Βεσυρόπουλος: "‘’Τρεις άξονες για τον πρωτογενή τομέα, στήριξη των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων’’

vesi xoria

Σε χωριά της Ημαθίας περιόδευσε ο υποψήφιος Βουλευτής Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολος Βεσυρόπουλος. Έχοντας επιλέξει να συζητά με τους πολίτες, ο κ. Βεσυρόπουλος άκουσε τους προβληματισμούς των αγροτών της περιοχής, απάντησε στις ερωτήσεις τους και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις.

Ο Απόστολος Βεσυρόπουλος, έθεσε τρεις στόχους για μια ολοκληρωμένη και ρεαλιστική πολιτική για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, τονίζοντας:

«Ο πρώτος στόχος είναι να αλλάξουμε τον προσανατολισμό του κτηνοτρόφου και του αγρότη. Να σταματήσει να θεωρεί ως μοναδικό εισόδημα την ενίσχυση. Οι ενισχύσεις φυσικά δεν καταργούνται ούτε φυσικά θα φορολογηθούν. Πρέπει όμως να αλλάξουμε νοοτροπία. Για να ενισχυθεί πραγματικά το εισόδημα του κτηνοτρόφου και του αγρότη πρέπει να τον προσανατολίσουμε προς την αγορά.

Ο δεύτερος στόχος, πρέπει να στοχεύει στον αγρότη ή τον κτηνοτρόφο, που είναι στην ηλικία των 55 ετών, λίγο παραπάνω ή λίγο παρακάτω.

Και αυτή η ΚΑΠ και η επόμενη ΚΑΠ μετά το 2020, πρέπει να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να συνεχίσει να είναι ενεργός, να έχει εισόδημα και κυρίως να μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με ομαλό τρόπο, χωρίς να μείνει εισοδηματικά ακάλυπτος μέχρι το χρόνο συνταξιοδότησης τους.

Ο τρίτος και για μένα κορυφαίος στόχος πρέπει να είναι οι νέοι αγρότες, αυτοί που προσανατολίζονται προς τον πρωτογενή τομέα. Αυτοί πρέπει να στηριχθούν για να ανανεωθεί ο πληθυσμός της υπαίθρου, για να οικοδομηθεί ένας πρωτογενής τομέας με εξωστρέφεια και δυναμισμό».

Αναφερόμενος στον τρίτο αυτό στόχο, ο κ. Βεσυρόπουλος τόνισε:

«Με τη νέα ΚΑΠ, έχουμε τη δυνατότητα να διαθέσουμε πόρους για τους νέους αγρότες αλλά και για όσους τώρα εισέρχονται στο αγροτικό επάγγελμα και είναι κάτω των 40 ετών.

Οι διατάξεις για τους νέους αγρότες και κτηνοτρόφους, ενεργοποιήθηκαν από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και προβλέπουν αύξηση της ενιαίας ενίσχυσης για τους νέους αγρότες, μέχρι το ανώτατο όριο ύψους του δικαιώματος κάθε περιφέρειας.
Μέσα από τη νέα ΚΑΠ, την επόμενη εξαετία, μπορεί επίσης να στηριχθεί, με πόρους, η μεταποίηση αλλά και η εξαγωγική δραστηριότητα.
Μπορεί να ενισχυθεί μια αναδιάρθρωση καλλιεργειών, να ενισχυθούν οι αρδευτικές υποδομές.
Μπορούν να μετατραπούν οι συμβατικές βοοτροφικές μονάδες σε βιολογικές μονάδες».