Τι πρότεινε στον Υπουργό Μ. Βορίδη ο Αγροτικός Σύλλογος Ημαθίας για την ροδακινοπαραγωγή

Μια σειρά από προτάσεις που θα δώσουν λύσεις στα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών έδωσαν στον Υπουργό Μάκη Βορίδη τα μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας. Οι προτάσεις αυτές είναι:

- Επιτακτική ανάγκη Αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας για μείωση των στρεμματικών εκτάσεων και αποσυμφώρηση της αγοράς, όπως έχουν πράξει και ανταγωνίστριες χώρες.
 
- Τέλος στις ανεξέλεγκτες φυτεύσεις και προγραμματισμός νέων φυτεύσεων που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των αγορών
 
- Μείωση του κόστους παραγωγής, με φθηνότερα αγροεφόδια και πετρέλαιο και εκσυχρονισμός των αγροτικών εκμεταλεύσεων (Γεωργικά μηχανήματα, συστήματα διαμόρφωσης, καλλιεργητικές πρακτικές και προσβάσιμη χρηματοδότηση)
 
- Υλοποίηση ενός ενιαίου εξαγωγικού φορέα με την όσο γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή Συνεταιρισμών και Ομάδων παραγωγών για καλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα λόγω της διακίνησης μεγαλύτερου όγκου παραγωγής.
 
- Δημιουργία κινήτρων ένταξης όλων των παραγωγών σε συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών με προϋπόθεση οι παραπάνω να λειτουργούν με διαφάνεια.
 
- Αποπληρωμή των μελών των συνεταιρισμών και ομάδων, σε διάστημα μικρότερο των 90 ημερών και ανακοίνωση των τιμών πώλησης ανά τακτά διαστήματα (15 μέρες), αλλά και Κρατικός ελεγκτικός μηχανισμός στα εσωτερικά των συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών.
 
- Εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΑ και επίσπευση των διαδικασιών αποπληρωμής αποζημιώσεων καθώς και εφαρμογή του συμψηφισμού ασφαλιστικών εισφορών με τα ποσά που έχει να λαμβάνει ο παραγωγός.
 
-  Ένταξη στη λίστα των συνδεδεμένων ενισχύσεων(ΝΕΑ ΚΑΠ), των νεκταρινιών και επιτραπέζιων ροδάκινων, όπου μετά την επιβολή του Ρωσικού εμπάργκο, οι τιμές τους έπεσαν κατακόρυφα με συνέπεια να έχει καταστεί ασύμφορη η καλλιέργεια τους.
 
- Δημιουργία νέου πλαισίου μετάκλησης Εργατών Γης, ώστε να είναι υλοποιήσιμο από όλους τους παραγωγούς (Μείωση κόστους μετάκλησης)