Βεσυρόπουλος: "Είναι αδιανόητο προϊόντα εισαγωγής και πολυτελείας να έχουν ΦΠΑ 13% και το βόειο κρέας 23%"

besiropoulos

Μετά την αιφνίδια μετάταξη του βόειου κρέατος στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, στο 23%, καθώς και των κτηνιατρικών φαρμάκων και υπηρεσιών που έφερε με τροπολογία την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση, έντονη υπήρξε η αντίδραση του Βουλευτή Ημαθίας της Νέας Δημοκρατίας, Απόστολου Βεσυρόπουλου, ο οποίος άμεσα κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών.

Ο κ. Βεσυρόπουλος, ζητά από τον υπουργό Οικονομικών να επανεξετάσει, μέσα από ισοδύναμα μέτρα, την αύξηση του ΦΠΑ που επέβαλε στο βόειο κρέας, στα κτηνιατρικά φάρμακα και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, ώστε να επανέλθει στο 13% που ήταν αρχικά.

Σε δήλωση του ο κ. Βεσυρόπουλος αναφέρει:

«Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 23% για το βόειο κρέας, τα κτηνιατρικά φάρμακα και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, που επέβαλε με αιφνιδιαστική τροπολογία η κυβέρνηση, αποτελεί ουσιαστικά μια αδικαιολόγητη κίνηση, για την οποία προκύπτουν πολλά ερωτηματικά. Πρόκειται ουσιαστικά για μια κίνηση που πλήττει στην κυριολεξία, την ανταγωνιστικότητα και την προοπτική της ελληνικής κτηνοτροφίας. Δυστυχώς η κυβέρνηση έχει επιλέξει να «χτυπήσει» τον ιδιωτικό τομέα, είτε πρόκειται για αγρότες, είτε για μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες με μοναδικό στόχο να μην αγγίξει το Βαθύ Κράτος. Καλώ τον υπουργό Οικονομικών να επανεξετάσει και να διορθώσει άμεσα την κατάφωρη αδικία σε βάρος της ελληνικής κτηνοτροφίας. Είναι αδιανόητο, προϊόντα εισαγωγής και πολυτελείας, όπως για παράδειγμα το φουά γκρα, να έχουν ΦΠΑ 13% και το βόειο κρέας 23%».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Κύριε Υπουργέ,

Οι αλλαγές στο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε στη Βουλή στις 15 Ιουλίου, δημιούργησαν ερωτηματικά αλλά και αρνητικές συνθήκες για κλάδους του πρωτογενούς τομέα, όπως είναι η κτηνοτροφία.

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός, ότι με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, το βόειο κρέας, από το συντελεστή 13% που ήταν αρχικά, μετατάχθηκε στον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ, στο 23%.

Τη στιγμή που προϊόντα εισαγωγής και πολυτελείας, όπως για παράδειγμα το φουά γκρα, έχουν ΦΠΑ 13%, αντιλαμβάνονται όλοι τι σημαίνει για την ανταγωνιστικότητα και την προοπτική της κτηνοτροφίας μας, η μετάταξη του βόειου κρέατος στο 23% του ΦΠΑ.

Πρόσθετη επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους αποτελεί και η μετάταξη των κτηνιατρικών φαρμάκων και υπηρεσιών στο 23%, κάτι που σημαίνει ότι φάρμακα και υπηρεσίες καθίστανται πλέον πιο ακριβά, πέρα από το γεγονός ότι υπάρχει ο κίνδυνος πολλοί κτηνοτρόφοι να μην έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν κτηνιατρικές υπηρεσίες για να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας των ζώων τους.

Είναι δεδομένο ότι οι δύο συγκεκριμένες ρυθμίσεις, στρέφονται κατά του πρωτογενούς τομέα και θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός

1. Με ποιο σκεπτικό έγινε η αιφνίδια μετάταξη του βόειου κρέατος στο 23%, γεγονός που πλήττει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής και της κτηνοτροφίας μας.
2. Εάν προτίθεται να εξετάσει την αναζήτηση ισοδυνάμων για τη μείωση του ΦΠΑ στο βόειο κρέας και στα κτηνιατρικά φάρμακα και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.