Κώστας Ντούλιας: Τόλμησε στην Κυψέλη με την παραγωγή κράνου και πέτυχε

ntoulias

Στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια που μαστίζεται ο πληθυσμός από την κρίση ακούμε διαρκώς ότι η αγροτική παραγωγή μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης. Οι περισσότεροι όμως από τους αγρότες μας παραμένουν εγκλωβισμένοι στις παραδοσιακές καλλιέργειες και στις επιδοτήσεις. Λίγοι είναι αυτοί «ψάχνονται» και τολμούν με κάτι διαφορετικό το οποίο μπορεί να δώσει ικανοποιητικό εισόδημα και καλύτερες προοπτικές.

Ένας από αυτούς που τόλμησαν και πέτυχαν είναι ο Κώστας Ντούλιας. Ζει και δραστηριοποιείται στην Κυψέλη Ημαθίας και στράφηκε στην παραγωγή κράνου. Γνωρίζοντας από μικρός της θεραπευτικές ιδιότητες του κράνου, αγάπησε το προϊόν, στράφηκε στην καλλιέργειά του, εξέλιξε δικές του ποικιλίες τις οποίες κατοχύρωσε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Ντούλιας όμως δεν έμεινε εκεί. Προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Ασχολήθηκε με την μεταποίηση του προϊόντος αλλά και δημιούργησε δικό του φυτώριο που προμηθεύει με φυτά αλλά και τεχνογνωσία παραγωγούς που θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια. Και όχι μονό αυτό. Σε αυτούς που θα προμηθευτούν φυτά από αυτόν, εξασφαλίζει και την διάθεση της παραγωγής τους.

Τα προϊόντα κράνου

Ο κ. Ντούλιας όπως αναφέραμε πιο πάνω ασχολείται και με την μεταποίηση του κράνου. Παράγει από τα κράνα το Βιολογικό Συμπκινωμένο Εκχύλισμα, το λικέρ, το γλυκάδι για σαλάτες (σαν ξύδι μπαλσάμικο), την μαρμελάδα, το τσάι και την σάλτσα. Στην αγορά οι ποσότητες που υπάρχουν είναι μικρές επειδή μικρή είναι και η παραγωγή. «Δεν θα μπορούσα να υποστηρίξω την τροφοδοσία μιας μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ, επειδή η παραγωγή μας είναι μικρή» σημειώνει. Σε ερώτησή μας ποιοι είναι πρώτοι σε παραγωγή κράνου νομοί, μας απαντά ότι είναι οι νομοί Σερρών και Κοζάνης.

Το κράνο

• Ευδοκιμεί σχεδόν σε όλα τα είδη των εδαφών
• Εύκολο δένδρο στην καλλιέργειά του, δε χρειάζεται κλάδεμα, αραίωμα καρπού και ψεκασμούς με φυτοφάρμακα, παρά μόνο καθάρισμα χωραφιού, πότισμα και συλλογή καρπών
• Είναι ιδεώδες καλλωπιστικό για τα άνθη και τους καρπούς του
• Στην Κυψέλη συναντάμε τον πρώτο στην Ελλάδα, πρότυπο συστηματικό βιολογικό κρανεώνα 16 στρεμμάτων και λέγεται ότι είναι ο πρώτος παγκοσμίως
• Δεν έχει καθόλου εχθρούς, είναι ιδεώδες για βιολογική καλλιέργεια
• Σε πλήρη ανάπτυξη των δένδρων η απόδοση κατά στρέμμα φτάνει τους 2-4 τόνους.