Νέοι Αγρότες 2016: Παράταση, πέναλτι, δοκάρι και...

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο κινηματοθέατρο "Αλέξανδρος" στην Θεσσαλονίκη, παρουσία πάνω από 200 Γεωπόνους από όλη την Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου ενημερωτική ημερίδα για το Μέτρο 6.1 "Εγκατάσταση Νέων Γεωργών". Την εκδήλωση διοργάνωσε το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. (Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) και σκοπός ήταν η ενημέρωση των Γεωπόνων Μελετητών σε θέματα που αφορούν στο πρόγραμμα των νέων αγροτών. Την ενημέρωση και την απάντηση των ερωτημάτων ανέλαβαν οι κ.κ. Πανοπούλου Κλεοπάτρα και Τσιατούρας Ευθύμιος, αρμόδιοι υπάλληλοι της Μονάδας Β1 του Υπουργείου. Από την ΑΓΡΟΛΥΣΙΣ | Farming Solutions παρευρέθηκε ο Γεωπόνος, υπεύθυνος του προγράμματος των Νέων Αγροτών, κ. Γιάννης Βαΐδης.

Παράταση

Το σημαντικότερο συμπέρασμα της συνάντησης ήταν η κοινή παραδοχή, από όλες τις μεριές, ότι το πρόγραμμα πρέπει να πάρει παράταση. Αν συνυπολογιστεί, το ενδιαφέρον του κόσμου που είναι υψηλό, τον όγκο της δουλειάς για τους μελετητές που είναι μεγάλος και το ότι η ηλεκτρονική εφαρμογή του Υπουργείου δεν βρίσκεται ακόμη σε πλήρη λειτουργία, ο δρόμος της παράτασης ήταν δεδομένος. Το ζήτημα είναι, πόση θα είναι η παράταση; Προσωπική μας εκτίμηση είναι ότι, πιθανόν, θα παραταθεί η ηλεκτρονική υποβολή έως τις 16 Δεκεμβρίου και η φυσική υποβολή έως τις 23 Δεκεμβρίου 2016. Βέβαια, υπάρχει περίπτωση, λόγω των ειδικών συνθηκών, να δοθεί και μεγαλύτερη παράταση που θα εκτείνεται μέχρι και το Ιανουάριο του 2017. Πάντως, στην χειρότερη περίπτωση, το πρώτο σενάριο πρέπει να θεωρείτε το ελάχιστο!

Πέναλτι

Κοινή ομολογία και παραδοχή είναι ότι το ενδιαφέρον από την μεριά των υποψήφιων είναι μεγάλο. Ίσως μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά. Προσωπικά, δεν θυμάμαι άλλη φορά, σε ανάλογες ενημερώσεις, να υπάρχουν μέχρι και όρθιοι συνάδερφοι στους διαδρόμους! Αυτή η παρουσία και το ενδιαφέρον αντικατοπτρίζει απόλυτα το ενδιαφέρον του κόσμου για το πρόγραμμα. Βέβαια, το θέμα είναι τι θα συμβεί αν τα χρήματα του μέτρου, δεν επαρκούν για όλες τις αιτήσεις... όπως έγινε το 2014. Και τότε υπήρχαν επιλαχόντες, αυτοί με την χαμηλότερη βαθμολογία. Τότε όμως μεταφέρθηκαν χρήματα στο μέτρο και εγκρίθηκαν όλοι! Τώρα; Θα συβεί το ίδιο αν έχουμε επιλαχόντες; Αυτός είναι ένας δύσκοος γρίφος που θα κληθούν να λύσουν οι ιθύνοντες του Υπουργείου! Διότι δεν μπορείς να βάζεις χιλιάδες κόσμου να ξεκινάιει την αγροτική δραστηριότητα, να κάνει δήλωση ΟΣΔΕ, μεταβίβαση δικαιωμάτων, μεταβίβαση αγροτεμαχίων, έναρξη στην εφορία, διακοπή της εργασίας του, εγγραφή στον ΟΓΑ, πληρωμή ΕΛΓΑ και στο τέλος να του πεις "Συγνώμη, δεν επαρκούν τα χρήματα για όλους"! Περιμένουμε να δούμε, λοιπόν, αν θα έχουμε δοκάρι και έξω ή δοκάρι και μέσα!

Αποτέλεσμα

Κατά τα άλλα, στην πολύωρη ενημέρωση, απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα των παρευρισκομένων Γεωπόνων. Δόθηκαν διευκρινήσεις σε απορίες και σε ειδικές περιπτώσεις, αναλύθηκαν θέματα εγγραφής στο μητρώο αγροτών, καθώς και άλλα τεχνικά και πιο εξειδικευμένα θέματα. Σε γενικές γραμμές, πρέπει να θεωρείται μια πετυχημένη εκδήλωση. Όπως και η συνεργασία και επικοινωνία, μεταξύ του Υπουργείου και των Γεωπόνων Μελετητών, βαδίζει σε έναν σωστό δρόμο. Το θέμα είναι, αν όλη αυτή η πορεία θα έχει ευτυχή κατάληξη. Και η κατάληξη θα είναι ευτυχής, αν είναι ευτυχής για ΟΛΟΥΣ!

Αγρολύσις Farming solution
Γιάννης Βαΐδης Γεωπόνος Α.Π.Θ.
Σκύδρα, Δαβάκη 15, τηλ. 2381082692
Άρνισσα, Περιφερειακός δρόμος, τηλ. 2381081300
Βέροια, Πατρ. Ιωακείμ 2 (δίπλα στη Μητρόπολη), τηλ. 2331074100