Το βιβλίο του "Απώλεια Στήριξης" παρουσίασε ο Βεροιώτης Γαβριήλ Παπαδόπουλου στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη (φωτογραφίες)

Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο "Απώλεια Στήριξης" παρουσίασε στον τόπο καταγωγής του, την Βέροια, ο Γαβριήλ Παπαδόπουλος, το απόγευμα της Τετάρτης 29 Μαΐου.

Την εκδήλωση διοργάνωσε το βιβλιοπωλείο «η Γωνιά του Βιβλίου» και οι εκδόσεις Ελευθερουδάκη, σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, όπου και πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση.

Ξεκινώντας, τον λόγο πήρε ο αρχιτέκτονας μηχανικός, Αλέξανδρος Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε στα βασικά προαπαιτούμενα για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου, όπως ήταν η ιδιαίτερη αγάπη του συγγραφέα για τα μαχητικά αεροπλάνα, η αγάπη του για το διάβασμα και τα βιβλία, οι γνώσεις κ.α.

Αναφέρθηκε στους κεντρικούς ήρωες του βιβλίου, την Γκρέις και τον Μιχάλη, οι οποίοι ζουν σε διαφορετικές ηπείρους, συναντιούνται με κάποιον τρόπο κι έπειτα ξετυλίγεται το κουβάρι της ιστορίας, όπου με διαρκείς εναλλαγές συναισθημάτων κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Σε αυτό το σημείο διάβασε εάν μικρό δείγμα γραφής. Όπως είπε κλείνοντας «πρόκειται για μία καλαίσθητη έκδοση που αξίζει να διαβάσετε».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η εκπαιδευτικός - στιχουργός Μελίνα Νικολαΐδου, η οποία αναφέρθηκε στη δύναμη των λέξεων που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας στο βιβλίο του.

«Ο λόγος ρέει και δεν κουράζει τον αναγνώστη. Οι λέξεις είναι τοποθετημένες με σειρά. Η κάθε λέξη έχει τη δική της θέση μέσα στο κείμενο.

Το βιβλίο δεν αφήνει κανένα συναισθηματικό κενό. Ο συγγραφέας έπλασε τους ήρωες του βιβλίου με ακέραιους χαρακτήρες. Είναι ωραία δοσμένοι που ο αναγνώστης νιώθει ότι είναι ζωντανοί, ότι τους γνωρίζει.

Κάθε σελίδα κι ένα ταξίδι…», είπε.

Στο τέλος τον λόγο πήρε ο ίδιος ο συγγραφέας, ο οποίος μίλησε πως προέκυψε η συγγραφή του βιβλίου.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο σκοπιές. Την αεροπορική πλευρά και την ανθρωποκεντρική.

Αναφέρθηκε στην αγάπη του για τα αεροπλάνα και την αίσθηση που του πρόσφεραν οι πτήσεις του στην αερολέσχη.

Είπε ότι την ιστορία του 13ου κεφαλαίου την είχε ήδη γράψει στο μυαλό του. Απλά έπρεπε να πλαισιωθεί με μία αισθηματική ιστορία, καθημερινών ανθρώπων, γήινων χαρακτήρων που παίρνουν τα ρίσκα τους και πληρώνουν τις επιλογές τους.

Έπειτα μίλησε για τους δύο χαρακτήρες του βιβλίου, της Γκρέις και του Μιχάλη, που οι χαρακτήρες τους είναι ένα απαύγασμα χαρακτηριστικών ανθρώπων που ο ίδιος έχει γνωρίσει στην πορεία της ζωής του.

Ακολούθως μίλησε για τα μέρη όπου διαδραματίζεται η ιστορία, εξήγησε τι σημαίνει «Απώλεια στήριξης», που είναι και ομώνυμος τίτλος του βιβλίου, ενώ συμπλήρωσε ότι «δεν φτάνει μία ιδέα για να γράψει κάποιος ένα βιβλίο».

Τελειώνοντας απαντήθηκαν ερωτήσεις του κοινού και ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Γκρέις είναι μια πετυχημένη γυναίκα καριέρας που ζει και εργάζεται στο Μανχάταν. Τα τελευταία χρόνια προσπαθεί να επαναφέρει τη ζωή της σε κανονικούς ρυθμούς μετά από ένα δύσκολο διαζύγιο από τον παιδικό την έρωτα. Ο Μιχάλης είναι πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας και ρισκάρει καθημερινά τη ζωή του επάνω από το Αιγαίο. Η μοίρα τα φέρνει να βρεθούν, να ερωτευτούν και να κάνουν όνειρα για να ζήσουν μαζί. Όμως η ζωή έχει άλλα σχέδια γι’ αυτούς και βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις που πρέπει να φανούν δυνατοί για να τις ξεπεράσουν. Στο τέλος έχουν αλλάξει σαν χαρακτήρες, έχουν ωριμάσει, ανακαλύπτοντας πως κάποια πράγματα που θεωρούσαν ανυπέρβλητα στο παρελθόν ήταν απλά αστεία μπροστά στο τι πραγματικά μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος.

Απόσπασμα του βιβλίου

“Το αεροσκάφος άρχισε να «αχνίζει» στο σημείο που τα φτερά συναντούν την άτρακτο, δείγμα των πολλών δυνάμεων g που δεχόταν. Το σώμα του Μιχάλη, σφιγμένο μέσα στην πτητική αντί-g φόρμα του, προσπαθούσε να προωθήσει το αίμα στο κεφάλι του, για να μη λιποθυμήσει. Ανάσες βαριές και κοφτές και ταυτόχρονα σκληροί ελιγμοί στην προσπάθεια να αποκτήσει τακτικό πλεονέκτημα. Τα αεροσκάφη χορεύανε συγχρονισμένα στον αέρα, σαν γεράκια που ερωτοτροπούν. Μόνο που αυτός ο χορός δεν ήταν ερωτικός. Ήταν σκληρός κι επικίνδυνος.
- Νίκο, είμαι χαμηλά στα 1.000 πόδια.
- Σε βλέπω, ο δικός μου παραμένει ψηλά, τον έχω σταθερά κιλ.”

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γαβριήλ Παπαδόπουλος γεννήθηκε το 1980 στη Βέροια. Σπούδασε Ηλεκτρονικός Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ στη Μεγάλη Βρετανία, όπου έκανε και τις μεταπτυχιακές σπουδές του στην Ψηφιακή Ηλεκτρονική. Από το 2006 ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ως μηχανικός τηλεπικοινωνιών. Η αγάπη του για τον χώρο της αεροπορίας ήταν η αφορμή για την δημιουργία της Απώλειας Στήριξης, το οποίο αποτελεί και την πρώτη συγγραφική του προσπάθεια.

{jlex}flickr:72157708823285337{/jlex}