Εγκαινιάστηκε η εικαστική δράση «The Cavafy after project» (φωτογραφίες, βίντεο)

Τα εγκαίνια της εικαστικής δράσης «The Cavafy after project» πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Κυριακής 23 Σεπτεμβρίου, στο Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας.

H επιτυχημένη έκθεση «Ερώτων ατελών κάτι αβέβαιες μνήμες» διευρύνθηκε εικαστικά και μετουσιώθηκε καλλιτεχνικά, συν-εκθέτοντας το σύγχρονο εικαστικό αποτύπωμα της δράσης έντεκα καλλιτεχνών, που έλαβε χώρα στις 9 Σεπτεμβρίου 2018 με αφορμή τα ποιήματα του μεγάλου Αλεξανδρινού που αποτέλεσαν αντικείμενο της έκθεσης #CavafyAfterBMB.

Στην έκθεση συμμετέχουν (κατ’ αλφαβητική σειρά): Κατερίνα Αναστασίου, Σταύρος Αποστόλου, Γλύκα Διονυσοπούλου, Μαρί Θεοφίλου, Κατερίνα Καρούλια, Δημήτρης Κουκούδης, Χάρης Κουρουζίδης, Θοδωρής Μαυρίδης, Αθηνά Παπαγιαννούλη, Αλίκη Πογκοσιάν, Αλέξανδρος Τσάκωνας.

Οι επισκέπτες θαύμασαν τα έργα των καλλιτεχνών, ενώ παράλληλα διάβαζαν το ποίημα που αντιπροσωπεύουν.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο επιμελητής Γιώργος Λιόλιος, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία ενημέρωσε το κοινό για τις επικείμενες εκδηλώσεις της ΕΦΑ Ημαθίας κι ένας από τους καλλιτέχνες, ο Χάρης Κουρουζίδης.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018, 10:00. 
Στο καθιερωμένο πανευρωπαϊκά πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, με φετινό θέμα τις Πόλ(ε)ις, και σε συνεργασία με το Ε' Δημοτικό Σχολείο Βέροιας, θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική δράση για τις αποτομές των παραδοσιακών κατοικιών χάριν του δημοσίου χώρου. Αποτομή είναι το κόψιμο μιας γωνίας ενός ιδιωτικού κτηρίου ή οικοπέδου, μια μικρή θυσία δηλαδή, για την διευκόλυνση της κίνησης των πολιτών και των οχημάτων στον δρόμο που περνά μπροστά από το σπίτι. Η δράση έχει στόχο να εμπνεύσει και να ευαισθητοποιήσει καταρχάς τους μικρούς μας φίλους και μέλλοντες πολίτες της Βέροιας για την αγάπη και το σεβασμό του δημόσιου χώρου. #EIPKPoleis #Apotomes.

Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2018, 21:00. Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας. 
Εγκαίνια έκθεσης με θέμα: 
Ματιές στην Οικουμένη με τον φακό του Γιώργη Πούπη. 
Η φωτογραφική έκθεση αποτελεί φόρο τιμής στον μεγάλο Εορδαίο φωτογράφο που χάθηκε πρόσφατα και αποτύπωσε με τον ευαίσθητο φακό του πρόσωπα και μνημεία στην Ελλάδα και την Οικουμένη. Οι φωτογραφίες του Γιώργη Πούπη από τους βασιλικούς τάφους των Αιγών και των ανθρώπων που εργάστηκαν στην ανασκαφή και την ανάδειξή τους, το Άγιο Όρος και από όλον τον κόσμο θα μας θυμίζουν πάντα τον ακριβό φίλο που αφιέρωσε το έργο του στη διάσωση της ατομικής και συλλογικής μνήμης. #PoupisBMB.

Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2018, 11:30-14:00. Αμφιθέατρο Νέου Κτηρίου Μουσείου Αιγών. 
Ημερίδα με θέμα: Πόλεις. Ιδιωτικός, δημόσιος και οικουμενικός χώρος.

11:30-12:30. Αγγελική Κοτταρίδη, ''Οι πόλεις της Ελληνιστικής Οικουμένης. Χωνευτήρι λαών, μήτρα πολιτισμού’’. 
12:30-13:00. Διάλειμμα- καφές. 
13:00-14:00, Γιώργος Λιόλιος, ''Αποτομή, μία δύσκολη στροφή: αναζητώντας στο ιδιωτικό κενό το παρελθόν του δημόσιου χώρου''. #EIPKPoleis #Apotomes.