Logo

Τα σχοινιά και οι ποιότητες τους

Το σχοινί μπορεί να κατασκευάζεται είτε από φυσικές ίνες, οι οποίες έχουν υποστεί επεξεργασία ώστε να είναι εύκολο να μορφοποιηθούν σε νήματα ή από συνθετικά υλικά που έχουν περιστραφεί σε ίνες ή εξωθούνται σε μακριές ίνες.

Οι φυσικές ίνες περιλαμβάνουν κάνναβη, σιζάλ, βαμβάκι, λινάρι και γιούτα. Ένα άλλο φυσικό υλικό καλείται κάνναβη μανίλα, αλλά είναι στην πραγματικότητα οι ίνες από ένα φυτό μπανάνας. Το Sisal χρησιμοποιήθηκε εκτενώς για να δημιουργήσει σπάγγο, αλλά τα συνθετικά υλικά το αντικαθιστούν. Το σχοινί Μανίλα χρησιμοποιείται ακόμα από τους παραδοσιακούς, αλλά μπορεί να σαπίζει από το εσωτερικό, χάνοντας έτσι τη δύναμή του χωρίς να δίνει καμία ένδειξη προς τα έξω.

Οι συνθετικές ίνες περιλαμβάνουν νάιλον, πολυεστέρα, πολυπροπυλένιο και αραμίδιο. Το πολυπροπυλένιο κοστίζει το λιγότερο, επιπλέει στο νερό και δεν τεντώνει αισθητά. Για αυτούς τους λόγους, κάνει ένα καλό σχοινί έλξης για σκι θαλάσσης. Το νάυλον είναι ακριβό, αρκετά ισχυρό, και έχει αρκετά κομμάτια. Δημιουργεί μια εξαιρετική γραμμή σύνδεσης για σκάφη λόγω της ικανότητάς της να σφίγγει ελαφριά, αλλά με καλά κρατήματα. Το αραμίδιο είναι το ισχυρότερο, αλλά είναι επίσης πολύ ακριβό. Το νάυλον και ο πολυεστέρας μπορούν να περιστρέφονται σε ίνες μήκους περίπου 4-10 ίντσες (10-25 cm). Τα σχοινιά που κατασκευάζονται από περιστρεφόμενες συνθετικές ίνες αισθάνονται ασαφή και δεν είναι τόσο δυνατά όσο τα σχοινιά που κατασκευάζονται από μακρά συνεχή νήματα. Μερικά σχοινιά χρησιμοποιούν δύο διαφορετικά συνθετικά υλικά για να επιτύχουν ένα συνδυασμό υψηλής αντοχής και χαμηλού κόστους ή υψηλής αντοχής και ομαλής φινιρίσματος επιφάνειας.

Το συρματόσχοινο μπορεί να είναι κατασκευασμένο από σύρματα από σίδηρο ή χάλυβα. Αυτό συνήθως αναφέρεται ως καλώδιο και χρησιμοποιείται σε γέφυρες, ανελκυστήρες και γερανούς. Δημιουργείται με διαφορετική διαδικασία από τα σχοινιά ινών ή νημάτων.

Η Βιομηχανία

Οι ίνες και τα νήματα πρώτα σχηματίζονται σε νήματα. Το νήμα κατόπιν στριμμένο, πλεγμένο σύμφωνα με τον τύπο σχοινιού που κατασκευάζεται. Η διάμετρος του σχοινιού καθορίζεται από τη διάμετρο του νήματος, τον αριθμό

Νήματα σχοινιού ανά κλώνο και τον αριθμό κλωστών ή πλεξούδων στο τελικό σχοινί.

1 Εάν το σχοινί πρόκειται να κατασκευαστεί από ακατέργαστες φυσικές ίνες, οι ίνες λιπαίνονται πρώτα με φυσικό λάδι. Στη συνέχεια τροφοδοτούνται σε μια σειρά μηχανών που απομακρύνουν κάθε βρωμιά, ισιώνουν τις ίνες, εξαπλώνονται και τις χτενίζουν με διάφορα σετ χαλύβδινων χτενών. Κάθε σειρά έχει τα δόντια που βρίσκονται πιο κοντά καθώς οι ίνες προχωρούν μέσω της διαδικασίας. Αυτό παράγει μια χαλαρή, συνεχή κορδέλα από ίνες που ονομάζεται λωρίδα. Οι ίνες στο στέλεχος έχουν ευθυγραμμιστεί κατά μήκος του μεγάλου άξονα της ταινίας. Οι συνθετικές ίνες ακολουθούν μια παρόμοια διαδικασία, αλλά τείνουν να ευθυγραμμίζονται πιο εύκολα. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά περισσότερες πληροφορίες στην Ελληνική εγκυκλοπαίδεια.

