Αφορολόγητες οι αγροτικές αποζημιώσεις και επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ

agrotis medium

Αφορολόγητες πλήρως θα είναι οι αποζημιώσεις που εισέπραξαν οι αγρότες το 2014, ενώ οι επιδοτήσεις και λοιπές ενισχύσεις που έλαβαν το ίδιο έτος δεν θα φορολογούνται εφόσον δεν υπερέβησαν τις 12.000 ευρώ.

Αντιθέτως, όσες επιδοτήσεις και ενισχύσεις που εισπράχθηκαν το 2014 ήταν μεγαλύτερες των 12.000 ευρώ θα απαλλάσσονται πλήρως από το φόρο εισοδήματος μέχρι τις 12.000 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο τμήμα τους θα συνυπολογίζεται κανονικά στα ακαθάριστα έσοδα των αγροτών που τις εισέπραξαν, με συνέπεια σε όσες περιπτώσεις δεν καλύπτεται από τις εκπιπτόμενες δαπάνες τις οποίες αναγνωρίζει η Εφορία να φορολογείται με 13%.

Η νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα προβλέπεται αφενός η πλήρης απαλλαγή των αγροτικών αποζημιώσεων από τη φορολογία εισοδήματος και αφετέρου η θέσπιση αφορολογήτου ποσού 12.000 ευρώ για τις αγροτικές επιδοτήσεις και ενισχύσεις, θα κατατεθεί στη Βουλή εντός της τρέχουσας εβδομάδος, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες στην Ολομέλεια του Σώματος η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Βασ. Κεγκέρογλου.