Ενημερωτική ημερίδα για την καλλιέργεια βαμβακιού και καλαμποκιού πραγματοποιήθηκε στην Αλεξάνδρεια

To Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Μακροχωρίου του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» σε συνεργασία με τον Αγροτικό Σύλλογο Γεωργών του Δήμου Αλεξάνδρειας διοργάνωσε στις 27/1/17 ενημερωτική εκδήλωση - ημερίδα με θέμα: «Νέα δεδομένα στην καλλιέργεια βαμβακιού και καλαμποκιού».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Αλεξάνδρειας και οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις που σχετίζονται με την καλλιέργεια τόσο του βαμβακιού όσο και του καλαμποκιού.

Ο Δρ. Μπαξεβάνος Δημήτριος, Εντεταλμένος Ερευνητής Ινστιτούτου Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών, στην εισήγηση του περιέγραψε τα τεχνικά θέματα της καλλιέργειας του βαμβακιού (ξεκινώντας από τη σπορά μέχρι και τη συγκομιδή). Έγινε ιδιαίτερα αναλυτική περιγραφή στη διαδικασία της σποράς και επανασποράς, στη χρήση των ρυθμιστών ανάπτυξης, την άρδευση και την αποφύλλωση. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν οι παράγοντες που ρυθμίζουν την απόδοση και δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην έννοια της ποιότητας του βαμβακιού και πιο συγκεκριμένα στην ποιότητα της ίνας και τους καλλιεργητικούς παράγοντες που την καθορίζουν.

Ο Δρ. Τσαντήλας Χρίστος, Τακτικός Ερευνητής, παρουσίασε τα γενικά στοιχεία που αφορούν την γεωργία ακριβείας. Περιέγραψε τη διαδικασία αυτής της μεθόδου, τις αναλύσεις και τον εξοπλισμό που απαιτείται και την πραγματική διάσταση εφαρμογής της στην πράξη στα ελληνικά δεδομένα, αναλύοντας την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες του εξωτερικού.

Ο Δρ. Ευαγγέλου Ελευθέριος, Ερευνητής, παρουσίασε τα ερευνητικά προγράμματα γεωργίας ακριβείας που έχουν υλοποιηθεί από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών & Κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας, σε συνεργασία με την Εξωτερική συνεργάτη του Ινστιτούτου, Δρ. Νικολή Θωμαή. Έγινε αναλυτική αναφορά στον τεχνολογικό εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε σε πειραματικούς αγρούς βαμβακιού και καλαμποκιού στην περιοχή της Λάρισας, στις επεμβάσεις που έγιναν κατά την καλλιεργητική περίοδο και παρουσιάστηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της εφαρμογής γεωργίας ακριβείας σε σχέση με συμβατικούς αγρούς.

Ο Μπέης Κωνσταντίνος, Γεωπόνος ΔΛΟΚ Ημαθίας, παρουσίασε τα δεδομένα των δύο καλλιεργειών στο νομό Ημαθίας, αναφέρθηκε στις διαδικασίες και τους ελέγχους που εφαρμόζονται από τη ΔΑΟΚ και δόθηκαν χρήσιμες συμβουλές φυτοπροστασίας των δύο καλλιεργειών.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε το πέρας τω εισηγήσεων, έγινε γόνιμη ανταλλαγή απόψεων, απαντήθηκαν τα ερωτήματα των καλλιεργητών και εκφράστηκαν απόψεις που έχουν να κάνουν με τη δυνατότητα εφαρμογής της γεωργίας ακριβείας στην πράξη από τους γεωργούς της Ημαθίας.

«Η άριστη συνεργασία με το Σύλλογο Γεωργών του Δήμου Αλεξάνδρειας και η θετική ανταπόκριση των παραγωγών μας οδήγησαν στην δέσμευση επανάληψης παρόμοιων εκδηλώσεων, αναφέρει η ανακοίνωση.