Συμμετοχή του Σ.Ο. Βέροιας στο 1ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά "Πήλιο 2018" (φωτογραφίες)

Ολοκληρώθηκε το 1ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά "Πήλιο 2018", το οποίο διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία στον Άγιο Ιωάννη Πηλίου, στο ξενοδοχείο “MARO” από 16 έως 23 Ιουνίου 2018 και συγκέντρωσε αρκετούς σκακιστές, Έλληνες και ξένους, από την ελίτ του αθλήματος, οι οποίοι εκτός των αγώνων απόλαυσαν και το πανέμορφο τοπίο της περιοχής, συνδυάζοντας με τον καλύτερο τρόπο διακοπές και σκάκι.

Στο τουρνουά που συνδιοργάνωσαν η Πνευματική Στέγη Περιστερίου και η Σκακιστική Ένωση Βόλου με την αρωγή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και έφεραν εις πέρας οι κ.κ. Περικλής Γερόπαπας και Ανέστης Μιχαηλίδης, συμμετείχαν συνολικά 46 σκακιστές, οι 41 από τους οποίους με διεθνές ELO, με προεξέχοντες τους πρωταθλητές Ελλάδος GM Ιωάννη Νικολαΐδη (2537 ELO) και GM Αθανάσιο Μαστροβασίλη (2505 ELO), τον πολύπειρο με διεθνείς και εθνικούς τίτλους σκακιστή, προπονητή και συγγραφέα GM Ευστράτιο Γρίβα (2445 ELO) καθώς και τους GM Zvonko Stanojoski (2440 ELO), GM Nenad Ristic (2372 ELO) και IM Goran Todorovic (2335 ELO) και πολλούς άλλους δυνατούς σκακιστές, που κατέστησαν το τουρνουά σαν ένα από τα πιο ποιοτικά που διεξάγονται στην Ελλάδα.

Το τουρνουά χαρακτηρίστηκε από τις πολύ δυνατές μονομαχίες, όπου τα θεωρητικά outsiders κοιτούσαν στα μάτια τους δυνατότερους αντιπάλους τους και όχι μόνο τους έφερναν σε δύσκολη θέση αλλά αρκετές φορές έφταναν και στη νίκη.

Οι νεαροί δε σκακιστές έδειξαν πολλές φορές το μεγάλο τους ταλέντο κάνοντας τους έμπειρους αντιπάλους τους να τρίβουν τα μάτια τους από έκπληξη για τις σκακιστικές τους δυνατότητες αλλά παράλληλα να τρίβουν και τα χέρια τους από ικανοποίηση βλέποντας ότι το σκάκι στην Ελλάδα έχει λαμπρό μέλλον.
Μετά από 9 γύρους νικητής αναδείχτηκε ο GM Ιωάννης Νικολαΐδης (ΑΜΕΣ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ) με 8 βαθμούς, στη 2η θέση τερμάτισε ο GM Zvonko Stanojoski επίσης με 8 βαθμούς και στην 3η θέση ο GM Αθανάσιος Μαστροβασίλης (ΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) με 6,5 βαθμούς.

Την πρώτη οκτάδα συμπλήρωσαν κατά σειρά οι: Χρήστος Γκίκας (ΦΟ ΝΕΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ), Κων/νος Μαρκίδης (ΜΓΣ "Ο ΕΘΝΙΚΟΣ" ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ), Απόστολος Παπαποστόλου (ΠΑΣ ΣΥΚΕΩΝ "Ο ΦΟΙΒΟΣ"), Ευστράτιος Γρίβας (ΣΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ) και Goran Todorovic συγκεντρώνοντας όλοι τους από 6 βαθμούς.

1ος Βετεράνος (S50) σκακιστής αναδείχτηκε ο GM Ευστράτιος Γρίβας (ΣΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ) με 6 βαθμούς.

Την 1η θέση των Θεσσαλών σκακιστών κατέκτησε ο αθλητής της Σ.Ε. Βόλου και εξαιρετικός προπονητής Μιχάλης Αγγελής με 5,5 βαθμούς.

