BANNER ME POS 987x100px

Νάουσα: Ημερίδα με θέμα «Το νέο παραγωγικό μοντέλο καλλιέργειας της γης, εκπαίδευση και προοπτικές. Παρουσίαση του δικτύου καλλιεργητών Πελίτι»

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νάουσας σας προσκαλεί στην ημερίδα – στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Το νέο παραγωγικό μοντέλο καλλιέργειας της γης, εκπαίδευση και προοπτικές. Παρουσίαση του δικτύου καλλιεργητών ΠΕΛΙΤΙ», το Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2016 και ώρες 18:00 - 20:30, στον πολυχώρο ΒΕΤΛΑΝΣ στη Νάουσα.

Στο τέλος της εκδήλωσης θα διατεθούν δωρεάν σπόροι από την Τοπική Ομάδα Πελίτι Ν. Κοζάνης. 

Είσοδος ελεύθερη.

Ομιλητές: 

Κουρέτας Δημήτρης, καθηγητής Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας παν. Θεσσαλίας
Μήτσιου Παντελής, περιβαλλοντολόγος
Τσουφουλίδης Γρηγόρης, συντονιστής τοπικής ομάδας ΠΕΛΙΤΙ ν. Κοζάνης
Λόφτσαλης Νίκος, συντονιστής τοπικής ομάδας ΠΕΛΙΤΙ ν. Κοζάνης
Συντονιστές του στρογγυλού τραπεζιού και της συζήτησης με το κοινό.
Στυλιανού Λιάνα Υπεύθυνη ΚΠΕ Νάουσας
Μήτσιου Παντελής, Περιβαλλοντολόγος

Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία».

Λίγα λόγια για τους ομιλητές

Ο Γρηγόρης Τσουφουλίδης είναι 41 ετων. Είναι Ηλεκτρολόγος αλλά ασχολείται και με τη βιοκαλλιέργεια. Εχει ταξιδέψει σε πολλές οικοκοινότητες στην Ευρώπη και έχει πάρει μέρος σε αρκετά συνέδρια και οικογιορτές ανα την Ελλάδα. Είναι καλλιεργητής παραδοσιακών ποικιλιών.
Ο Νίκος Λόφτσαλης είναι 38 ετων. Εργάζεται στη ΔΕΗ καλλιεργεί παραδοσιακές ποικιλίες και κάνει έρευνα πάνω στις ξεχασμένες ποικιλίες . Έχει καλλιεργήσει σουσάμι, σόργο, κεχρί, κινόα και αμάρανθο. Μαζί με τον Γρηγόρη Τσουφουλίδη οργανώνουν εξερευνητικές εκδρομές σε απομακρυσμένα χωριά αναζητώντας και συλλέγοντας παλιούς παραδοσιακούς σπόρους με σκοπό την καταγραφή τους. Είναι ενεργά και δραστήρια μέλη του ΠΕΛΙΤΙ και εκπροσωπούν το παράρτημα της κοινότητας στη Δυτική Μακεδονία.

Ο Δημήτρης Κουρέτας γεννήθηκε στα Προσφυγικά της Πάτρας το 1962. Σπούδασε Φαρμακευτική στην Πάτρα και στη συνέχεια πήρε το διδακτορικό του στη Βιοχημεία από το Χημικό Τμήμα του Α.Π.Θ. Από το 1990-1992 εργάστηκε ως ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Harvard στη Βοστώνη. Σήμερα είναι Καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών και Τοξικολογίας και διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου, στο τμήμα Βιοχημείας- Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ζει στη Λάρισα. Ερευνητικά εργάζεται στον τομέα της μελέτης των μηχανισμών αλληλεπιδράσεων διατροφικών στοιχείων με τον οργανισμό σε μοριακό επίπεδο, ειδικά σε περιπτώσεις άσκησης. Εχει δημοσιεύσει πάνω από 120 άρθρα σε διεθνή έγκυρα περιοδικά.. Ηταν εμπειρογνώμονας στην ΕΕ στην τεχνολογική πλατφόρμα ‘ Food for life’ για την περίοδο 2007-2013 και στην περίοδο 2014-2020. Είναι Associate Editor του περιοδικού διατροφικής τοξικολογίας Food and Chemical Toxicology. Είναι επιστημονικός υπεύθυνος της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Eatwalk που εχει αντικείμενο τα βιολειτουργικά τρόφιμα . Η δουλειά του στην καινοτομία των τροφίμων έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Το 2013-2014 ήταν αναπληρωτής Πρύτανη στο ΠΘ. Είναι τακτικός αρθρογράφος της Καθημερινής απο το 2010.

Ο Παντελής Μήτσιου είναι περιβαλλοντολόγος ως εκπαιδευτής ενηλίκων έχει μιλήσει για τις βασικές έννοιες του περιβάλλοντος και τους πόρους ζωής της γης έδαφος, αέρα, νερό. Έχει συμμετάσχει σε περιβαλλοντικές μελέτες που αφορούν την ευρύτερη περιοσή της Λάρισσας . Ως ραδιοφωνικός παραγωγός αλλά και αρθρογράφος σε ευρείας κυκλοφορίας έντυπα ασχολείται με ζητήματα που απασχολούν τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό τους ως αισιόδοξο ενεργό πολίτη.