Εκδόθηκε η Πρόσκληση για τη Δράση «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες»

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων – Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων/ Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής ΠΑΑ εξέδωσε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη Δράση 10.1.07 «Εναλλακτική καταπολέμηση ζιζανίων στους ορυζώνες» του Μέτρου 10 «Γεωργοπεριβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 15 εκατομμύρια €.

Η υποβολή αιτήσεων στήριξης πραγματοποιείται κατά το διάστημα από 6/7/2018 έως 31/7/2018.

Δικαιούχοι, μπορούν να κριθούν φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής έκτασης. Τα αιτούμενα προς ένταξη αγροτεμάχια πρέπει να είναι δηλωμένα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) του έτους 2018 του υποψηφίου με καλλιέργεια ρυζιού.

Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων είναι πενταετούς διάρκειας και εκκινούν από την 1η Απριλίου 2018.

Οι δικαιούχοι της δράσης δεσμεύονται να εφαρμόζουν την καλλιεργητική τεχνική της ψευδοσποράς στην ορυζοκαλλιέργεια στο σύνολο των ενταγμένων στη δράση αγροτεμαχίων, δηλαδή:
• Να εξασφαλίζουν την κατάκλυση των ενταγμένων στη δράση αγροτεμαχίων με μικρή ποσότητα αρδευτικού νερού εντός μηνός Απριλίου εκάστου έτους εφαρμογής.
• Να εξασφαλίζουν την απομάκρυνση του νερού κατάκλυσης και τη διοχέτευσή του σε γειτονικούς υδάτινους αποδέκτες (ποτάμια, έλη, αποστραγγιστικά κανάλια κλπ)
• Να προβαίνουν σε μηχανική καταστροφή των ζιζανίων που έχουν αναπτυχθεί, μέσω επιφανειακής κατεργασίας του εδάφους, πριν τη σπορά του ρυζιού.

Η πρόσκληση θα αναρτηθεί στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» www.diavgeia.gov.gr, στους διαδικτυακούς τόπους του ΥπΑΑΤ www.minagric.gr, του ΠΑΑ www.agrotikianaptixi.gr και του ΕΣΠΑ www.espa.gr.