Ξεκίνησαν οι δηλώσεις συμμετοχής στον 2ο Δρόμο των Ανακτόρων

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βεργίνας «Αιγές» σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας, το ΚΑΠΑ Δήμου Βέροιας και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας διοργανώνουν τον 2ο Δρόμο των Ανακτόρων, με αγώνες 12 χλμ , 8,3 χλμ και 1 χλμ για παιδιά.

Ο Σύλλογος αναφέρει τα εξής:

"Με την εμπειρία του 1ου Αγώνα των Ανακτόρων, όπου μας τιμήσατε με την συμμετοχή σας και εκφραστήκατε με τα καλύτερα λόγια για τον αγώνα μας, θα χαρούμε να σας προσφέρουμε την φιλοξενία μας και στη δεύτερη διοργάνωσή μας. Στη Βεργίνα Ημαθίας, τον τόπο που διάλεξαν οι Μακεδόνες πρόγονοι μας για να ιδρύσουν την πρωτεύουσά τους και εκεί όπου ο Φίλιππος Β΄ έχτισε το λαμπρό του ανάκτορο, σας προσκαλούμε να τρέξετε στο δεύτερο αγώνα μας.

Ο φετινός αγώνας μας είναι εμπλουτισμένος με μια δεύτερη μικρότερη ορεινή διαδρομή 8 χιλιομέτρων στις πλαγιές των Πιερίων, γύρω από το αρχαίο τείχος των Αιγών, καθώς και με μια παιδική διαδρομή 1 χιλιομέτρου στα όρια του χωριού.

Η ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα επιλέχθηκε ώστε να αποτελεί μια ευκαιρία επανένταξης στην δρομική δραστηριότητα για έμπειρους δρομείς μετά τον μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος», αλλά και μιας πρώτης συμμετοχής στον μικρότερο ορεινό αγώνα για δρομείς μικρής και μέτριας εμπειρίας.

Τόπος Εκκίνησης και Τερματισμού: Πλατεία Βεργίνας Ημαθίας
Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 29 Απριλίου 2018
Ώρα Εκκίνησης: 10 πμ.

Διαδρομή -Χρονομέτρηση: Οι ορεινές διαδρομές του αγώνα σχεδιάστηκαν έτσι ώστε να αναδειχθεί η ιστορικότητα και το φυσικό κάλλος της περιοχής. Αμέσως μετά την έξοδο από το χωριό η διαδρομή διέρχεται δίπλα από την αρχαία Νεκρόπολη και από τμήμα του αρχαίου τείχους των Αιγών. Στο 2,5 χλμ αφήνουμε δεξιά τον μεταβυζαντινό ναό του Αγίου Δημητρίου του 15ου αιώνα, ενώ στο 6,4 χλμ διερχόμαστε δίπλα από την «πηγή της Ομορφιάς» και από την ακρόπολη των αρχαίων Αιγών, όπου και διαχωρίζονται οι δύο ορεινές διαδρομές. Η διαδρομή των 12 χλμ ανηφορίζει νότια, ενώ η διαδρομή των 8 χλμ κατηφορίζει βόρεια προς την ακρόπολη των αρχαίων Αιγών. Στο κατηφορικό τμήμα οι δρομείς των 12 χλμ συναντούν τις πηγές και τα υπολείμματα του αγωγού ύδρευσης του Ανακτόρου. Τέλος και οι δύο διαδρομές συναντιούνται δίπλα στο Ανάκτορο του Φιλίππου Β’ και το αρχαίο θέατρο όπου δολοφονήθηκε ο Μακεδόνας βασιλιάς.

Σε μεγάλο τμήμα των διαδρομών του αγώνα, οι συμμετέχοντες θα έχουν πανέμορφη πανοραμική θέα στον κάμπο της Ημαθίας.

Η διαδρομή των 12 χλμ περιλαμβάνει 5% χωματόδρομο, 55% μονοπάτια και 35% δασικό δρόμο με υψομετρική διαφορά +500μ. Περιλαμβάνει και τεχνικό κομμάτι με σάρα μήκους 250μ στο τελευταίο κατηφορικό σκέλος της.

