Ημέρα “Βαβέλ” στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας

iev-Imera-glossas

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου, είχε την τιμητική της στα Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας «Ι. Σαφαρίκα-Ι. Μπαρμπαρούσης», την περασμένη Παρασκευή.

Οι καθηγήτριες των Αγγλικών, κ. Μαρίνα Βράνα και κ. Ελευθερία-Χαρά Ζέρβα, δούλεψαν το θέμα της ημέρας με το Δημοτικό και το Γυμνάσιο των Ι.Ε.Β., δημιουργώντας ποικίλες κατασκευές και αναλύοντας το νόημα της πολυγλωσσίας και της επικοινωνίας σε λεκτικό επίπεδο.

Πιο συγκεκριμένα, οι τάξεις του Δημοτικού ασχολήθηκαν με τη δημιουργία σελιδοδεικτών, τους οποίους οι μαθητές "στόλισαν" με λέξεις σε διάφορες γλώσσες. Συγχρόνως, τα παιδιά δημιούργησαν καρτέλες με τις πιο συνηθισμένες φράσεις που χρησιμοποιεί κανείς σήμερα -"Πώς σε λένε;" "Τι κάνεις;", κ.ά.-, σε 5 διαφορετικές γλώσσες -Αγγλικά, Ελληνικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ισπανικά-, οι οποίες έχουν τοποθετηθεί στο διάδρομο του σχολείου.

Στο Γυμνάσιο, οι μαθητές ανέλαβαν να ψάξουν πληροφορίες και να δημιουργήσουν τη "γωνιά" μιας ευρωπαϊκής χώρας. Η χώρα που επιλέχτηκε ήταν η Γαλλία, της οποίας το "προφίλ" κοσμεί αυτή τη στιγμή το διάδρομο του κτιρίου.

Μέσα από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και με άλλες γλώσσες που ομιλούνται σήμερα, πέρα από τα Αγγλικά και τα Γερμανικά που διδάσκονται αυτή τη στιγμή στο σχολείο. Ταυτόχρονα, συνειδητοποίησαν τη σημασία και το όφελος του να μαθαίνει και να γνωρίζει κανείς, γλώσσες του σήμερα. Η επικοινωνία αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εποχής που ζούμε, και χωρίς τη δυνατότητα εκμάθησης γλωσσών, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο πίσω μπορεί να μείνει.