Τσαβδαρίδης: Επίσπευση της πληρωμής αποζημίωσης από Ρωσικό εμπάργκο

tsavdaridis - karasmanis

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Καρασμάνη επισκέφθηκε σήμερα το πρωί (15 Ιανουαρίου) ο Υπ. Βουλευτής Ημαθίας Λάζαρος Τσαβδαρίδης, διακόπτοντας επειγόντως την προεκλογική του εκστρατεία στην Ημαθία, προκειμένου να συζητήσει μαζί του την άμεση διευθέτηση τριών εξαιρετικά σημαντικών ζητημάτων για τον αγροτικό κόσμο της Ημαθίας και πιο συγκεκριμένα, της επίσπευσης του χρόνου καταβολής του ποσού αποζημίωσης, στους παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών για την απώλεια εισοδήματος το 2014 εξ' αιτίας του Ρωσικού Εμπάργκο, την άρση της αυθαίρετης διάκρισης που προβλέπει διαφορετικά κριτήρια αναγνώρισης για τη σύσταση Ομάδων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών προϊόντων στην Περιφερειακή Ενότητα της Ημαθίας από τις αντίστοιχες όμορων περιοχών, καθώς και την ανάγκη άμεσης καταβολής του υπολοίπου από την εξισωτική αποζημίωση του 2014.

Ο κ. Τσαβδαρίδης, ο οποίος για την άμεση επίλυση αυτών των ζητημάτων είχε πιέσει προς πάσα κατεύθυνση όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ενημερώθηκε από τον κ. Καρασμάνη ότι:

1) Για την καταβολή του ποσού αποζημίωσης που αναλογεί στους παραγωγούς ροδακίνων και νεκταρινιών της Ημαθίας για την απώλεια εισοδήματος το 2014 εξ' αιτίας του Ρωσικού Εμπάργκο καταβάλλονται τεράστιες προσπα΄θεις προκειμένου να επισπευσθεί άμεσα τις αμέσως δηλαδή επόμενες ημέρες.

2) Έπειτα από προσωπική δέσμευση του Υπουργού κ. Καρασμάνη στον κ. Τσαβδαρίδη, εντός των επόμενων λίγων ημερών θα υπογραφεί η απόφαση του Υπουργείου για αλλαγή των κριτηρίων αναγνώρισης για τη σύσταση Ομάδων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών προϊόντων στην Περιφερειακή Ενότητα της Ημαθίας, έτσι ώστε να ισχύουν και για την Ημαθία τα ίδια κριτήρια που ισχύουν και για την Πέλλα, δηλαδή του ελάχιστου αριθμού των 100 Παραγωγών και της ελάχιστης αξίας εμπορεύσιμης Παραγωγής στα 0,7 εκατομμύρια ευρώ, αντί του ελαχίστου αριθμού των 300 Παραγωγών και της ελάχιστης αξίας εμπορεύσιμης Παραγωγής στα 2,7 εκατομμύρια ευρώ, που ίσχυε με την προηγούμενη απόφαση.

3) Θα γίνει μεγάλη προσπάθεια από το Υπουργείο, προκειμένου να καταβληθεί άμεσα το υπόλοιπο του ποσού των 60 εκατ. Ευρώ από την εξισωτική αποζημίωση του 2014.

Σημειώνεται ότι ήδη έχει καταβληθεί το 40% της εξισωτικής αποζημίωσης και, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΚΑ, οι εξισωτικές αποζημιώσεις καταβάλλονται μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος.

Ο κ. Τσαβδαρίδης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον κ. Καρασμάνη για τις άμεσες ενέργειες του και δήλωσε ότι οι θετικές αυτές εξελίξεις για τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της Ημαθίας έρχονται να δικαιώσουν τις διαρκείς και ακούραστες προσπάθειες του ιδίου και να δώσουν βαθιές ανάσες στην οικονομία της Ημαθίας.