Μια ανάλατη σαλάτα και η ξεχειλωμένη αλήθεια (video)

Του Μένιου Σακελλαρόπουλου 

Τι να έκανε ο… Νίκος Αλέφαντος βλέποντας τον Ορέστη Καρνέζη να μαζεύει τρεις φορές τη μπάλα από τα δίχτυα του και τον Φερνάντο Σάντος να ξεσφίγγει τη γραβάτα του και να σκουπίζει τον ιδρώτα του;

«Έλα μωρέ τώρα, που πάμε με τους άμπαλους αυτούς; Με κέντρο πιο αργό από τον επιτάφιο και με κυνηγούς που δεν πετυχαίνουν ούτε νταλίκα στα δέκα μέτρα; Έλα μωρέ, τα είχε πει ο Αλέφαντος. Ποιος Σάντος τώρα; Πού πας ρε με τον Κατσουράνη; Ούτε βόλτα στην Ομόνοια δεν μπορεί να τελειώσει. Κι εσύ ρε Σαμαρά τι νομίζεις; Ότι είσαι σκιέρ στο χορτάρι; Δώσε ρε τη μπαλίτσα και σταμάτα να φτιάχνεις το μαλλί. Για καμία διαφήμιση είσαι, το πολύ-πολύ. Κι εσύ ρε Γκέκα κάτσε στην Τουρκία να τρως κεμπάπ και να μη μας πρήζεις. Κι η κυρά Κατίνα θα έβαζε αυτό το γκολ στην κενή εστία.

Ο Χολέμπας; Δεν κόβει ούτε με βαλέ. Πού πας ρε Καραμήτρο σε Μουντιάλ; Θα σε καταπιούν και θα τους κοιτάζεις σαν χάνος. Και για τον Σαλπιγγίδη σας το χα πει ρε. Ξεζουμισμένος είναι, για κανα ψάρι στην Κρήνη. Γιατί ρε Σάντος ανακατεύεις την ομάδα; Τι είναι; Τράπουλα; Εντάξει, είναι κοντός ο Φετφατζίδης, αλλά δεν τον βλέπεις δίπλα σου; Μου λένε ότι πήγε καλά ο Κονέ. Και ποιον τρόμαξε ρε αυτός; Γελάγανε οι Κολομβιανοί. Γιατί είδαν ότι δεν μπορούν τα παλικάρια μας. Α, αυτό το είχε πει ο Αγγελάρας, αλλά το δανείζομαι. Κουτί μου πάει…»

Αυτά (θα) έλεγε ο Αλέφαντος –μάθε μπαλίτσα στον άρχοντα- κι η αλήθεια είναι ότι με τη λήξη του αγώνα πολλοί… Αλεφάντισαν!

Γιατί με μια απλή ματιά στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης εύκολα θα έβλεπε κανείς την απόλυτη ισοπέδωση της Εθνικής, που τσίμπησε μια τριάρα με το καλησπέρα.

Η αλήθεια σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ξεχειλωμένη σαν… λάστιχο που ταλαιπωρούν καμιά δεκαριά μαθήτριες του Δημοτικού.

Άλλοι θεωρούν ότι ήταν μια γενικά ικανοποιητική εμφάνιση, που απλώς αμαυρώθηκε από την έλλειψη προσοχής και αυτοσυγκέντρωσης στις φάσεις των τριών γκολ, επιμένοντας ότι το σκορ αυτό δεν λέει την αλήθεια κι ότι αδικεί την Εθνική. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι η ομάδα ήταν… μία χόρτα και μάλιστα πατημένα. Κι άλλοι, επίσης ωμοί, θεωρούν ότι πήραμε ό,τι αξίζαμε. Υπάρχει όμως και το επίσημο παράπονο του Σάντος, εκδηλωμένο στη συνέντευξη Τύπου. «Μερικοί παίχτες δεν κατάλαβαν ότι παίζουμε στο μουντιάλ…» Να μια αλήθεια. Όταν παίζεις σε Παγκόσμιο Κύπελλο, αν δεν γυαλίζει το μάτι σου κι αν δεν έχεις το μαχαίρι στα δόντια, θα βρεθείς ισοπεδωμένος, πατημένος στο χορτάρι. Είχαμε αρκετούς light παίχτες, που έδιναν την εντύπωση ότι βρίσκονται σε ένα φιλικό παιχνίδι επίδειξης. Και δυστυχώς έτσι συνέβη.

