Φρόσω Καρασαρλίδου: Στη Βουλή το θέμα της επιβολής δασμών από ΗΠΑ στις κονσέρβες ροδάκινου

Ερωτήσεις προς τους Υπουργούς Εξωτερικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα “Επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε προϊόντα προέλευσης Ευρωπαϊκής Ένωσης” κατέθεσαν 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων η βουλευτής Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου.

Στην ερώτηση γίνεται ειδική αναφορά στον επιπρόσθετο δασμό του 25% στις κονσέρβες ροδάκινου, που θα αποτελέσει ένα ακόμη πλήγμα στον κλάδο και στον Έλληνα ροδακινοπαραγωγό, σε μια περίοδο μάλιστα που το ροδάκινο πλήττεται και από το συνεχιζόμενο εμπάργκο στη ρωσική αγορά.

«Οι αυξημένοι δασμοί έρχονται σε μια κακή συγκυρία για το ροδάκινο γενικά, όπου μετά το ρωσικό εμπάργκο που έπληξε ανεπανόρθωτα το επιτραπέζιο ροδάκινο πρόκειται να πληγεί ανεπανόρθωτα και το συμπύρηνο, τραυματίζοντας ακόμη περισσότερο τις ήδη οικονομικά πληγωμένες τοπικές κοινωνίες, στερώντας συνάλλαγμα της τάξης των 50 εκ. $». αναφέρεται στην Ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν:

1. Προτίθεται η Κυβέρνηση να συζητήσει το θέμα με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, με στόχο να εξαιρεθούν από τη λίστα προϊόντων για επιβολή δασμών οι κονσέρβες ροδάκινου, η φέτα, αλλά και άλλα ελληνικά προϊόντα που έχουν εξαγωγικό προορισμό τις ΗΠΑ;

2. Εφόσον δεν προκύψει θετικό αποτέλεσμα από τη συνάντηση με τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, προτίθενται να θέσουν το θέμα στα Συμβούλια Υπουργών Γενικών Υποθέσεων, Ανταγωνιστικότητας και Γεωργίας-Αλιείας με στόχο η ΕΕ να ενισχύσει οικονομικά τον ελληνικό αγροτικό τομέα (αγρότες και μεταποιητικές επιχειρήσεις), ο οποίος έχει θιγεί ανεπανόρθωτα τα τελευταία χρόνια από πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ;