Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον ΕΛ.Γ.Α. για επέκταση του προγράμματος προστασίας από το χαλάζι με εναέρια μέσα

rodakino

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη που διοργάνωσε η διοίκηση του ΕΛ.Γ.Α την Τρίτη 30/06, με αντικείμενο την πιθανότητα γεωγραφικής επέκτασης του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας (ΕΠΧΠ) με εναέρια μέσα.

Στη συνάντηση που συμμετείχαν οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Ε.Λ.ΓΑ., οι εκπρόσωποι των Περιφερειών ενδιαφέροντος και η εργολήπτρια εταιρεία του προγράμματος, εξετάστηκαν οι τεχνικές και οικονομικές δυνατότητες για επέκταση του προγράμματος σε άλλες περιοχές πέραν των ήδη αξιολογημένων γεωγραφικών τμημάτων της Ελληνικής επικράτειας που προστατεύονται από το χαλάζι με εναέρια μέσα.

Οι εκπρόσωποι των περιφερειακών αυτοδιοικήσεων της Ανατολικής, Δυτικής , και Κεντρικής Μακεδονίας παρουσίασαν τις ανάγκες των περιοχών τους και ζήτησαν την επέκταση του προγράμματος και κατά συνέπεια την στήριξη της παραγωγής σε δυναμικές καλλιέργειες των Νομών τους.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε επίσης ο τρόπος αξιολόγησης του υφιστάμενου προγράμματος, καθώς και η πιλοτική επέκταση του σε μη ήδη καλυπτόμενες χαλαζόπληκτες περιοχές με την ένταξη νέων περιοχών στα πλαίσια της υφιστάμενης σύμβασης με την εργολήπτρια εταιρία.

Σύμφωνα με την τοποθέτηση του Προέδρου του ΕΛΓΑ προετοιμάζονται ενέργειες αξιολόγησης του προγράμματος και των μέτρων αντιχαλαζικής προστασίας που εμπεριέχουν τη διοργάνωση επιστημονικού συνεδρίου και εργαστηρίου σκέψης ώστε να προετοιμαστούν οι αποτελεσματικές δράσεις που θα αναλάβει ο ΕΛΓΑ μετά το 2018 συνολικά για την ενεργητική προστασία των καλλιεργειών.

Όπως ανέφερε επίσης ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, η καταγραφή των δεδομένων προς εξέταση σε συνδυασμό με την ανάλυση των στατιστικών, μετεωρολογικών και γεωτεχνικών στοιχείων θα επιτρέψει την περαιτέρω μελέτη προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες επιπλέον περιοχές και υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Με την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των αναγκαίων δεδομένων θα οριστεί και νέα συνάντηση όπου θα παρουσιαστούν οι αποφάσεις της διοίκησης και θα διευκρινιστούν οι τρόποι υλοποίησης τους.