"Μαρίνος Αντύπας": "Είναι αστείο ότι γέμισαν οι αποθηκευτικοί χώροι συνεταιρισμών και εμπόρων"

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας Μαρίνος Αντύπας πήρε μέρος στη σύσκεψη που κάλεσε η αντιπεριφέρεια την Τρίτη 11 Ιουνίου στο επιμελητήριο Ημαθίας.

Σε ανακοίνωση του αναφέρει: "Ο σύλλογος κάνει γνωστό στους ροδακινοπαραγωγούς ότι για μια ακόμη φορά, όπως συνηθίζεται άλλωστε, εμποροβιομήχανοι και συνεταιρισμοί με την στήριξη περιφερειαρχών, δημάρχων κλπ, επικαλούμενοι στην μικροκαρπία στα ροδάκινα και την υπερπαραγωγή σε άλλες ροδακινοπαραγωγούς χώρες προσπαθούν να μειώσουν τις απαιτήσεις των παραγωγών, ώστε να κερδοφορήσουν σε βάρος μας.

Είναι αστείο πέρα για πέρα ότι γέμισαν οι αποθηκευτικοί χώροι συνεταιρισμών και εμπόρων, αφού ακόμη δεν συγκομίστηκε το ροδάκινο -ακόμα και οι πρώιμες ποικιλίες και με δεδομένο την μεγάλη μείωση της παραγωγής λόγω των τεράστιων καταστροφών που προκάλεσαν χαλαζοπτώσεις Μάη και Ιούνη.

Η επίκληση από διάφορους φορείς για αποσυμφόρηση μέσω των προγραμμάτων επισιτιστικής βοήθειας καθώς και των προγραμμάτων de minimis σε καμιά περίπτωση δεν διασφαλίζουν εισόδημα στους μικρομεσαίους ροδακινοπαραγωγούς.

Ο Αγροτικός Σύλλογος τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιήσει περιοδείες στη Νάουσα και στα χωριά, ώστε να οργανωθεί μεγάλη αγροτική κινητοποίηση διεκδικώντας:

• Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής, που να αφήνουν εισόδημα για να ζήσουμε και να ξανακαλλιεργήσουμε.

• Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

• Άμεση και δίκαιη αποζημίωση των παλιών οφειλών από καταστροφές και της τωρινής για την επιβίωση των οικογενειών μας

• Να παρθούν μέτρα ουσιαστικής αντιχαλαζικής προστασίας με ευθύνη την κυβέρνησης, αφού η περιοχή συχνά είναι χαλαζόπληκτη.

• Πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών, να μην έχουν την υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών και άλλων οφειλών σε διάφορα χαράτσια μέχρι να δοθούν οι αποζημιώσεις.

• Την άμεση αποκατάσταση των αγροτικών δρόμων

• Να μην κοπεί ρεύμα σε καμία αγροτική οικογένεια.

• Επιδότηση στο 100% για δίχτυα αντιχαλαζικής προστασίας".