Τσίπρας: "Θα προστατέψουμε τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες"

tsipras skourletis

«Δεν θα σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε και μετά το κλείσιμο της συμφωνίας ώστε να πετύχουμε να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο εφαρμογής των μέτρων που να κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη, να ευνοεί την παραγωγή και να μην απομακρύνει τους νέους αγρότες από την ύπαιθρο», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε φορολογική διάκριση αγροτών, σε αυτούς που δηλώνουν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και σε εκείνους που έχουν αγροτικό εισόδημα και η απασχόλησή τους είναι διαφορετική.

Αρχικά ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «πρέπει να κάνουμε το παν ώστε να διασφαλίσουμε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης, διατήρηση της δυνατότητας όλων των επαγγελματικών ομάδων να διασφαλίσουν το εισοδηματά τους αλλά και αναδιανομή εισοδήματος μέσα από την παραγωγική ανασυγκρότηση».

Όπως είπε, «δεν μπορείς να ξεπληρώνεις δανεικά δίχως ανάπτυξη».

Σημείωσε, δε, ότι «είμαστε στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση συμφωνίας με τους θεσμούς», οι οποίοι, επισήμανε, ότι έγιναν τέσσερις και επανέλαβε ότι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να βρίσκεται και υπό τον έλεγχο και την παρακολουθηση της Ευρωβουλής.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμφωνία μπορεί να δώσει ένα τέλος στην αβεβαιότητα και παραδέχθηκε «αυτή η συμφωνία έχει αγκάθια, πολιτικές που δεν αποτελούν επιλογή μας και είμαστε αναγκασμένοι να υλοποιήσουμε».

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως αν δεν δημιουργηθούν αντίρροπα μέτρα, τότε θα έχουμε αρνητικά αποτελέσματα.

Διαχωρισμός αγροτών σε δύο κατηγορίες

Αναλύοντας την πρόταση της ελληνικής πλευράς για τον αγροτικό χώρο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι βασική φιλοσοφία είναι η δίκαιη κατανομή φορολογικών βαρών. Στην κατεύθυνση αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, επιδιώκεται η διάκριση αγροτών σε αυτούς που είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και σε εκείνους που έχουν αγροτικό εισόδημα και η απασχόλησή τους είναι διαφορετική.

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, στόχος είναι «να διεκδικήσουμε για την φορολογία οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που άνω του 50% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτική εργασία να φορολογούνται με 13% αντί του 23% και η προκαταβολή φόρου να είναι στο 50 και όχι στο 100%».
Ιδιαίτερα φορολογικά μέτρα προτείνονται για τους νέους αγρότες.

πηγή: www.voria.gr