Συνδεδεμένη Ενίσχυση για το συμπύρηνο ροδάκινο ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας

Με ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ζητά ο Τάσος Μπαρτζώκας την χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης στο συμπύρηνο ροδάκινο προς χυμοποίηση.

Σύμφωνα με Υπουργικές Αποφάσεις «ξεκλείδωσε» ο καθορισμός του ύψους της συνδεδεμένης ενίσχυσης για επτά είδη καλλιεργητικών προϊόντων, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για καταβολή των ποσών στους δικαιούχους που πληρούν τα κριτήρια.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής δε συμπεριλαμβάνεται εντός των Υπουργικών Αποφάσεων μέριμνα για συνδεδεμένη ενίσχυση στο συμπύρηνο ροδάκινο, το οποίο εξαιρέθηκε και από τη στήριξη μέσω του καθεστώτος ενίσχυσης ήσσονος σημασίας για το έτος 2019.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την ανησυχία του βουλευτή Τάσου Μπαρτζώκα, ο οποίος γνωρίζει τις δυσχερείς συνθήκες εντός των οποίων δραστηριοποιούνται οι καλλιεργητές, καθώς συνεχίζεται και για το τρέχον έτος το ρωσικό εμπάργκο αλλά και λοιπά ζητήματα που επιβαρύνουν την αγροτική δυναμική, όπως πχ οι καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και τα διοικητικά ζητήματα με το Δασικό Χάρτη.

Απευθυνόμενος στον Υπουργό κ. Βορίδη, ζητά τη συμπερίληψη στη συνδεδεμένη ενίσχυση και του συμπύρηνου ροδάκινου, καθώς και ενημέρωση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των απαιτούμενων ενεργειών. Σύμφωνα με δήλωση του Τάσου Μπαρτζώκα, το συμπύρηνο ροδάκινο περιλαμβάνεται στο κατάλογο των υποστηριζόμενων προϊόντων συστηματικά, ενώ το ποσό της ενίσχυσης δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, ο ίδιος διευκρινίζει ότι η στήριξη των παραγωγών συμπύρηνου ροδάκινου θα τους έδινε μια ανάσα, μετά από μια ομολογουμένως δύσκολη χρονιά, κατά την οποία υπέστησαν πολλές καταστροφές.