Ο Δήμος Νάουσας στη νέα ψηφιακή εποχή με 100% οπτικές ίνες

Ξεκίνησαν τις τελευταίες ημέρες οι εργασίες τοποθέτησης οπτικών ινών στο κέντρο της πόλης της Νάουσας, στο πλαίσιο σύνδεσης της γραμμής «Fiber to the Home» από τον Όμιλο Εταιρειών ΟΤΕ, σε συνεργασία με τον Δήμο Νάουσας.

Το εν λόγω έργο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πόλη της Νάουσας και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα αναβάθμισης τηλεπικοινωνιακών υποδομών των τελευταίων δεκαετιών, που υλοποιεί η COSMOTE, τοποθετώντας για πρώτη φορά οπτικές ίνες μέχρι την πρίζα σπιτιών και επιχειρήσεων, που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα για υψηλές ταχύτητες λειτουργίας του διαδικτύου.

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι υποδομές του Δήμου Νάουσας θα φτάσουν να έχουν ταχύτητα στο διαδίκτυο έως 200 Mbps. Αξίζει να αναφερθεί ότι η Νάουσα είναι μια από τις πρωτοπόρες πόλεις της χώρας που θα διαθέτουν αυτήν την ταχύτητα, η οποία ουσιαστικά ανοίγει τον «δρόμο» και για την εγκατάσταση της καινοτόμου ψηφιακής εφαρμογής 5G!

0Στο πλαίσιο της σημαντικής αυτής συνεργασίας ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας, παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Βασίλη Τζουβάρα και της Γενικής Γραμματέα του Δήμου Βίκυς Εξαδακτύλου υποδέχτηκαν σήμερα στο δημαρχείο τον Υποδιευθυντή Διαχείρισης Έργων Βόρειας Ελλάδας του Ομίλου Εταιρειών ΟΤΕ, Αλκιβιάδη Νουσηκύρου, με τον οποίο συζήτησαν διεξοδικά τα οφέλη από την υλοποίηση των προαναφερόμενων καινοτόμων προγραμμάτων.
Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Νάουσας αντιλαμβανόμενος τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων και των τοπικών επιχειρήσεων για ακόμη υψηλότερες ταχύτητες Internet, έχει χορηγήσει τις κατάλληλες άδειες στον Όμιλο ΟΤΕ, προκειμένου να τοποθετήσει νέες υπερσύγχρονες καμπίνες και να περάσει οπτικές ίνες μέχρι τα σπίτια των δημοτών. Μέσα από ένα δίκτυο μήκους περίπου 10 χλμ., νοικοκυριά και επιχειρήσεις του Δήμου Νάουσας θα αποκτήσουν πρόσβαση σε εγγυημένες ταχύτητες Internet 100 και 200 Mbps, με 100% οπτική ίνα μέχρι το σπίτι, με δυνατότητα μελλοντικής αναβάθμισης σε 1 Gbps. Κατά την συνάντηση επισημάνθηκε ότι το γρήγορο Internet μέσω οπτικών ινών διευκολύνει την καθημερινότητα πολιτών και τοπικών επιχειρήσεων, καθώς μεγάλα αρχεία «κατεβαίνουν» και «αποστέλλονται» εξαιρετικά γρήγορα, ενώ ο χρήστης μπορεί να κάνει πολλές εργασίες ταυτόχρονα και με πολλές ηλεκτρονικές συσκευές online. Με τον τρόπο αυτό θα καλυφθούν οι σύγχρονες ανάγκες για επικοινωνία, ψυχαγωγία και συνδεσιμότητα, ενώ παράλληλα θα δοθεί σημαντική ώθηση στην τοπική επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα.

Με την ευκαιρία της σημερινής συνάντησης με τον Υποδιευθυντή Διαχείρισης Έργων Βόρειας Ελλάδας του Ομίλου ΟΤΕ, ο Δήμαρχος Νάουσας Νικόλας Καρανικόλας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Οι σύγχρονες πόλεις υπάρχουν και εξελίσσονται σε τέσσερα επίπεδα, πέρα από το περιβάλλον, φυσικό και αστικό, της πόλης υπάρχει προφανώς το επίπεδο των κοινωνικών συσχετισμών και σχέσεων, το επίπεδο των οικονομικών διαδικασιών και προφανώς το επίπεδο των ψηφιακών τεχνολογιών. Οι ψηφιακές τεχνολογίες επηρεάζουν στην σημερινή εποχή συνολικά και τα υπόλοιπα τρία επίπεδα των πόλεων και του αστικού ιστού. Ο Δήμος Νάουσας, με την συνεργασία που έχουμε με τον Όμιλο Εταιρειών ΟΤΕ για την αναβάθμιση των τεχνολογικών υποδομών, με γρήγορη ταχύτητα στο Internet έως 200 Mbps, δημιουργεί τις υποδομές μιας πόλης του 21ου αιώνα. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος ως Δήμαρχος της Νάουσας για την συνεργασία μου με την COSMOTE και την απόδοση αυτών των υπηρεσιών στους συμπολίτες μας. Η Νάουσα εξελίσσεται ψηφιακά και προχωρά με σταθερά βήματα σε αναπτυξιακούς δρόμους, καθώς με την αξιοποίηση σύγχρονων και καινοτόμων εφαρμογών, θα επιτευχθεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα αναβάθμισης των τηλεπικοινωνιακών υποδομών στην πόλη μας, το οποίο και θα συμβάλλει στην ουσιαστική μας μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, με πολλαπλά οφέλη σε δημότες και επιχειρήσεις».