4,26 εκατ. ευρώ για στήριξη της μελισσοκομίας

melisses

Πρόσθετα κονδύλια για τη στήριξη της μελισσοκομίας εξασφαλίζει το ΥπΑΑΤ, ενισχύοντας το εισόδημα των παραγωγών, μέσα από το πρόγραμμα για τη βελτίωση και παραγωγή προϊόντων μελισσοκομίας για τα έτη 2014-2016. Δυο αποφάσεις για το σκοπό αυτό υπέγραψε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης.

Με την πρώτη απόφαση:
1. Το ποσό επιχορήγησης για την προμήθεια καινούργιων κυψελών καθορίζεται στα 18 ευρώ ανά κυψέλη καθώς η συγκεκριμένη δράση (Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων) ενισχύεται με πρόσθετους πόρους και για το 2014 οι συνολικές πιστώσεις ανέρχονται σε 1.429.000 ευρώ.

2. Εξασφαλίζονται 2.665.000 ευρώ για την στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας και για κάθε μετακινούμενη κυψέλη οι μελισσοκόμοι επιδοτούνται με 3,59 ευρώ.

Με τη δεύτερη απόφαση:

1. Εγκρίνεται και κατανέμεται σε ποσοστό 100% στους δικαιούχους ποσό 163.779,56 ευρώ για αναλύσεις μελιού ,

2. Ενισχύεται με το ποσό των 10.000 ευρώ ο Αγροτικός Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Νικήτης για την λειτουργία του εργαστηρίου ανάλυσης μελιού και την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, στο πλαίσιο της δράσης «Στήριξη ίδρυσης και λειτουργίας εργαστηρίων ανάλυσης μελιού».

Μέσα από τις παραπάνω δράσεις οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μελισσοκομίας ενισχύονται με συνολικό ποσό ύψους 4,26 εκατ. ευρώ για το 2014.

Η χρηματοδότηση προέρχεται κατά 50% από τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων και κατά 50% από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με αφορμή την κατανομή των ενισχύσεων στους δικαιούχους ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, δήλωσε: «Η μελισσοκομία αποτελεί μια από τις πλέον παραδοσιακές γεωργικές εκμεταλλεύσεις της χώρας μας που γνωρίζει αλματώδη άνοδο τόσο στην εγχώρια όσο και στην διεθνή αγορά. Καθήκον μας είναι να στηρίξουμε οικονομικά τους Ελληνες μελισσοκόμους μέσα από την εφαρμογή συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων διαρθρωτικού χαρακτήρα ώστε να αναβαθμίσουν το ελληνικό μέλι και να αυξήσουν την παρουσία του στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά όπου η ζήτηση προϊόντων κυψέλης αυξάνεται συνεχώς».