Ένταξη των καταστροφών στην αγροτική παραγωγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό rescEU ζήτησε ο Μ. Βορίδης από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Χρ. Στυλιανίδη

Την ένταξη των φυσικών καταστροφών που πλήττουν την αγροτική παραγωγή, λόγω της κλιματικής αλλαγής, στο Ευρωπαϊκό Σύστημα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών rescEU, συζήτησαν κατά τη συνάντησή τους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης και ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση οι δύο άνδρες δήλωσαν τα εξής:

Χρήστος Στυλιανίδης, Ευρωπαίος Επίτροπος:

«Ενημέρωσα τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη για το rescEU, το οποίο υποστηρίζει την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας αλλά και πόσο αυτό συνδέεται το ως ομπρέλα πολιτικής με τα θέματα αγροτικής πολιτικής των κρατών μελών.

Η συζήτησή μας βασίστηκε στη δυνατότητα του rescEU να ενεργεί ως καταλύτης σε διάφορα άλλα Ευρωπαϊκά ταμεία ειδικά στα θέματα της πρόληψης και ετοιμασίας. Ήταν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση όπου η Ελλάδα μπορεί να παίξει ένα καταλυτικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, και προσωπικά θα έλεγα ότι με χαροποιεί ιδιαίτερα ως επίτροπο που προσπάθησα για την αναβάθμιση του μηχανισμού, η οποία έχει υιοθετηθεί από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη.  Αυτή η μεγάλη προσπάθεια να συνεχίσει το rescEU να αναβαθμίζεται και να γίνει μια μόνιμη δομή, η οποία να εξασφαλίζει την Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη την κρίσιμη στιγμή όπου την χρειάζεται ο Ευρωπαίος  πολίτης, ώστε να σωθούν ζωές, να σωθούν περιουσίες αλλά να γίνει και μια πολύ καλή πρόληψη και προετοιμασία ενόψει των προβλημάτων της κλιματικής αλλαγής όπως γίνεται σήμερα στον Αμαζόνιο.

Θέλω και πάλι να ευχαριστήσω τον κ. Βορίδη, για αυτή την ουσιαστική συζήτηση, θα συνεχίσουμε τις επαφές μας και στις Βρυξέλλες, όταν θα είναι εκεί, και ενδεχομένως να έχουμε συνάντηση και με τον αρμόδιο επίτροπο για την Αγροτική Πολιτική, Φιλ Χόγκαν.  Ευχαριστώ κ. Βορίδη».

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης:

«Ήταν μεγάλη τιμή και χαρά να υποδεχθούμε τον Ευρωπαίο επίτροπο, τον κ. Στυλιανίδη και να συζητήσουμε για τα ζητήματα της πολιτικής προστασίας, στο κομμάτι που αυτά συνδέονται, με την αγροτική ανάπτυξη και την αγροτική πολιτική.

Το σημείο σύνδεσης και επαφής αυτών των δυο πολιτικών είναι βεβαίως η ανάγκη να έχουμε προληπτικές πολιτικές που θα προστατεύουν τις παραγωγές μας από καιρικά φαινόμενα, από καταστροφές οι οποίες εντείνονται και αυξάνονται και γίνονται πιο κρίσιμες εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Συζητήσαμε λοιπόν για τη δυνατότητα κοινών τέτοιων δράσεων στο πλαίσιο της πρόσληψης αυτών των φαινομένων και προγραμματίζουμε να το πράξουμε και με Ευρωπαίο επίτροπο για την αγροτική ανάπτυξη.

Το rescEU του οποίου η εξέλιξη πιστώνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στον κ. Στυλιανίδη, είναι μια από τις προσωπικές του επιτυχίες και αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είναι εκείνος ο μηχανισμός, και πρόσφατα το ζήσαμε στην Ελλάδα, ο οποίος έρχεται υποστηρικτικά όταν υπάρχουν εξαιρετικές περιστάσεις στις οποίες το κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορεί να ανταπεξέλθει μόνο του στην κρίσιμη κατάσταση που δημιουργεί.

Εκεί λοιπόν υπάρχει μια πρόσθετη βοήθεια από πλευράς της ΕΕ. Εμείς αυτό θέλουμε να το ανοίξουμε, να το διευρύνουμε προκειμένου να συμπεριλάβει και τις καταστροφές και την κάλυψη των καταστροφών στις καλλιέργειές μας. Νομίζω ότι στρατηγικά έχουμε στοχεύσει και έχουμε συγκλίνει και μένει πια να δούμε το πώς θα αναβαθμίσουμε πρακτικά τον μηχανισμό αυτό και πώς θα εμπλακεί περισσότερο το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε αυτή την προσπάθεια που κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ευχαριστώ ξανά τον Ευρωπαίο Επίτροπο, ήταν μεγάλη τιμή και χαρά που τον είχαμε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και προσδοκούμε στην εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας στο μέλλον».