Παρουσιάστηκε στη Βέροια το νέο βιβλίο της Σόφης Θεοδωρίδου «Στεφάνι από ασπάλαθο»

Την Παρασκευή το απόγευμα το βιβλιοπωλείο ΗΛΙΟΤΡΟΠΙΟ και οι εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ παρουσίασαν στο McOza Αll Day Bistro το νέο βιβλίο της Σόφης Θεοδωρίδου «Στεφάνι από ασπάλαθο».

Το κοινό συγκεντρώθηκε στον όμορφα διακοσμημένο χώρο, όπου η συγγραφέας μίλησε για το νέο της βιβλίο. Ανέφερε ότι αντλεί τα θέματά της από αληθινές ιστορίες, ιστορικά γεγονότα και μαρτυρίες. Οι πρωταγωνιστές των βιβλίων της δεν είναι οι ήρωες των μεγάλων ιδανικών, αλλά απλοί καθημερινοί άνθρωποι, όπου αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα από δύσκολες συνθήκες. Συμπλήρωσε ότι δεν ξέρει ποια θα είναι η ψυχοσύνθεση των ηρώων τις. Λειτουργεί αυθόρμητα και προσπαθεί να μπει στο ‘πετσί’ τους για να νιώσει τα συναισθήματά τους, να βρει τις κατάλληλες λέξεις και να τις μεταφέρει στο χαρτί.

Στο τέλος της παρουσίασης, η συγγραφέας συνομίλησε με το κοινό, αναφέρθηκε στα προηγούμενα βιβλία της και υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου της.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μια όμορφη καλοκαιρινή μέρα του 1939, η Κασσιανή κρυφοκοιτάζει πίσω απ’ την κουρτίνα της κάμαράς της το άγνωστο παλικάρι που σιγοπίνει τον καφέ του στην αυλή των γειτόνων τους, δίχως να υποψιάζεται ότι είναι ο άντρας που θα σφραγίσει τη ζωή της. Η δεκαπεντάχρονη κοπέλα ασφυκτιά στην επαρχία, στη σκιά του αυστηρού ιεροκήρυκα πατέρα της. Ο δεκαοχτάχρονος Λυκούργος, απ’ την άλλη, οραματίζεται το μέλλον του στο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας.

Τους δυο νέους θα ενώσει ένα εφηβικό φιλί και μια βάρβαρη τιμωρία. Θα τους χωρίσουν οι δικές του επιλογές κι η Ιστορία. Στα χρόνια που τους περιμένουν η Κασσιανή θα υποχρεωθεί να επωμιστεί βάρη που δεν της έπρεπαν.

Αντιμέτωπη μ’ ένα κράτος εχθρικό και μια κοινωνία ματωμένη, θα αισθανθεί συχνά ότι σταυρώνεται για λάθη εκείνου κι ότι το στεφάνι που κάποτε της φόρεσε είναι φτιαγμένο απ’ τον αγκαθωτό ασπάλαθο, που χρησιμοποιούν στον τόπο της για φράχτη ή για προσάναμμα. Στο κλειστοφοβικό σύμπαν του νέου κόσμου της θ’ αναγκαστεί ν’ απαρνηθεί ακόμη κι αυτή τη γυναικεία της υπόσταση, μέχρι τη μέρα που θα διαπιστώσει πως κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο.

Μια επαρχιακή πόλη απ’ τη μεταξική Ελλάδα μέχρι τη μετεμφυλιακή της δεκαετίας του ’50. Ένα ζευγάρι παρασυρμένο απ’ τις μπόρες των καιρών. Ένα στεφάνι φτιαγμένο από ασπάλαθο.

{globalflash.gallery 39}