Η διαδρομή των 8,3 χλμ κινείται σε χωματόδρομο, μονοπάτια και δασικό δρόμο με υψομετρική διαφορά +250μ.

Τον αγώνα καλύπτουν η Λέσχη Μοτοσικλετιστών Βεροίας και η διασωστική ομάδα ΕΜΑΚ Καλαμαριάς.

Η χρονομέτρηση θα γίνει ηλεκτρονικά από την εταιρεία Sfendami με άμεση έκδοση των αποτελεσμάτων.

Σήμανση-Τροφοδοσία: Οι διαδρομές είναι σηματοδοτημένες με κορδέλες διαφορετικού χρώματος κάθε 50μ. και πινακίδες σε εμφανή σημεία. Εθελοντές - δείκτες θα υπάρχουν σε κομβικά σημεία των διαδρομών και σε διασταυρώσεις.

Στη διαδρομή των 12 χλμ θα υπάρχουν σταθμοί τροφοδοσίας νερού στο 5,4ο χλμ, στο 10ο χλμ και στον τερματισμό. Στη διαδρομή των 8,3 χλμ θα υπάρχει ένας σταθμός νερού στο 5,4ο χλμ και στον τερματισμό.

Χρονικό όριο αγώνα: Οι δρομείς των 12 χλμ θα πρέπει να έχουν τερματίσει εντός του χρονικού περιθωρίου των 2 ωρών. Οι δρομείς των 8,3 χλμ θα πρέπει να έχουν τερματίσει εντός χρονικού περιθωρίου 1 ώρας και 30 λεπτών.

Σε αντίθετη περίπτωση συνεχίζουν με δική τους ευθύνη.

Δικαίωμα συμμετοχής: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν άνδρες και γυναίκες άνω των 18 ετών, οι οποίοι θα τρέξουν με δική τους ευθύνη , θα πρέπει να έχουν εξεταστεί πρόσφατα από ιατρό και θα υπογράψουν την υπεύθυνη δήλωση που θα τους δοθεί στη γραμματεία πριν την έναρξη του αγώνα.

Δηλώσεις συμμετοχής:

Το κόστος συμμετοχής είναι 5 ευρώ και στους δύο αγώνες.

Η συμμετοχή στον παιδικό αγώνα του 1 χλμ είναι δωρεάν.

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να γίνουν το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018 στην ειδική φόρμα που εμφανίζεται κάνοντας κλικ στο https://results.chronolog.gr/registration.aspx?h=a6e8386666b21baae2eaab62ffc8ac68

Στις πληροφορίες συμμετοχής θα πρέπει να γράψετε υποχρεωτικά:

1. ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ
2. ΕΤΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ
3. ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
4. email ή fax (εφόσον υπάρχουν)

Όριο συμμετεχόντων για δικαίωμα στις παροχές, ο αριθμός των 150 συμμετοχών σε κάθε αγώνα. Σε περίπτωση εξάντλησης των αριθμών συμμετοχής θα γνωστοποιηθεί με απαντητικό email, σε όσους δηλώσουν μετά την εξάντληση.

Ηλικιακές κατηγορίες & Έπαθλα:

Και στους δύο αγώνες θα βραβευθούν οι τρεις (3) πρώτοι άνδρες και οι τρεις (3) πρώτες γυναίκες της γενικής κατάταξης, καθώς και οι αντίστοιχοι νικητές των ηλικιακών κατηγοριών, οι οποίες είναι οι ακόλουθες:

Για άνδρες και γυναίκες: 18-34, 35-44, 45-54, & 55+

Σε περίπτωση που μια κατηγορία δεν συμπληρώνει περισσότερες από 2 συμμετοχές, θα συγχωνεύεται στην προηγούμενη.

Σε όλους τους δρομείς που θα τερματίσουν θα δοθεί επίχρυσο χειροποίητο αναμνηστικό μετάλλιο, ειδικά σχεδιασμένο και κατασκευασμένο για τον αγώνα από τον αργυροχρυσοχόο της Βέροιας Γ. Ντόκα. Ένα ενθύμιο που θα σας υπενθυμίζει την ιστορικότητα του τόπου μας και της διαδρομής που θα έχετε τρέξει.