Καλύτερος νεαρός αθλητής αναδείχτηκε ο εκπληκτικός 14χρονος από το Βελεστίνο Βόλου Κων/νος Τσαρσιταλίδης (ΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ), ο οποίος παίζοντας σαν ίσος προς ίσο ακόμα και με GM τερμάτισε στην πρώτη δεκάδα του τουρνουά και στην 1η θέση στην κατηγορία Κ18 με 5,5 βαθμούς. Στη 2η θέση στην κατηγορία Κ18 τερμάτισε ο εξαιρετικός Κων/νος Τζιμούλιας (ΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ "Ο ΑΡΗΣ") επίσης με 5,5 βαθμούς και στην 3η θέση ο πολύ καλός Βασίλειος Κουδούνης (ΠΣ ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΗΦΙΣΙΑΣ ΣΕΡΡΩΝ) με 5 βαθμούς.

Πολύ καλές εμφανίσεις πραγματοποίησαν και οι νεαροί Αντώνιος Καλογρίδης από τη Θεσ/νίκη (ΜΑΠΟ "ΚΕΡΑΥΝΟΣ" ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ) και Εμμανουήλ Ραφτόπουλος από το Βόλο (ΣΟ ΒΕΡΟΙΑΣ), οι οποίοι με 4,5 βαθμούς τερμάτισαν στην 1η και 2η θέση αντίστοιχα στην κατηγορία Κ14, όπου την 3η θέση με 3 βαθμούς κατέκτησε ο Ιωάννης-Στυλιανός Αγραφιώτης (ΣΕ ΒΟΛΟΥ).

Στην κατηγορία Κ12 την 1η και 2η θέση κατέκτησαν οι πολύ καλοί Νικόλαος Κούτλας (ΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) και Νεοκλής Δριστέλλας (ΣΟ ΦΑΛΑΝΗΣ) με 5 και 4,5 βαθμούς αντίστοιχα, ενώ στην 3η θέση τερμάτισε ο Σάββας Τζαμτζής (ΣΕ ΒΟΛΟΥ) με 4 βαθμούς.

Στην κατηγορία Κ10 ο φοβερός περσινός πρωταθλητής Ελλάδος, στην κατηγορία του στο μαθητικό πρωτάθλημα, Βελεστινιώτης Χρήστος Τσαρσιταλίδης (ΕΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ) πήρε την 1η θέση με 4,5 βαθμούς δείχνοντας σε ένα ακόμη τουρνουά τις μεγάλες του δυνατότητες, ενώ στην 2η θέση τερμάτισε ο μικρότερος του τουρνουά Βίκτωρ Τζαμτζής (ΣΕ ΒΟΛΟΥ) με 1,5 βαθμό.

1η γυναίκα του τουρνουά αναδείχτηκε η Κων/να Καμπύλη (ΣΟ ΑΣΤΡΟΥΣ) με 4 βαθμούς, ενώ 1ο κορίτσι στην κατηγορία Κ12 αναδείχτηκε η Κων/να Ραφτοπούλου από το Βόλο (ΣΟ ΒΕΡΟΙΑΣ) με 3 βαθμούς, έχοντας πραγματοποιήσει και οι δύο πολύ καλούς αγώνες απέναντι σε πολύ δυνατούς αντιπάλους.

Μετά το τέλος του τουρνουά διοργανωτές και σκακιστές έδωσαν ραντεβού για την επόμενη χρονιά με την ευχή να υπάρχουν περισσότερες συμμετοχές ιδίως από τους συλλόγους της Θεσσαλίας, καθώς, παρόλο που παρόμοιο τουρνουά δεν είχε γίνει ποτέ στην περιοχή της Θεσσαλίας, εκτός των αρκετών σκακιστών της Σ.Ε. Βόλου, η οποία συνδιοργάνωνε το τουρνουά, έλαβαν μέρος ελάχιστοι Θεσσαλοί σκακιστές, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες, παρτίδες κ.ά. στο επίσημο site της διοργάνωσης pelionchess.com.
Αποτελέσματα και στατιστικά των αγώνων υπάρχουν στην ιστοσελίδα http://chess-results.com/tnr349704.aspx?lan=1.
Προκηρύξεις σκακιστικών τουρνουά από όλη την Ελλάδα καθώς και σκακιστικά νέα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://chesswords.blogspot.gr.

{jlex}flickr:72157697986427624{/jlex}