Ραούλ Μπράβο: Με στυλ από... «μερένχες» στη Βέροια

raulbravo

Η μαρέγκα, το άσπρο της Ρεάλ. Οι «μερένχες», το παρατσούκλι της ομάδας της Μαδρίτης... Η μαρέγκα, βασικό συστατικό ζαχαροπλαστικής, με τη γλύκα της, αποτελούμενο από ζάχαρη και απράδι αυγού. Η μαρέγκα σε μια πόλη που ξέρει από γλυκά. Η Βέροια που παίζει ποδόσφαιρο και έχει κάνει το υπέροχο ξεκίνημα στο Πρωτάθλημα. Κι ένας από τους «μερένχες» είναι εδώ. Ο Ραούλ Μππράβο. Να δίνει τη γλύκα του δικού του συστατικού στο σύνολο της Βέροιας που αρέσει πολύ.

Ο 33χρονος Ισπανός επιστρέφει στην Ελλάδα, μετά το 2011, μετά την ολοκλήρωση της θητείας του στον Ολυμπιακό. Παίρνει θέση στην άμυνα. Ηγέτης; Αυτός και όλοι μαζί. Οπως σημείωνει, με απόσταγμα εμπειρίας... "φυσικά και ήρθα εδώ για να δουλέψω σκληρά και να προσφέρω τις εμπειρίες μου. Οταν μπαίνουμε μέσα και οι 11 να βγάζουμε έναν ηγέτη από μέσα μας. Να παλεύουμε μέχρι θανάτου τα παιχνίδια. Ετσι χτίζονται οι μεγάλες ομάδες".

Η δικιά του θάλασσα

Μεγάλωσε στην Γκαντία, μια πόλη κοντά στη Βαλένθια, στην ανατολική Ισπανία, πάνω στη Μεσόγειο. Παραθαλάσσια πόλη με πληθυσμό κάπου στις 200.000 κατοίκους. Τα δικά του θαλάσσια ρεύματα τον έβγαλαν στη Μαδρίτη. Η Ρεάλ εντόπισε το ταλέντο του και τον πήρε στην ομάδα. Ο Ραούλ Μπράβο ήταν τότε 15 χρόνων. Εβλεπε τους γονείς του μια φορά το δίμηνο. Οπως λέει όμως... "όταν σε ζητά η Ρεάλ, δεν μπορείς να πεις όχι. Η ρεάλ ήταν το όνειρό μου".

Ζει από κοντά, για 11 χρόνια, το τι σημαίνει να είσαι μέλος ενός από τους μεγαλύτερους συλλόγους παγκοσμίως. Ζει από κοντά τεράστιους ποδοσφαιρικούς αστέρες, ζει από κοντά τίτλους, βιώνει σπουδαίες στιγμές και γνωρίζει μέσα από το ποδόσφαιρο μεγάλες προσωπικότητες. Το 2007 αποχωρεί από τη Ρεάλ και έρχεται στον Ολυμπιακό. Και μετά, Νουμάνθια, πάλι Ολυμπιακός, Βαγεκάνο, Γκέρμιναλ, Κόρδοβα και τώρα Βέροια.

Το δικό του σύνθημα

Η ομάδα της Ημαθίας έχει κάνει μια εξαιρετική αρχή στο Πρωτάθλημα, με τρεις νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια, μια επίδοση που έχει γίνει δεκτή με διθυραμβικά σχόλια. Η ομάδα πάντως θέλει να κρατήσει κλειστές τις πόρτες σε αυτά. "Ο ενθουσιασμός μπορεί να είναι από τα ΜΜΕ ή από την πόλη. Εμείς στην ομάδα δεν το κοιτάμε αυτό. Στόχος είναι η σωτηρία. Να σώσουμε νωρίς την παρτίδα. Είναι καλό ότι κάναμε ένα καλό ξεκίνημα αλλά αν μείνουμε εδώ δεν θα έχουμε καταφέρει τίποτα. Οπότε, συνεχίζουμε με δουλειά και με ταπεινότητα", λέει και αναφέρεται στους στόχους: " Ηρθαμε σε μια ομάδα που είχε συγκεκριμένους στόχους κάθε χρονιά. Το ρόστερ βέβαια, φέτος έχει αλλάξει, αλλά οι στόχοι δεν μπορούν να αλλάξουν από τη στιγμή στην άλλη. Το να λέμε τώρα αν θα τερματίσουμε στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας ή στα play offs είναι άτοπο. Το μόνο που σκεφτόμαστε είναι να συνεχίσουμε στον ίδιο ρυθμό, να εξασφαλίσουμε μια άνετη παραμονή".

Αναφέρεται στην επιστροφή του στην Ελλάδα: "Λατρεύω την Ελλάδα. Και η χώρα μου αρέσει και το Πρωτάθλημα. Αν εξαιρέσεις κάποια άλλα ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα σε τοπ επίπεδο, το ελληνικό Πρωτάθλημα είναι ποιοτικό, είναι δυνατό και το γνωρίζω καλά. Και οι Ελληνες είναι φιλόξενοι".

Ποιότητα...

Οι αλλαγές στο ρόστερ της Βέροιας είναι πολλές, οι προσθήκες νέων παικτών είναι αρκετές. Λέει ο Ραούλ Μπράβο: "Εχω εκπλαγεί από την ποιότητα που συνάντησα στο ρόστερ και κυρίως μεσοεπιθετικά. Υπάρχουν ποδοσφαιριστές, γρήγοροι, νεαροί και με καλή τεχνική κατάρτιση. Αν βρούμε ισορροπία μεταξύ επίθεσης και άμυνας θα είμαστε ευχάριστη έκπληξη στο Πρωτάθλημα. Αν κρατάμε το μηδέν πίσω, με την ποιότητα που έχουμε μπροστά, θα προκαλέσουμε πολλές ζημιές σε αρκετές ομάδες". Προσθέτει: "Στη Βέροια μου δίνεται η ευκαιρία να θέσω προσωπικούς στόχους και όταν μέσα από την ομάδα εκπληρώνεις τους προσωπικούς σου στόχους, τότε έχεις μια πολύ όμορφη χρονιά".