Επίσης σε όλους τους συμμετέχοντες θα προσφερθεί μικρό γεύμα με σουβλάκια και κρασί Νάουσας, με την επίδειξη του κουπονιού που θα πάρουν κατά την παραλαβή του αριθμού τους, ως ένδειξη φιλοξενίας στο χωριό μας.

Παραλαβή αριθμών:

Η παραλαβή των αριθμών των αθλητών θα γίνει την Κυριακή 29/4/2018 στην αφετηρία, μεταξύ 8:30 πμ και 9.30 πμ, αλλά και το Σάββατο 28/4/2018 μεταξύ 6μμ και 8μμ, από το ισόγειο του Δημοτικού Σχολείου Βεργίνας, όπου θα υπάρχει γραμματεία. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των αγωνιζομένων παρακαλούνται οι συμμετέχοντες από κοντινά σημεία, καθώς και όσοι θα βρίσκονται από το Σάββατο στη Βεργίνα, να παραλάβουν τους αριθμούς τους το Σάββατο.

Παράδοση και παραλαβή προσωπικών αντικειμένων: Η παράδοση των προσωπικών αντικειμένων των αθλητών θα γίνει έως 9.45 πμ. Τα προσωπικά αντικείμενα και ο ρουχισμός θα παραδοθούν και θα φυλάσσονται σε ειδικό χώρο στο Δημοτικό Σχολείο Βεργίνας.

Αποδυτήρια – Ιατρική & Διασωστική Κάλυψη: Αποδυτήρια και Ιατρείο θα υπάρχουν στην πλατεία του χωριού, στο Δημοτικό Σχολείο Βεργίνας. Η ιατρική κάλυψη του αγώνα θα είναι με μέριμνα του Π.Σ. Βεργίνας «ΑΙΓΕΣ».

Ιατρός θα υπάρχει στην εκκίνηση και τον τερματισμό.

Διασώστες της Ομάδας ΕΜΑΚ Καλαμαριάς θα βρίσκονται σε δύο σημεία στην διαδρομή του αγώνα.

Οι δρομείς καλούνται να σεβαστούν το περιβάλλον, απορρίπτοντας τα μπουκάλια νερού τροφοδοσίας στους χώρους που θα υπάρχουν εθελοντές ή σε εμφανές σημείο της διαδρομής ώστε να περισυλλεγούν από τους εθελοντές.

Φωτογραφική κάλυψη: Φωτογράφοι της διοργάνωσης θα βρίσκονται στην εκκίνηση, τον τερματισμό και τις διαδρομές των αγώνων και οι φωτογραφίες θα είναι διαθέσιμες δωρεάν στους δρομείς που θα συμμετέχουν.

Ώρα Απονομών: Οι απονομές των επάθλων θα γίνουν στις 12:00 το μεσημέρι.

Πολιτιστικά και Τουριστικά ενδιαφέροντα-Ψυχαγωγία:

Οι συνοδοί των αθλητών, αλλά και οι ίδιοι οι αθλητές έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν μετά τον αγώνα, το μοναδικό Μουσείο των Βασιλικών Τάφων των Αιγών, όπου βρίσκεται και ο περίφημος Τάφος του βασιλιά Φιλίππου Β΄, πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σε όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν σε υπαίθριο χώρο με σκηνές ή άλλο μέσο, υπάρχει ο ηλεκτροφωτισμένος εξοχικός χώρος «Πλατάνια», δίπλα ακριβώς στα τελευταία σπίτια του χωριού, με φυσικά τρεχούμενα νερά και κατάφυτος από αιωνόβια πλατάνια.

Πληροφορίες-Χρήσιμοι σύνδεσμοι: Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής στα τηλέφωνα:

Στάθης Ιωακείμ : 6974656021 - Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου «Αιγές»
Κεφάλας Δημήτρης: 6978397974 - Υπεύθυνος Υποδοχής και Φιλοξενίας
Ζησέκας Δημήτρης: 6976391543 - Υπεύθυνος Αγωνιστικών Διαδρομών
Δαγδηλέλης Λουκάς: 6937128653 - Γενικός Συντονιστής Αγώνα

Σας περιμένουμε στις ιστορικές Αιγές!