Ο "Μαρίνος Αντύπας" για τις καταστροφές στην παραγωγή και για τους κατάργηση του μειωμένου ειδικού φόρου στο τσίπουρο

Από τον Αγροτικό Σύλλογο Μαρίνος Αντύπας ανακοινώθηκαν τα εξής: "Ο Αγροτικός Σύλλογος Μαρίνος Αντύπας καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταργεί τους μειωμένους συντελεστές του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο τσίπουρο και την τσικουδιά.

Η αποδοχή της εξίσωσης της φορολογίας θα επιφέρει με μαθηματική ακρίβεια την εξόντωση χιλιάδων καζανιέρηδων, θα συμπιέσει το εισόδημα δεκάδων χιλιάδων, μικρών στην πλειονότητα τους, αμπελουργών που διαθέτουν άδεια απόσταξης, καθώς στην καλύτερη περίπτωση θα πολλαπλασιαστεί εννιά φορές η φορολόγηση των προϊόντων τους. Εφόσον ισχύσει η έκπτωση κατά 50% επί του κανονικού εθνικού συντελεστή, ο κατά αποκοπή φόρος 0,59/χιλλιόγραμμο θα μετατραπεί σε ειδικό φόρο κατανάλωσης 5,1ευρώ/χιλιόγραμμο έτοιμου προϊόντος. Σε περίπτωση που δεν θα ισχύσει η έκπτωση ο φόρος θα αυξηθεί 18 φορές 10,2ευρώ / χιλιόγραμμο!

Πλήγμα επίσης θα δεχτούν μικρά αποστακτήρια – εμφιαλωτήρια τσίπουρου και τσικουδιάς λόγω του διπλασιασμού του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα προϊόντα τους.

Επίσης θα επηρεαστεί η τελική τιμή κατανάλωσης σε ένα παραδοσιακό προϊόν εξισώνοντάς το με το εισαγόμενο ουίσκι.

Για άλλη μια φορά οι μεθοδεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έρχονται να ικανοποιήσουν τις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων της μεταποίησης και της εμπορίας, των ποτοβιομηχάνων και μεγαλεμπορων – εισαγωγέων εμφιαλωμένων ποτών που βλέπουν ένα τμήμα της κερδοφορίας τους να κατευθύνεται στους μικρότερους, που ήδη έχουν χτυπηθεί πολλαπλά από την ΚΑΠ.

Ο Αγροτικός Σύλλογος καλεί τους αμπελουργούς – καζανιέρηδες να οργανώσουν τον αγώνα τους, να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις και οι οδηγίες της Ε.Ε. από την κυβέρνηση, γιατί βλάπτουν σοβαρά τα λαϊκά συμφέροντα".

Τα προβλήματα στο νομό

Για τα προβλήματα που δημιούργησε η πρόσφατη θεομηνία, ο σύλλογος αναφέρει: "Τραγική είναι η κατάσταση που βιώνουμε οι αγροτοπαραγωγοί του Νομού που βρισκόμαστε στην περίοδο της συγκομιδής των προϊόντων μας.

Μεγάλο μέρος της παραγωγή μας έχει καταστραφεί από τα καιρικά φαινόμενα (χαλαζοπτώσεις, ανεμοθύελλες κλπ), ενώ έχουν γίνει όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες με τεράστια έξοδα. Σε ό, τι έχει απομείνει, οι τιμές παραμένουν εξευτελιστικές, το αίσχος των ανοιχτών τιμών ζει και βασιλεύει. Την ίδια στιγμή οι πληρωμές της παραγωγής προηγούμενων χρόνων δεν έχουν ακόμη αποδοθεί.

Είμαστε χρεωμένοι σε τράπεζες, προμηθευτές, τα οικογενειακά έξοδα τρέχουν, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης.

Στην ίδια κατάσταση βρίσκονται και οι εργαζόμενοι που την περίοδο αυτή δουλεύουν σε μεταποιητικές μονάδες – διαλογητήρια - συσκευαστήρια με χαμηλά μεροκάματα, σε συνθήκες εντατικοποίησης σε σημείο λιποθυμίας, δίχως επαρκή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με ατελείωτα ωράρια, εκβιασμούς και απειλές, με το φόβο της απόλυσης.

Οι αγροτικοί σύλλογοι που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων καλούν αγρότες και εργαζόμενους, παίρνοντας υπόψη ότι τα προβλήματα είναι κοινά να αποβάλλουν το φόβο τους και να σηκώσουν κεφάλι. Να συσπειρωθούν στους συλλόγους και στα σωματεία τους, ώστε να υπάρξει δυναμική απάντηση σε όλους αυτούς που εκμεταλλεύονται τον κόπο και τον ιδρώτα τους αποκομίζοντας τεράστια κέρδη.

Η κυβέρνηση άλλαξε, η πολιτική όμως που τσακίζει αγρότες και εργαζόμενους συνεχίζεται.

Καμιά ανοχή, καμιά αναμονή. Μόνο με κοινό αγώνα μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

Διεκδικούμε:

• Άμεση αναπλήρωση του εισοδήματός μας λόγω του ρώσικου εμπάργκο

• Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση

• Άμεση και δίκαιη αποζημίωση των παλιών οφειλών από καταστροφές και της τωρινής για την επιβίωση των οικογενειών μας

• Να παρθούν μέτρα ουσιαστικής αντιχαλαζικής προστασίας με ευθύνη την κυβέρνησης, αφού η περιοχή συχνά είναι χαλαζόπληκτη.

• Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, που να αφήνουν εισόδημα για να ζήσουμε και να ξανακαλλιεργήσουμε.

• Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών, να μην έχουν την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών και άλλων οφειλών σε διάφορα χαράτσια μέχρι να δοθούν οι αποζημιώσεις.

• Να μην κοπεί ρεύμα σε καμία εργατική - αγροτική οικογένεια".