Logo

Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Βέροιας: Είμαστε ό,τι τρώμε…

iev-Imera-Diatrofis

Με τα οφέλη της υγιεινής διατροφής, και με τη σωστή ενημέρωση των μαθητών σχετικά με το τι ενδείκνυται να τρώμε, ασχολήθηκαν οι δάσκαλοι του Δημοτικού των Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων Βέροιας «Ι. Σαφαρίκας-Ι. Μπαρμπαρούσης», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.

Στην Δ' Δημοτικού, ο κ. Γιάννης Μαρμαράς ανέλυσε στα παιδιά έννοιες όπως "θρεπτική αξία", "βιταμίνη", "πρωτεΐνη", "υδατάνθρακας", κ.ά., και τους εξήγησε ποια είναι τα οφέλη, αλλά και ποια τα βλαβερά συστατικά των τροφών που καταναλώνουμε συνήθως. Στη συνέχεια τα παιδιά έπαιξαν ένα παιχνίδι, όπου το καθένα τους έλεγε μία τροφή -φρούτο, λαχανικό, φαγητό-, και όλα μαζί προσπαθούσαν να την κατατάξουν στη σωστή κατηγορία τροφίμων, τονίζοντας επίσης αν επρόκειτο για υγιεινή τροφή. Τέλος, η τάξη δημιούργησε μία διατροφική πυραμίδα, προκειμένου να είναι συγκεντρωμένα τα όσα έμαθαν οι μαθητές μέσα από τις συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Στην Ε' Δημοτικού, η κ. Κωνσταντίνα Καρλή εισήγαγε τα παιδιά στην ιδέα της Μεσογειακής διατροφής, και στο πώς πρέπει να είναι δομημένη η διατροφή μας, ώστε να είναι ισορροπημένη. Οι μαθητές ασχολήθηκαν με τη διατροφική πυραμίδα, και ολοκλήρωσαν τις δραστηριότητές τους στην κουζίνα του σχολείου, όπου έφτιαξαν κουλουράκια λαδιού με πορτοκάλι και κανέλα, με τη βοήθεια της δασκάλας τους.

Στην Στ' Δημοτικού, οι μαθητές μαζί με τη δασκάλα τους, κ. Μαρία Λιακοπούλου, ετοιμάζουν ένα τραγούδι και δύο θεατρικά, τα οποία θα παρουσιάσουν στη γιορτή του σχολείου για την επέτειο του "ΟΧΙ". Το τραγούδι είναι η ελληνική διασκευή του Dο Re Mi από την ταινία "Η μελωδία της ευτυχίας" του 1965, το οποίο πέντε μαθήτριες θα συνοδεύουν με μελλόντικες. Πρόκειται για ένα τραγούδι που συνδυάζει τα οφέλη της εκμάθησης ενός μουσικού οργάνου και της συμμετοχής σε χορωδία, μαζί με τις διατροφικές μας συνήθειες. Τα δύο θεατρικά βασίζονται σε αποσπάσματα από τα βιβλία της Μαρίας Ιορδανίδου "Λωξάντρα" (1963), και του Τάσου Μπουλμέτη "Πολίτικη Κουζίνα" (2003), μιας και μιλάμε για βιβλία με έντονες μυρωδιές και γεύσεις.

Δυστυχώς, η Ελλάδα ανήκει στις χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας στον κόσμο, κάτι που πρέπει να αλλάξει λίαν συντόμως. Με τις παραπάνω δραστηριότητες, οι δάσκαλοι των Ι.Ε.Β. φρόντισαν να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές όσον αφορά στη σωστή διατροφή που πρέπει κανείς να ακολουθεί, δεδομένου ότι η υγεία μας είναι άμεσα συνδεδεμένη μ' αυτήν.

Ζέρβα Ελευθερία-Χαρά

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb