Ανησυχία στην Ημαθία μετά την κλοπή 27 ζώων θετικών σε οζώδη, υπό εξέλιξη διαδικασία καύσης 430 ζώων

Ανησυχία επικρατεί μετά τη γνωστοποίηση ότι εκλάπησαν πριν από λίγες ημέρες 27 βοοειδή στην αγροτική περιοχή Πλατέος του Δήμου Αλεξάνδρειας του Νομού Ημαθίας. Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Διευθυντής της ΔΑΟΚ Ημαθίας, κ. Βασίλειος Λαζαρίδης: σύμφωνα με την καταγγελία του κτηνοτρόφου που προσήλθε και ενημέρωσε κτηνίατρο της υπηρεσίας, η κλοπή διεπράχθη μεταξύ 8-10 Αυγούστου και αφορά 27 τον αριθμό βοοειδή. Όπως ενημέρωσε ο ίδιος, υπό εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία καύσης 430 ζώων που είχαν προσβληθεί από οζώδη. καθώς οι αντιδράσεις κατοίκων δεν επέτρεψαν την πραγματοποίηση της διαδικασίας της υγειονομικής ταφής που προβλέπεται για τέτοιες περιπτώσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση του επιτοπίου ελέγχου του αρμοδίου κτηνιάτρου, στις 10/8 προσήλθε και κατήγγειλε την κλοπή κτηνοτρόφος της περιοχής, κατά το χρονικό διάστημα από 8 έως 10 Αυγούστου.

Όπως αναφέρει η έκθεση του κτηνιάτρου από την κτηνοτροφική εγκατάσταση έλειπαν 27 ζώα, εκ των οποίων 22 αγελάδες, 4 μοσχίδες και 1 ταύρος. Αναφορικά με τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη από την Περιφέρεια ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι οι εμβολιασμοί για την οζώδη έχουν ολοκληρωθεί και βρισκόμαστε στην διαδικασία καύσης των προσβεβλημένων ζώων τα οποία θανατώντονται και πάνε στον κλίβανο. Κανονικά είχε προγραμματιστεί να γίνει υγειονομική ταφή και είχαμε τηρήσει όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται γι' αυτό ωστόσο υπήρξε αντίδραση από μερίδα πολιτών. Η διαδικασία καύσης έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη Παρασκευή και θα χρειαστούμε περίπου ένα μήνα για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία. Έαν είχε προχωρήσει η υγειονομική ταφή θα είχαμε τελειώσει τώρα, ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης.

πηγή: www.agrotypos.gr