Στην τελική ευθεία η ίδρυση Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τα φρούτα - Το "στρατηγείο" στην Βέροια

gianakakis xampidis

Όλα είναι έτοιμα για την ίδρυση Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για όλα τα φρούτα που παράγονται στην Βόρεια Ελλάδα (πυρηνόκαρπα, γιγαρτόκαρπα και ακτινίδια). Έδρα της θα είναι η Βέροια και αναμένεται να αποτελέσει στρατηγείο στο θέμα της διακίνησης των τοπικών μας προϊόντων. Για το θέμα θα υπάρξει συνάντηση την Τετάρτη, παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού του κ. Αποστόλου και θα μπει στην τελική ευθεία η ίδρυσή της.

Για το θέμα της ίδρυσης, μίλησαν στα μέσα ενημέρωσης ο Χρήστος Γιαννακάκης, εκρπόσπωος των Ομάδων Παραγωγών και ο Δημήτρης Χαμπίδης, πρόεδρος της Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης.
"Η ίδρυση της Διεπαγγελματικής των φρούτων, προβλέπεται από κοινοτικούς κανονισμους και προβλέπονται οι κανόνες λειτουργία της. Λειτουργουν διεπαγγελματικές σε προϊόντα όπως η ελιά, το κρασί και το κρέας και μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα προϊόντα. Υπάρχει συνέναιση από τον Υπουργό να είναι έδρα η Βέροια και να γίνει εδώ το στρατηγείο για τα φρούτα μας" τόνισε ο Χρήστος Γιαννακάκης.

"Ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε ως χώρα. Η σημερινή κατάσταση είναι χαοτική και η διακίνηση των φρούτων γίνεται χωρίς τις οργασνωμένες ομάδες παραγωγών και χωρίς ενιαίο φορέα. Γι αυτό θα προχωρήσουμε στην ίδρυση ενός φορέα που θα συμμετάσχουν οι παραγωγοί και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, χωρίς να είναι υποχρεωτικό να συμμετάσχει κάποιος" πρόσθεσε ο Δημήτρης Χαμπίδης.

Μπαίνοντας σε λεπτομέρειες ο Χρήστος Γιαννακάκης σημείωσε ότι μπορεί να αναγνωριστεί μόνο μια εθνική διεπαγγελματική ανά προϊόν και η διεπαγγελματική που πρόκειται να ιδρυθεί πρόκειται να καλύψει όλα τα φρούτα της Βόρειας Ελλάδας. Η έδρα κατά πάσα πιθανότητα θα στεγαστεί στα γραφεία της ΕΑΣ στο Μακροχώρι. Το πρώτο διάστημα θα χρηματοδοτηθεί από τις ομάδες παραγωγών και στην συνέχεια θα αναζητήσει χρηματοδοτήσεις. Θα συμμετάσχουν οι Ομάδες Παραγωγών, μικροί συνεταιρισμοί (τυο 50% ψήφων από τις οργανώσεις παραγωγών και το υπόλοιπο από τους υποστηρικτικούς φορείς όπως οι κονσερβοποιοί, φυτωριούχοι κλπ).

Επίσης ο νέος φορέας θα εκπροσωπεί τους παραγωγούς και τους εμπλεκόμνενους φορείς στα όργανα της Ε.Ε. Η διεπαγγελματική δεν θα μπορεί να διαμορφώνει τιμές, αλλά θα μπορεί να κάνει πρόβλεψη παραγωγής και να καταγράψει τιμές της αγοράς, να κάνει έρευνες αγοράς, συμβολή στον συντονισμό διάθεσης των προϊόντων στην αγορά, αξιοποίηση του δυναμικού των προϊόντων κλπ.

"Στόχος μας είναι, κανένας αγρότης έξω από τις Ομάδες Παραγωγών. Υπάρχει επιδότηση γι αυτούς τους αγρότες από την ΕΕ. Η Ελλάδα έχει την χαμηλότερη απορρόφηση σε τέτοια κονδύλια" σχολίασε ο Χρήστος Γιαννακάκης. "Στόχος μας είναι να στηρίξουμε το εισόδημα του παραγωγού. Ο δεύτερος στόχος είναι να διασφαλίζουμε την υγιεινή των τροφίμων και την προστασία του περιβάλλοντος. Ο τρίτος στόχος είναι ο περιορισμός του μαύρου χρήματος στις συναλλαγές. Πρέπει οι παραγωγοί να διακινούν τα προϊόντα μέσα από τους συνεταιρισμούς" επεσήμανε ο Δημήτρης Χαμπίδης.