BANNER ME POS 987x100px

Συνάντηση Ερευνητικού Προγράμματος MARS που αφορά την καλλιέργεια της βερικοκιάς

sinantisi verikokia

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 3ης συνάντησης του ερευνητικού προγράμματος MARS-«Γονιδιακή προσέγγιση για την παραγωγή ποικιλιών βερικοκιάς με ανθεκτικότητα στην ίωση σάρκα». Η συνάντηση οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στις 28-30 Μαΐου 2015 στη Θεσσαλονίκη και Νάουσα.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από τους 28 συμμετέχοντες φορείς στο πρόγραμμα, που προέρχονται από 17 πανεπιστήμια, ινστιτούτα και ιδιωτικούς φορείς (εργαστήρια μοριακής βιολογίας και φυτώρια) από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τσεχία. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης (VENUS Growers) ο οποίος παρουσίασε τα προβλήματα και τις προοπτικές της καλλιέργειας οπωροφόρων δένδρων στην Ημαθία, και η κ. Ανδρομάχη Δημητριάδου (ΑΠΘ) η οποία παρουσίασε το πρόβλημα της ίωσης sharka σε καλλιέργειες πυρηνοκάρπων στην Ελλάδα. Την συνάντηση διοργάνωσε η συντονίστρια του έργου Δρ. Παυλίνα Δρογούδη από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Στις 27 Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των Dr. V. Decrooq (συντονίστρια του έργου) και F. Schneider από το INRA της Γαλλίας, στους χώρους του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας, όπου ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις του ινστιτούτου. Στις 28 και 29 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της συνάντησης σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, και στις 30 Μαΐου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη των συνέδρων σε οπωρώνες και αρχαιολογικούς χώρους της Ημαθίας.

Το «MARS» είναι ένα έργο που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα μέσω του «7ου Προγράμματος Πλαισίου έχει χρονική διάρκεια δύο 24 μήνες, από τον Δεκέμβριο 2013, μέχρι τον Νοέμβριο 2015, και σκοπός του είναι να βρεθούν νέοι μέθοδοι και εργαλεία για να επιταχυνθεί η διαδικασία εύρεσης νέων ανθεκτικών ποικιλιών βερικοκιάς στην ίωση Sharka.

Τα κύρια αποτελέσματα του έργου MARS θα είναι: α) Αναγνώριση γονιδίων και γενετικών περιοχών που ελέγχουν στο μέγιστο την ανθεκτικότητα στη ίωση σάρκα. β) Αύξηση της ανθεκτικότητας με διασταυρώσεις δύο ανθεκτικών στην ίωση γονέων με σκοπό να παραχθούν γενότυποι με πολυγονιδιακή ανθεκτικότητα η οποία θα είναι διαρκέστερη και θα είναι δυσκολότερο να ανατραπεί από στελέχη του ιού. γ) Εφαρμογή των μοριακών δεικτών σε χιλιάδες απόγονους διασταυρώσεων από υπάρχοντα προγράμματα διασταύρωσης σε διαφορετικά μέρη της Ευρώπης όπου οι φυλές και η πίεση του ιού είναι διαφορετικά.

Τα αποτελέσματα του έργου MARS θα γνωστοποιούνται μέσω της ιστοσελίδας www.mars.fr/mars καθώς και με τη δημιουργία βάσης δεδομένων σε ιστοσελίδα με θέμα την ανθεκτικότητα στη ίωση sharka.