«Και βλέπω τον Ρονάλντο στα αποδυτήρια...»

Οι ιστορίες από τα χρόνια στη Ρεάλ είναι πολλές. Από τα χρόνια -μεταξύ άλλων- των "Γκαλάκτικος". Και ο Ρομπέρτο Κάρλος που ήταν εκεί, σε θέση αριστερού μπακ, ήταν το δικό του μεγάλο... "πρόβλημα". Ο Ραούλ Μπράβο λέει χαρακτηριστικά: "Μετά το ντεμπούτο μου το 2001, έπαιξα σε επτά παιχνίδια εκείνη τη σεζόν στη Ρεάλ. Συνήθως ήμουν στον πάγκο. Αλλά όταν είσαι 21 και παίζεις στη Ρεάλ είσαι χαρούμενος. Το πρόβλημά μου λεγόταν Ρομπέρτο Κάρλος, ο καλύτερος αριστερός μπακ όλων των εποχών". Προσθέτει: "Ηταν τα χρόνια που η Ρεάλ έπαιρνε τον έναν μετά τον άλλον, τους μεγάλους αστέρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ζιντάν, Φίγκο, Ρονάλντο, Μπέκαμ... Θυμάμαι την πρώτη μου συνάντηση με τον Ρονάλντο. Ηξερα ότι είχε υπογράψει αλλά όταν τον βλέπεις ξαφνικά στα αποδυτήρια, εντυπωσιάζεσαι. Σαν να βλέπεις "φάντασμα"... Για πολλά χρόνια τον βλέπεις μόνο στην τηλεόραση και ξαφνικά είναι εκεί. Ο Ρονάλντο ήρθε την πρώτη μέρα και μου έδωσε το χέρι του".

Ο Μπέκαμ και ο Τομ Κρουζ

Μιλά για τη γνωριμία του με τον Μπέκαμ αλλά και τις διακοπές που έκαναν μαζί και με τον Τομ Κρουζ. "Ο Μπέκαμ έχει πολύ καλό δεξί πόδι. Ωραίος τύπος. Μαζί του είχαμε κάνει ένα ταξίδι και ήταν μαζί και ο Τομ Κρουζ με την Κέιτι Χολμς. Οι δικές μου μέρες του Χόλιγουντ...".
Οταν συζητά για τα χρόνια στη Μαδρίτη, αφήνει τη μνήμη του να ταξιδέψει. "Εχω υπέροχες αναμνήσεις. Εζησα 11 χρόνια στη Μαδρίτη και μου έδωσε τα πάντα. Οταν βλέπω το Μπερναμπέου στην τηλεόραση, ζηλεύω που δεν παίζω εκεί γιατί είναι ένα επιβλητικό στάδιο". Κι όταν είχε έρθει στην Ελλάδα, σε μια συνέντευξη που είχε δώσει, είχε πει: "Στην Ελλάδα ζούνε καλά και οι φίλαθλοι είναι φανταστικοί".

Εκρηξη συναισθημάτων με Κόρδοβα

Προηγούμενός του σταθμός, πριν από τη Βέροια, η Κόρδοβα. Ο Ραούλ Μπράβο την προηγούμενη σεζόν έπαιζε στη Β' κατηγορία της Ισπανίας, έμελε όμως να παίξει ένα παιχνίδι το οποίο πολύ δύσκολα να το ξεχάσει. Μπορεί να έχει δώσει τόσους και τόσους αγώνες στα γήπεδα, αυτό όμως ήταν συγκλονιστικό. Εκρηξη συνιασθημάτων...
Μόλις λίγους μήνες πριν, η Κόρδοβα έπαιζε την άνοδο στην Πριμέρα Ντιβιζιόν, εκτός έδρας με τη Λας Πάλμας. Ενα λάθος του Ραούλ Μπράβο είναι η αρχή της φάσης που καταλήγει στο γκολ της Λας Πάλμας. Η Λας Πάλμας είναι αγκαλιά με την άνοδο. Τριγύρω, στο γήπεδο, οι οπαδοί των γηπεδούχων, άρχισαν να μπαίνουν μέσα, στον περιβάλλοντα χώρο και περίμεναν το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή. Κι όμως...

Στην τελευταία, ουσιαστικά, φάση του αγώνα, η Κόρδοβα κάνει την επίθεσή της. Ο Ραούλ Μπράβο τροφοδοτεί τον Ουλίσες Ντάβιλα, ο οποίος σκοράρει, κάνει το 1-1 και με το 0-0 του πρώτου αγώνα, είναι η Κόρδοβα αυτή που πανηγυρίζει την άνοδο. Ο Ραούλ Μπράβο ξεσπάει σε λυγμούς. Ο τρόπος με τον οποίον προσπαθεί να εκφράσει τα συναισθήματά του με λόγια είναι ενδεικτικός: "Για μένα, είναι σαν να έχω κατακτήσει έναν ακόμη τίτλο. Ηταν πολύ δυνατό. Φθάσαμε μέχρι το τέλος. Κάτι πολύ δυνατό... Δεν ξέρω τι άλλο να σας πω".

πηγή: www.metrosport.gr