Απάλυνε τις πληγές του Ρωσικού εμπάργκο το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων - Αναντικατάστατη η Ρωσική αγορά

Απολογισμό του προγράμματος δωρεάν διανομής φρούτων που επλήγησαν από το Ρωσικό εμπάργκο έκανε η Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με τα στελέχη της Κοινοπραξίας βοήθησε σημαντικά παραγωγούς και τοπική κοινωνία ώστε να καλύψει μέρος της απώλειας που προκάλεσε το εμπάργκο. Τονίστηκε ότι η απώλεια από το εμπάργκο ήταν μεγάλη δεν καλύφθηκε από την αναζήτηση άλλων αγορών. Το πρόγραμμα δωρεάν διανομής συνέβαλε στο να μειωθεί η απώλεια ωστόσο μόνο το άνοιγμα της Ρωσικής αγοράς μπορεί να δώσει προοπτική στα τοπικά μας φρούτα.

Μιλώντας για το πρόγραμμα ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Χρήστος Γιαννακάκης τόνισε; "Υπογράφεται η απόφαση για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής που επλήγησαν από το Ρωσικό Εμπάργκο. Ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν στο προηγούμενο πρόγραμμα. Ευχαριστούμε τους τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τους Υπουργούς Αποστόλου, Μπόλαρη, τον αντιπετιφερειάρχη Ημαθίας, τους δημάρχους Ημαθίας και τέλος τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Γεωργίας. Παρά τα όποια προβλήματα δημιουργήθηκαν, όλος αυτός ο μηχανισμός βοήθησε να έρθουν 11 εκατομμύρια ευρώ στην περιοχή.

Το πανελλαδικό πρόγραμμα προέβλεπε 19087 τόνους ροδάκινα, 6680 χιλιάδες τόνους ακτινίδια και 2690 τόνους μήλα, αχλάδια. Υλοποιήθηκε το 91% στα ροδάκινα, 41% στα ακτινίδια και 99,6% στα μήλα αχλάδια. Από αυτές τις ποσότητες, η Ημαθία κάλυψε 16318 τόνους ροδάκινα (το 85,4% της πανελλαδικής ποσότητας), 4504 τόνους ακτινίδια (το 67,4% της συνολικής παραγωγής) και 2016 τόνους μήλα - αχλάδια (74,9% της συνολικής παραγωγής). Η Ημαθία χάρις στην Κοινοπραξία, κατάφερε να απορροφήσει τους πόρους από το πρόγραμμα.

Το νέο πανελλαδικό πρόγραμμα είναι στο 1/3 του περσινού, δηλαδή 6300 τόνους ροδάκινα, 4900 τόνους ακτινίδια και 800 τόνους αχλάδια - μήλα. Οι τιμές θα είναι ανεβασμένες κατά 30% σε σχέση με πέρσι. Αν το ροδάκινο είναι σήμερα στα 27 λεπτά, θα προσεγγίσει τα 37 λεπτά μ,ε το πρόγραμμα. Αυτή είναι η συμβολή του οργανωμένου συνδικαλιστικού συστήματος".

Ο Κώστας Ταμπακιάρης πρόσθεσε: "Η Ρώσικη αγορά είναι δυναμική και ήταν μια πολύ καλή επιλογή για τους Έλληνες και γι αυτό τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά,. Δυστυχώς με το εμπάργκο, χτυπήθηκε η αγροτική παραγωγή. Οι ομάδες της περιοχής προσέγγισαν άλλες αγορές αλλά δεν μπόρεσε να λυθεί το πρόβλημα διότι οι ποσότητες που πήγαιναν στην Ρωσία ήταν μεγάλες. Προσπαθήσαμε να ανοίξουμε αγορές και στην Δυτική Ευρώπη και τα Αραβικά κράτη αλλά η ζήτηση είναι μικρή λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης των κατοίκων. Το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής ήταν ένα καλό πρόγραμμα για να καλύψει τις απώλειες λόγω Ρωσίας. Κάναμε τεράστιο αγώνα για να υλοποιηθεί και το αποτέλεσμα ήταν σημαντικό.

Για το Ροδάκινο 7,7 εκ ευρώ, για τα ακτινίδια 2,5 εκατομμύρια ευρώ και για τα μήλα 80 χιλιάδες ευρώ ήρθαν στην Ημαθία, Το αποτέλεσμα ήταν να κρατηθούν οι τιμές σε καλό επίπεδο, έδωσαν ανάσα και δουλειά σε ένα κύκλωμα επαγγελματιών, δούλεψε ένας στρατός εργατών και έφερε καλύτερο εισόδημα στον παραγωγό. Χάρις στις προσπάθειες της Κοινοπραξίας υλοποιήσαμε το πρόγραμμα. Υπήρξε μια καθυστέρηση στις πληρωμές από την κυβέρνηση και γι αυτό τον λόγο καθυστερήσαμε κι εμείς να πληρώσουμε τους παραγωγούς.

Φέτος είναι η δεύτερη χρονιά και πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να εισπράξουμε νωρίτερα τα χρήματα για να πληρωθούν μέχρι τα Χριστούγεννα οι παραγωγοί. Τα τελευταία χρόνια η παραγωγή έχει ανέβει σημαντικά. Πρέπει να βρούμε διεξόδους ώστε τα προϊόντα μας να αξιοποιηθούν. Τα χρόνια είναι δύσκολα. Οι αγορές δεν μπορούν να σηκώσουν μεγάλες ποσότητες και υψηλές τιμές. Αν δεν ανοίξει η αγορά της Ρωσίας, θα βοηθηθούμε από το πρόγραμμα. Το σημαντικό όμως είναι να ανοίξει η αγορά της Ρωσίας".

Το στέλεχος του Αλιάκμονα Ανδρέας Οβεζίκ σχολίασε: "Τα τελευταία χρόνια ευδοκίμησε το παραεμπόριο. Είναι μια πληγή που πρέπει να καταπολεμηθεί".