Logo

Θεατρομουσικοχορευτικό ταξίδι στην Ανατολή από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ημαθίας (φωτογραφίες, βίντεο)

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μικρασιατικού Πολιτισμού που διοργανώνει ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Ημαθίας, με τη συμμετοχή της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, κάθε χρόνο στο τέλος Νοέμβρη, ο σύλλογος παρουσίασε την θεατρική μουσικοχορευτική παράσταση «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ», την Κυριακή 25 Νοεμβρίου, στην κατάμεστη αίθουσα του κινηματοθέατρου ΣΤΑΡ, στην Βέροια.

Επρόκειτο για μία δίωρη και πλέον εξαιρετική παράσταση, που ανέδειξε τον πλούσιο θησαυρό της μουσικής δημιουργίας της Ανατολής. Ένα μουσικό θησαυρό που έφεραν οι Έλληνες πρόσφυγες στην Ελλάδα, ο οποίος επηρέασε και επηρεάζει ακόμη και σήμερα το νεοελληνικό γλέντι.

Πέραν των 100 και πλέον καλλιτεχνών του Συλλόγου Μικρασιατών (χορευτές όλων των ηλικιών και χορωδοί), εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μαζί με μουσικό σχήμα 9 καλλιτεχνών - μουσικών που όλοι έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τη Βέροια, από τους οποίους κάποιοι είναι αναγνωρισμένοι στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της προέδρου του συλλόγου της κ. Αναστασίας Παυλίδου – Αλεξοπούλου, ενώ τη σκυτάλη πήρε η Χορωδία του συλλόγου.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν μέσω θεατρικού δρώμενου αποσπάσματα από τη ζωή των Μικρασιατών από διάφορες περιοχές. Ξεκίνησε με: Γέννεσις της Ανατολής, Καππαδοκία, Παράλια Μιρκάς Ασίας (Ιωνία, Σμύρνη), Κωνσταντινούπολη κι έκλεισε με πρόσφυγες (θεατρικές επιθεωρήσεις, καπηλειά).

Συντελεστές:

Συμμετείχαν τα τμήματα χορού και χορωδίας του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ημαθίας

Μουδίρη-Χασιώτου Έλενα (τραγούδι, κρουστά)

Κουτσιμανής Ιορδάνης (ούτι, τραγούδι)

Καλατής Αντώνης (βιολί, λύρα Πόντου)

Ηλιάδης Ιάκωβος (λαούτο)

Γουδώνης Βασίλης (κανονάκι)

Βλαχοδήμος Παρασκευάς (ακορντεόν)

Μελικιώτης Βασίλης (μπουζούκι)

Γεωργουδάκης Γιάννης (κιθάρα)

Πανανόπουλος Φώτης (κρουστά)

Θεατρικό: Στόκα Μαρία (εγγονή), Τελλίδης Δημήτριος (παππούς), Καπετανάκης Σάββας (φίλος)

Επιμέλεια ιματισμού: Πανανοπούλου Τάνια, Κόγκας Γεώργιος

Προβολές: Γκιλιοπούλου Ελίζα

Το σενάριο, το πρόγραμμα και την επιμέλεια της παράστασης είχε αναλάβει ο καλλιτεχνικός υπεύθυνος του Συλλόγου Μικρασιατών, Πανανόπουλος Φώτης, ο οποίος μίλησε βαθιά συγκινημένος στο τέλος της παράστασης. «Έκαναν τα όνειρά μου πραγματικότητα», είπε απευθυνόμενος στους μουσικούς, τους χορωδούς και τους χορευτές που συμμετείχαν σε αυτή την μεγαλειώδη παράσταση.

Η Εβδομάδα Μικρασιατικού Πολιτισμού θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 28 Νοεμβρίου και ώρα 7μμ, στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Βέροιας, όπου θα προβληθεί η ταινία «Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης» και θα ακολουθήσει ομιλία και συζήτηση με θέμα «Η εγκατάσταση των προσφύγων στη Βέροια».

Ομιλητής και εισηγητής ο εκπαιδευτικός Παπακανάκης Παναγιώτης.

Είσοδος ελεύθερη.

 
 

 

Copyright © 2007 - 2023 - Πληροφοριοδότης Όλα τα δικαιώματα διατηρούνται - Ανάπτυξη LEONweb