Συνάντηση του βουλευτή Τάσου Μπαρτζώκα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάκη Βορίδη συναντήθηκε ο βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ Τάσος Μπαρτζώκας, προκειμένου να του μεταφέρει μια σειρά ζητημάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της Ημαθίας.

Στη συνάντηση, που έγινε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα, ο Τάσος Μπαρτζώκας έθεσε επί τάπητος, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω ζητήματα που αφορούν άμεσα ή έμμεσα τις αρμοδιότητες του Υπουργείου του κ. Βορίδη:

• Έλλειψη γεωπόνων του ΕΛΓΑ με συνέπεια τους πολύ αργούς ρυθμούς στις καταγραφές των ζημιών,

• Αίτημα των αγροτών για συμψηφισμό οφειλών από εισφορές στον ΕΛΓΑ και αποζημιώσεων, ώστε κανείς αγρότης να μην μείνει εκτός της διαδικασίας αποζημιώσεων επειδή δεν μπόρεσε να καλύψει τις εισφορές του, λόγω της γενικότερης δυσμενούς οικονομικής κατάστασης.

• Ένταξη των αποζημιώσεων για τις ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο απευθείας στον ΕΛΓΑ και όχι στα ΠΣΕΑ, προκειμένου να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις και όχι μετά από 3 έως 5 χρόνια.

• Ανάγκη για ορθή εφαρμογή του κανονισμού του ΕΛΓΑ όσον αφορά στις αποζημιώσεις και το χρόνο που αυτές καταβάλλονται, ώστε να καταβάλλονται άμεσα και δίκαια οι αποζημιώσεις και όχι μετά από ένα χρόνο.

• Ανάγκη λήψης επιπρόσθετων μέτρων για τις δραματικές συνέπειες που είχε στην αγροτική οικονομία το ρωσικό εμπάργκο,

• Ανάγκη μείωσης του κόστους του αγροτικού πετρελαίου και των αγροτικών εφοδίων, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής που βαραίνει τους αγρότες, αλλά δεν μετακυλίεται στα κέρδη τους.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων άκουσε με προσοχή τα αιτήματα και τα σχετικά επιχειρήματα του Τάσου Μπαρτζώκα, συμφώνησε πως όλα τα ζητήματα που έθεσε ο Ημαθιώτης βουλευτής είναι σημαντικά και δεσμεύτηκε ότι μέσα από τη συνεργασία και το διάλογο θα δρομολογηθούν άμεσα ή σταδιακά όλες εκείνες οι μεταρρυθμίσεις ή αλλαγές, για το καλό των αγροτών.

Βεβαίως, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δεν μπορούν όλα τα ζητήματα να λυθούν άμεσα, καθώς από τη μία ο ΕΛΓΑ είχε καταστεί ένας οργανισμός γεμάτος προβλήματα και παθογένειες τα περασμένα χρόνια και από την άλλη πολλά θέματα άπτονται και άλλων υπουργείων. Ωστόσο, είναι θετικό ότι υπάρχει η σχετική πολιτική βούληση για να δοθούν δίκαιες λύσεις και κοινή πεποίθηση των δύο ανδρών ήταν ότι ο αγροτικός τομέας χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα, το κόστος παραγωγής θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικό σε σχέση με τις γειτονικές και άλλες χώρες που παράγουν ίδια προϊόντα και ότι θα πρέπει να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική στην αγροτική οικονομία.

Επίσης, ο Τάσος Μπαρτζώκας σχολίασε θετικά τα άμεσα αντανακλαστικά του Υπουργείου, με την επίσκεψη της υφυπουργού Φωτεινής Αραμπατζή λίγες μέρες μετά την μεγάλη θεομηνία στην Ημαθία, ενώ ο Μάκης Βορίδης από την πλευρά του δήλωσε στον βουλευτή της Ημαθίας ότι η πόρτα του γραφείου του θα είναι πάντα ανοιχτή για τον ίδιο και τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων της Ημαθίας.