Τα καλά αποτελέσματα του παρελθόντος ήρθαν με σκληρή μάχη κι όχι τρώγοντας… κρεμ μπρουλέ! Σαν σύνολο, το πρόσημο ήταν αρνητικό κι ας είχαμε… κατοχή μπάλας. Η σύγχρονη μεγάλη απάτη, η στατιστική! Κρατάς τη μπάλα και δεν ξέρεις τι να την κάνεις. Περιφέρεσαι ασκόπως. Και κυρίως; Η στατιστική δεν καταγράφει ούτε τη δύναμη ούτε την ταχύτητα. Μόνο τις… πασίτσες και την αλλαγή της μπάλας. Δύναμη μηδέν –σε όλες τις περιπτώσεις- ταχύτητα μηδέν, οπότε;;;; «Καλώς τα παιδιά!», που λέει κι ο Αλέφαντος! Το θέμα είναι ότι φαίνεται πως δεν υπάρχει το περίφημο plan B όταν στραβώνει ένα παιχνίδι, πλάνο που είδαμε ακόμα και σε ομάδες όπως η Κόστα Ρίκα, που γύρισε το παιχνίδι και ισοπέδωσε την Ουρουγουάη, ή όπως στην Ακτή Ελεφαντοστού –για να έρθουμε στον όμιλό μας- που μέσα σε δύο λεπτά ισοπέδωσε την Ιαπωνία κι έφερε τούμπα το ματς. Αυτό φαίνεται πως δεν το έχει η Εθνική μας, η οποία έχει να αντιμετωπίσει κι ένα επιπλέον σοβαρό θέμα, πέρα από το ρυθμό της αλλά και την ταχυδύναμή της.  Το κατ’ εξοχήν δυνατό της σημείο, η αμυντική της λειτουργία, έδειξε αυτή τη φορά πολλά προβλήματα, με κυριότερο την έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης. Κι έπειτα, η γνωστή αδυναμία στο σκοράρισμα.  Ο Γκέκας και ο Σαλπιγγίδης εκτός αγώνα στην ουσία, ο Σαμαράς στα (πολύ) ρηχά, ο Μήτρογλου μακριά από τον καλό εαυτό του και βαρύς στις κινήσεις του. Υπάρχουν άραγε μαγικές συνταγές; Ναι, να χάσεις. Στο πρόγραμμα είναι. Αλλά χωρίς να παλέψεις σκυλίσια και να φύγεις κατάκοπος από το γήπεδο; Μένει να δούμε τι μπορεί να αλλάξει στην πορεία, για να μην έχουμε επανάληψη του μουντιάλ του 1994 στην Αμερική, τότε που όλοι ήταν «μία χόρτα». Ο Σάντος οφείλει να σκεφτεί πολύ τις επόμενες μέρες. Γιατί η εικόνα πρέπει να αλλάξει άρδην. Κι ας χάσουμε, αλλά όχι με αυτόν τον τρόπο, που αφήνει πολλά κενά… συναισθημάτων!

Δείτε τα βίντεο με τις εκτιμήσεις του Μένιου Σακελλαρόπουλου για τον 5ο και τον 6ο όμιλο που κάνουν πρεμιέρα σήμερα με τα παιχνίδια Ελβετία - Ισημερινός, Γαλλία - Ονδούρα και Αργεντινή - Βοσνία αντίστοιχα