Εάν το σχοινί πρόκειται να κατασκευαστεί από μακριά νήματα από συνθετικό υλικό, πολλά νήματα είναι ομαδοποιημένα σε μια διαδικασία που ονομάζεται διπλασιασμός ή ρίψη. Αυτό παράγει μια λωρίδα πολλαπλών στρώσεων νηματίων.

2 Η λωρίδα τρέχει μέσα από τους κυλίνδρους μιας μηχανής έλξης για να την συμπιέσει πριν στριφτεί στο νήμα. Το νήμα που έχει δεξιόστροφη συστροφή (προς τα δεξιά και προς τα πάνω), όταν βλέπει από το τέλος, λέγεται ότι έχει στροφή "Ζ" και ότι το νήμα που έχει αριστερή και άνω στροφή αριστερά (προς τα αριστερά και προς τα πάνω) λέγεται ότι έχει μια συστροφή "S". Μερικές φορές αυτό αναφέρεται ως νήματα με το δεξί χέρι και το αριστερό χέρι. Το τελειωμένο νήμα είναι τυλιγμένο σε καρούλια που ονομάζονται μπομπίνες. Σε αυτό το σημείο, το νήμα μπορεί να βαφεί σε διάφορα χρώματα για να παράγει ένα κλώνο, ή ένα ολόκληρο σχοινί, ενός συγκεκριμένου χρώματος. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την εξεύρεση μιας συγκεκριμένης γραμμής σε ένα λαβύρινθο σε ένα ιστιοφόρο.

Δημιουργία στριμμένου σχοινιού

3 Τα μπομπίνες του νήματος τοποθετούνται σε ένα πλαίσιο που είναι γνωστό ως κρεμάστρα. Για συρματόσχοινο τριών κλώνων, δεξιού συστροφέα, τα νήματα Z-twist θα χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή κάθε κλώνου. Τα άκρα των νημάτων τροφοδοτούνται μέσω μιας οπής σε μια πλάκα καταχώρησης η οποία διατηρεί τα νήματα στην σωστή σχέση μεταξύ τους. Τα άκρα των νημάτων τροφοδοτούνται στη συνέχεια σε ένα σωλήνα συμπίεσης. Καθώς το νήμα τραβιέται διαμέσου του σωλήνα συμπίεσης, ο σωλήνας το αναστρέφει στην κατεύθυνση S-στρίψιμο, αντίθετα από την συστροφή νήματος, για να παράγει ένα σφιχτό κλώνο.

4 Οι κλώνοι μεταφέρονται είτε σε μπομπίνες κλώνου είτε τροφοδοτούνται απευθείας στο μηχάνημα κλεισίματος. Για συνηθισμένο σχοινί τριών κλώνων, θα χρησιμοποιηθούν τρεις κλώνοι S-twist. Η μηχανή κλεισίματος συγκρατεί τους κλώνους σταθερά με έναν σφιγκτήρα τύπου σωλήνα που ονομάζεται κορυφή τοποθέτησης. Το άκρο κάθε έλικος περνάει στη συνέχεια μέσω μίας περιστρεφόμενης μήτρας, η οποία περιστρέφει τους κλώνους στην κατεύθυνση της περιστροφής Z, κλειδώνοντάς τις μεταξύ τους. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται κλείσιμο του σχοινιού.

5 Το τελειωμένο σχοινί τυλίγεται πάνω σε ένα έλικτρο. Όταν έχει φτάσει το άκρο των κλώνων, το έτοιμο πηνίο σχοινιού αφαιρείται από τον κύλινδρο και συνδέεται μαζί με ταινίες μικρότερου σχοινιού. Τα άκρα είναι είτε κολλημένα είτε, αν το σχοινί είναι συνθετικό υλικό, λειωμένο με θερμότητα για να αποφευχθεί η διάσπαση τους.

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb