Κωνσταντάρας: "Πώς επιλέχθηκε το ζίου ζίτσου για την Δημόσια Εκπαίδευση;"

PAGRATIO

Σε ανοιχτή επιστολή προχώρησε ο Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας μέλος του Δ.Σ. του Ημαθίωνα Βεροίας και μέλος της Πολιτιστικής Επιτροπής Φίλων Παγκρατίου Αθλήματος (ΠΕΦΙΠΑ), με την οποία διαμαρτύρεται για την επιλογή του ζίου ζίτζου κι όχι του Παγκρατίου αθλήματος στην δημόσια εκπαίδευση. Συγκεκριμένα αναφέρει:

"Εσχάτως πληροφορηθήκαμε -και μείναμε ενεοί ως χάνοι- για την πρόθεση του κ. Φίλη να εισαγάγει στη δημόσια εκπαίδευση των Ελλήνων μεθόδους αυτοάμυνας προς διδασκαλία... Ορθή η πρόθεση.

Με ποιό σκεπτικό όμως επελέγη το ζίου ζίτσου; Επειδή τον προσέγγισαν οι άνθρωποι του (μη-Ολυμπιακού αυτού) σπόρ και τον έπεισαν για την υπεροχή του στις μεθόδους αυτοάμυνας;

Θέλω να του θυμίσω μερικά γεγονότα:

-Στις χώρες που δεν διαθέτουν ιστορία στα ανάλογα αθλήματα όπως το Ισραήλ, δημιουργούνται αθλήματα (krav-maga).

-Οι ανατολικές χώρες που κάνουν εξαγωγή των εθνικών τους αθλημάτων, ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΚΑΝΟΥΝ, γιατί διαδίδουν την κουλτούρα τους και κερδίζουν οικονομικά.

-Οι αρχαίοι λαοί έχουν από μόνοι τους αναπτύξει όχι μόνο φιλοσοφία και επιστήμαη, αλλά και αθλήματα που καλύπτους ΟΛΕΣ τις ανάγκες της παιδείας.

-Το Παγκράτιο είναι η πληρέστερη και αποτελεσματικότερη μέθοδος αυτοάμυνας, ΜΑΚΡΑΝ. Είναι η πολιτιστική μήτρα από την οποία ξεπήδησαν τα γνωστά αθλήματα.

-Η Ελλάδα διαθέτει Ελληνική Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος.

-Πολλοί Έλληνες έχουν προσπαθήσει να ξεκολλήσουν την πανάρχαια αυτή τέχνη από τη λάσπη της αφάνειας.

Η υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Βέροιας από τον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης στις 17 Νοεμβρίου 2013 είναι η εν τοις πράγμασι απόδειξη της εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας υιοθέτησης της ιδέας ότι το ΠΑ αποτελεί Ελληνικό συγκριτικό πλεονέκτημα και ως τέτοιο θα πρέπει να τύχει της ανάλογης εκμετάλλευσης από τα Υπουργεία:

• Αθλητισμού, που πρέπει να θεσμοθετήσει την παράλληλη διδασκαλία του ΠΑ, με αναλογική συμμετοχή σε τοπικές και πανελλήνιες διοργανώσεις, από όλους τους συλλόγους της χώρας που καλλιεργούν πολεμικές τέχνες, ως προϋπόθεση χορήγησης της αθλητικής αναγνώρισης. Επίσης και κυριότερα, η ΓΓΑ πρέπει, δια της Επιτροπής Ενημέρωσης Διεθνών Αθλητικών Οργανισμών που προβλέπεται στο άρθρο 42 του Ν. 2725/1999, να ενεργήσει για την ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας και τη διάδοση του αθλήματος. Υπόψη η συμφωνία που επιτεύχθηκε το πρωί της 15 Νοε 2013, στη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Συνεδρίου ΠΑ, με τους εκπροσώπους των: Ελλάδος, Αζερμπαϊτζάν, Βουλγαρίας, Βελγίου, Κύπρου, Γερμανίας, Λεττονίας, Ολλανδίας, Ρουμανίας, Ρωσίας, Ισπανίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

• Παιδείας, που πρέπει θεσμικά να εντάξει τη διδασκαλία του ΠΑ στη φυσική αγωγή όλων των βαθμίδων εκπαιδεύσεως και να δημιουργήσει ανάλογες έδρες στα ΤΕΦΑΑ, με αρμοδιότητες παραπέρα έρευνας και ανάπτυξης του αθλήματος, ώστε να διατηρείται επίκαιρο και εναρμονισμένο στα διεθνή δεδομένα.

• Εθνικής Άμυνας, που αναμένεται να εισαγάγει την εκπαίδευση στο άθλημα, ως βασική δεξιότητα αυτοάμυνας του στρατεύματος με ιδιαίτερη έμφαση στις Ειδικές Δυνάμεις.

• Προστασίας του πολίτη, που πρέπει να διαθέτει το σύνολο των μαχίμων του στελεχών εκπαιδευμένο στην αυτοάμυνα για την υποβοήθηση στην άοπλη αντιμετώπιση των βίαιων εγκληματιών.

• Τουρισμού, για τη θεσμική ένταξη και προώθηση του ΠΑ στα πακέτα των σημαντικών κατ' αρχήν τουριστικών προορισμών όπως Κρήτης, Κέρκυρας, Χαλκιδικής, Αιγαίου κλπ, ακόμη και κρουαζιέρας. Λογικά, θα έπρεπε να είχε γίνει η ένταξη στην καμπάνια του 2014.

• Εξωτερικών, που μέσω των μηχανισμών και υπηρεσιών του προς τους διεθνείς οργανισμούς και fora, τα αντίστοιχα υπουργεία και τους ανάλογους φορείς των χωρών-στόχων που θα επιλεγούν για τη διάδοση του αθλήματος, θα προωθήσει επίσημα για υπογραφή το πρωτόκολλο, του οποίου θεματοφύλακας είναι η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος (World Pangration Athlima Federation ) με έδρα την Αθήνα.

Υπόψη ότι καμία από τις παραπάνω ενδεδειγμένες ενέργειες δεν αποτελεί προϋπόθεση για άλλη, άρα όλες μπορούν να υλοποιούνται ταυτόχρονα. Επίσης και το κυριότερο, ουδεμία απαιτούμενη ενέργεια απαιτεί χρηματοδότηση, τουναντίον, το σύνολό τους σκοπεί και αποτελεί πηγή εσόδων, υπό τον όρο του συντονισμού από τον αρμόδιο για τον Αθλητισμό Υπουργό, όλων των φορέων που χρειάζεται να συνεισφέρουν το αναλογούν στον καθένα έργο...

Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος, λειτουργεί η Πολιτιστική Επιτροπή Φίλων Παγκρατίου Αθλήματος (ΠΕΦΙΠΑ), που τα τελευταία χρόνια επιτέλεσε σοβαρότατο έργο, προσελκύοντας αξιόλογα μέλη της Ελληνικής κοινωνίας και επιστημονικής κοινότητας στους κόλπους της και διοργανώνοντας πρωτοπόρες εκδηλώσεις, όπως η παρουσίαση του Παγκρατίου σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους (Σχολή Αριστοτέλους, Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας κλπ) αλλά και πρωτότυπες εκδηλώσεις όπως το περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το 2013, με πάνω από 10.000 θεατές".