγήματα που αναδεικνύουν καθημερινούς ανθρώπους και σκιαγραφεί τους χαρακτήρες τους με ρεαλισμό και ευαισθησία. Είπε ακόμη ότι ο αναγνώστης μέσα από τα διηγήματα παρακολουθεί νοοτροπίες και καταστάσεις του νεοελληνικού βίου.

Ο συγγραφέας από την πλευρά του ευχαρίστησε τους παρουσιαστές της εκδήλωσης και αστειεύτηκε λέγοντας ότι η συμμετοχή του κόσμου του δείχνει ότι πρέπει να διαλέξει τον δρόμο της συγγραφής βιβλίων από τον δρόμο της πολιτικής.

kleptapodoxos par2

Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυνε η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δήμου Βέροιας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδη, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Σοφιανίδης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Θανάσης Σιακαβάρας, Θανάσης Αποστολόπουλος.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Θανάσης Δέλλας γεννήθηκε το 1966 στην Βέροια από γονείς αγρότες. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στο πανέμορφο, ορεινό χωριό Ριζώματα, στα ριζά των μυθικών Πιερίων Όρεων. Αποφοίτησε από το τρίτο Λύκειο Βέροιας, στην οποία έζησε ως έφηβος μακριά από την οικογένεια του (για να ολοκληρώσει τις λυκειακές σπουδές του). Αργότερα ως ενήλικας σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών, στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο οποίο έκανε και το μεταπτυχιακό του στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Δούλεψε από μικρό παιδί σε διάφορες εργασίες (εργοστάσια, εφημερίδα, χωράφια κ.λ.π.). Στη συνέχεια και επί είκοσι επτά έτη εργάστηκε σαν τραπεζικός υπάλληλος, από ταμίας μέχρι διευθυντής καταστήματος.
Ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την δημοσιογραφία εκδίδοντας επί σειρά ετών μηνιαία εφημερίδα πολιτιστικού, ιστορικού και τοπικού ενδιαφέροντος.

Εκλέχτηκε δύο φορές δημοτικός σύμβουλος, (δήμου Μακεδονίδος, δήμου Βέροιας). Διετέλεσε μέλος της διοίκησης δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων (Σύλλογος Εργαζομένων Εμπορικής Τράπεζας, Εργατικό Κέντρο Βέροιας). Είναι παντρεμένος και πατέρας δύο κοριτσιών.
Είναι το δεύτερο συγγραφικό έργο του το οποίο έχει εκδοθεί.